Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

oje 

všechny recenze uživatele

Tohle pro mě byl opravdu zážitek, na kterém zub času i přes rok jeho vydání nenechal ani škrábanec. Síla tohoto snímku z mého pohledu dřímá hlavně v kráse dlouhých konverzací. Z obou hlavních postav je cítit obrovské charisma a z jejich rozhovorů zase velká otevřenost. Byla radost sledovat jejich chytlavé dialogy o rasismu, o jejih snech, a dívat se na vývoj jejich vztahu a náhledu na věc. Každá věta působí, že má ve filmu své místo a že tam není zbytečně. K tomu naráží během útěku na další pěkně napsané postavy. No jde zkrátka o film, co neztrácí ani na minutu grády a sleduje se na jedno nadechnutí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tahle vysoce hodnocená filmová klasika mě dost zklamala. Tony Curtis a Sidney Poitier se spolu pořád broděj přes nějaký močály a snažej se nám sdělit poselství, že "Rasismus je špatný, áno?. Zhruba po hodině jsem myslel, že je konec filmu, protože jsem si fakt nedokázal představit, jak z týhle situace hlavní dvojka vybruslí. Scénárista si s tim hlavu moc nelámal, takže sestoupí doslova "deus ex machina" a můžeme tak sledovat ještě podivnou epizodu se ženskou, která se na první pohled zamiluje do uprchlýho trestance, o kterym neví vůbec nic, ale chce s nim za každou cenu utéct. Pak už jen naivní závěr a THE END. A to ani nepočítám, že jsou ve filmu hodně debilní chyby (sice jsem promočenej na kost, ale vytáhnu z kapsy suchý cigáro a suchý sirky, spadnu do bláta a v dalšim záběru mam čistý oblečení). ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes už nezapůsobí tak převratně jako ve své době, přesto herecké kvality hlavních představitelů vytáhly Útěk V Řetězech do výšin klasiky, jakou je třeba Frajer Luke, a drží ho tam dodnes. Poslední scéna je naprosto...naprosto...no však víte co chci říct. A vy co to ještě nevíte, se rychle postarejte abyste to věděli. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Nigger! You call me that again, and I´ll kill you!“ Legendární drama o tom, že pouta nemusejí být jen z okovů a řetězu si mě moc nezískalo. Chápu jeho opodstatnění pro dobu, v níž bylo natočeno, ale s odstupem času působí místy docela naivně a v otázce rasové snášenlivosti až příliš didakticky. Kramerův film by musel sníst ještě hodně vajec natvrdo, aby se co do působivosti vyrovnal zde několikrát zmiňovanému Cool Hand Luke. Zajímalo by mě, jak by byl film přijímán, kdyby si postavy Poitiera a Curtise vyměnili charaktery.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Překrásný film o rasových předsudcích, lidských vlastnostech a charakterech v daných situací. Zpočátku mezi bílým "fešákem" Johnym a černochem Cullenem byla nenávist a jediné co je spojovalo byl řetěz a útěk z havarovaného vězeňského vozu. S odstupem času se z nich stanou přátelé na život a na smrt. A v tom je příběh hluboce lidský, nevtíravě jemný a uklidňující a právě v tom je jeho síla. Tony Curtis a Sidney Poitier podali zde snad své nejlepší herecké výkony a Stanley Kramer natočil svůj možná nejlepší film. I když je film kriminálním dramatem, nespatříme v něm akční scény ani brutalitu (ve filmu nezemře jediný člověk). Lidskost a přátelství, které boří rasový mantinel. O tom to je. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Původně si měl roli bílého vězně Johna "Jokera" Jacksona (Tony Curtis) zahrát Robert Mitchum, ale ten údajně odmítl s odůvodněním, že je nevěrohodné, aby k sobě byli připoutání dva vězni jiné rasy. (Epistemolog)
  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama