Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

peetriss 

všechny recenze uživatele

Nepohádková pohádka. V Císaři a tamborovi je využíván vypravěčský a filmařský styl používaný v pohádkových projektech, ale pro absenci nadpřirozených bytostí a sil bych příběh samotný mezi pohádky neřadil. Jedná se o rodinný dobrodružný příběh o spravedlnosti a síle lásky, která překoná všechny překážky. Možná pohádkovým dojmem působí celá vykonstruovanost děje a přítomnost nepravděpodobných náhod, film se snaží nenápadně řadit do škatulky po boku legendární pohádky S čerty nejsou žerty, ale kvalitativně, řemeslně ani herecky nemá vůbec žádnou šanci. Václav Křístek může děkovat Ondřeji Vetchému, že přijal tuto roli, protože snad pouze on a ještě Jan Skopeček jeho film zachránili od strmého pádu do již řádně zaplněného smetiště nepovedených novodobých českých pohádek. 50% ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Vetchý velmi dobrý, charismatický, hudba zdařilá, rasova dcerka milá, kostými a výprava slušná.... na druhou stranu režie zmatená, kamera statická, scény nevěrohodné, nelogické. Pěkný lidský rozměr, zdařilý konec. Stejně u mě nakonec převážily mínusy - právě ten nevěrohodný rukopis dílka - po zhlédnutí jsem se dočetl, že Křístek dělá hlavně TV produkci (toto je taky) možná proto některé scény připomínaly až jevišťní představení. Já lehce sejmul, ale manželka by dala 3 a spřízněné duše daly taky převážně po 3 ;-) tak odrazuji jen velmi jemně... ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Pohádka zcela prosta pohádkových rekvizit, ale proč ne, i když ten převod pověsti o lidovém císaři je taky trochu přitaženej za vlasy. Dost to těží z dočasné dobové popularity Petra Rajcherta, což není úplně dobře, ale naštěstí Ondřej Vetchý zachraňuje, co se dá. A v Náměšti nad Oslavou já to mám rád. ()

parabellum 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která mě totálně nic nedala a jedině na co jsem se těšil byl na konec. Přidám se k ostatním uživatelům, že tak s dobrým hereckým obsazením se teda dalo mnohem víc vytěžit, než jen 50 minut nudy. Jedině co na této pohádce ujde jsou exteriéry a docela povedený konec s loupežníkama. Jednou a dost. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

A mně se to líbilo. Podíval jsem se na to i podruhé. Ve svém jádru velmi pěkné monostorické ztvárnění jistého typu lidových legend, bohužel film jako celek je značně neopracovaný. Celkové zpracování je dosti ploché a v některých segmentech přiblble nasládlé (hlavně ten "hodný ras"), taky lidový kolorit je příliš chtěný, o směšných loupežnících (kteří však pobaví jen nejsoucí vůdcovou maminkou) nemluvě. Ale Vetchý jako mladý dobrý císař z lidových legend nemá chybu, přátelství s tamborem je tak krásné, císařovna tak důstojná, závěr tak státnicky velkolepý. Aniž by vyprávění postrádalo "tématický" humor, disponuje přesně vyváženou okázalostí klasických aristokratických ctností. (Ilustruji to jedním z momentů, v nichž se humor a okázalost spojují: "Ten který nesl velký pečetní korunní prsten".) Nějak mě to celé okouzlilo. Částečně i díky odvážným pohledům do záňadří krásné rasovy dcery. Věru nevím, co bych zde více postrádal: zda její bezelstné předklony nebo profesionální vzpřímenost bezkonkurenčního komorníka Skopečka. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)
  • Pohádka je natočená na motivy příběhů o císaři Josefu II., který se stejně jako císař v pohádce údajně vydával v převleku mezi prostý lid. (Matej.Krajci)

Reklama

Reklama