Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

820. hodnocený film: Pořád jsem nevěděl, co ten Compadre na tomhle snímku viděl a v čem byl pro něj tak výjimečným. Nyní, po shlédnutí, jsem pochopil. Dokonalý příběh toho, že i takový problém, jakým je rasová nesnášenlivost, může pomoci k úspěšnému unikání před rudkou zákona. Film má dokonale jednoduchou zápletku, ale herci jsou takovými mistry, že je z toho trhák. Dokonalé zápletky a skvělé postavy dodaly filmu šmrnc a já jsem se vážně královsky bavil a sledoval až do poslední chvíle osudy bělocha s černochem. Bohužel, neunilki... 5* je jasnejch a nelitoval jsem. Naopak bych klidně uvítal nějakou tu minutu navíc. 5* ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Tohle je ze všeho nejvíc antirasistický film. Je zde zjevná snaha vypořádat se s předsudky společnosti USA vůči černochům. Ve spojení dvou vězňů bělocha a černochem řetězem je symbolika celé společnosti soužití bílých s černými, která říká „Dokážeme víc, když potáhneme za jeden provaz.“ Na svou dobu neskutečně odvážný a přelomový film. Přišel ještě nějaký ten pátek před společenskou osvětou Martina Luthera Kinga. Pokud by film vyšel o 10 let později, mohli bychom říci, že je poplatný době. To ale není pravda. Film svým obsahem dobu předběhl. Obyčejné narážky prostých lidí vůči černochům, které v ději zazní, jsou z dnešního hlediska hodně tvrdé. Člověka až zamrazí, s jakým klidem a bez emocí říkají slova podobná protižidovským agitkám nacistů. Tím více je to šokující u ženy, matky malého dítěte. Tenkrát to byl ještě standart a afroameričané byli jednoznačně považováni za občany druhé kategorie. Kdyby tenkrát někdo tvrdil, že v roce 2009 bude prezidentem USA černoch, tak by se mu v lepším případě vysmáli…….. Z dnešního hlediska již film poněkud ztratil na tempu. Zejména scény z policejního pronásledování jsou jaksi nezáživné. Naopak dialogy a šarvátky ústřední dvojice neztratily nic ze svého kouzla. Tony Curtis a Sidney Poitier podali skvělé výkony. Jejich postupné sbližování od vzájemné nenávisti až k přátelství je velmi pečlivě vyvážené. Závěrečné pasáže vzájemného sebeobětování jsou velmi dojemné. Vzkazují nám, že opravdové přátelství může být to nejcennější, co v životě máme. 82% ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes už nezapůsobí tak převratně jako ve své době, přesto herecké kvality hlavních představitelů vytáhly Útěk V Řetězech do výšin klasiky, jakou je třeba Frajer Luke, a drží ho tam dodnes. Poslední scéna je naprosto...naprosto...no však víte co chci říct. A vy co to ještě nevíte, se rychle postarejte abyste to věděli. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Klasický útěkářský film Stanley Kramera, se dvěma navzájem spoutanými prchajícími trestanci, Curtisem a Poitierem. Na toto schéma později navazovaly další úpěšné filmy jako např. Bratříčku, kde jsi? nebo Uprchlík. (SPOILER:) Scéna za scénou se mi vryla do paměti, namátkou chytání žab, skok do hluboké bahnité jámy a lezení s ní, téměř oběšení u poctivých občanů, bezskrupolózní poslání čenocha do močálu opuštěnou paničkou, nebo podaná ruka při stíhání vlaku. Trailer zde: http://www.kinoteka.cz/online-shlednuti/utek-v-retezech/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Interracial dvojka v okovech a na útěku močálovou krajinou / skvělý film. Výborně natočený, v podstatě plný dobrých konverzačních výměn během cígopauz, propracovaných postav i těch vedlejších (pohodářský šerif, "run chicken" dobrák, sobecká mamina) a napínavý akce - divoká řeka, bahnivá jáma, vykrádačka koloniálu, závěrečný dilema, vlak a vzájemná oběť. Další klíč je samozřejmě chemie Curtis & Poitier. Za mě jedno z vůbec nej, co jsem viděl na téma bezpráví (x), sny a život na dně. Přesně takový filmy Amerika potřebovala nejen v náběhu do 60. let, ale potřebuje i dnes, namísto ideologických hrocení se proti sobě... ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama