Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Kubrickova Lolita je filmový skvost, který geniálně, neotřele, svobodně a neotrocky zpracovává skvělou románovou předlohu. Hereckým výkonům nelze prakticky nic vytknout neboť všichni zúčastnění se svých rolí zhostili naprosto neuvěřitelným, velmi přesvědčivým, psychologicky přesným a přitom výrazným a charakteristickým způsobem, který se nebojí určité nadsázky a stylizace. Všudypřítomná oscilace mezi komikou a tragikou je zcela odzbrojující. Nejde zde o nějaké (tak oblíbené) mechanické střídáním komických a tragických scén, ale tragika se s komikou doslova setkávají v téže scéně. Za všechny stačí zmínit například úvodní "vražednou" pasáž. Mám-li připomenout další scény svědčící o hereckém a režijním mistrovství, stačí připomenout půvabnou etudu s rukama při sledování hororu či "postelovou" scénu Humberta s Charlottou (pohled na Lolitinu fotografii při objímání Charlotty, krystalický dvojsmysl při pohledu na zbraň a hovoru o plánech na budoucnost atp.) Kongeniální je i celkové traktování děje. Nejvýrazněji je tento rys patrný už v tom, že je děj popisován "ve smyčce" a film začíná závěrečnou scénou. Přitom nejde o nějakou hříčku či schválnost, ale o velmi účinný a přitom úsporný, hutný a sevřený způsob vyprávění, vynechávající veškeré nadbytečné dějové kličky. Skutečně zde není jediná zbytečná minuta, jediná přebytečná scéna. Zkrátka čistých pět ;o) Zajímavé komentáře: Matty, kinej, Lynn, Altamir, klerik, mustafa, Kusko.t2, Flyer ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejgeniálnější režisér všech dob a vynalézavý inovátor Kubrick si vzal v roce 1962 na paškál téma, kterému by se spousta jiných lidí z branže raději vyhnula obloukem. Již první ping pongová scéna dává tušit že Stanleyho fanoušek nemůže být zklamán. Lolita určitě není nejlepším mistrovým kouskem, ale povinou filmovou četbou je určitě. ()

Reklama

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Ono se řekne, když ji miluješ, není co řešit... Ale z každého pravidla existuje výjimka a některé věci, je lepší si pořádně rozmyslet. Což nebývá vždycky úplně jednoduché, zvlášť přesune-li se krev z mozku do ohanbí. Následky takové soukromé tragédie pak bývají fatální až kataklyzmatické. Jenže když se proti Vašemu chatrnému svědomí spiknou ještě temná zakoutí šedé kůry, je na malér zaděláno. V každém případě Lyneovu mladší verzi mám radši. Příjde mi taková naléhavější, živočišnější, opravdovější... Mason vynikající, Sellers hodně zvláštní. Kubrick rozhodně uměl, to zas jo. Slabší čtyři*. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nezletilá nymfa, která se příliš brzy stala ženou, se přesunula ze stránek knihy na filmové plátno a perfekcionalista Stanley Kubrick u toho nehodlal chybět. Když někdo udržuje vztah s osamělou vdovou jen proto, aby mohl být nablízku její předčasně vyspělé dceři, nevěstí to nic dobrého. Lolita zaujme poměrně otevřeným pojednáním o sexuální náruživosti, taková ta pomyslná jiskra mi přesto místy chyběla. A občas se navíc lehce loudáme. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle me hodne mile prekvapilo. Je mi jasny, ze Kubrick byl vyjimecnej reziser, ale precejen cernobily filmy, az na par vyjimek, nemam moc v lasce, protoze me jednoduse nudi, takze jsem od tohohle filmu zadnej extra zazitek necekal. Jenze to byla chyba, protoze tohle je naprosto paradni film, asi jeden z nejlepsich cernobilych co jsem kdy videl. Nejvetsi podil na tom maj herci. James Mason je naprosto genialni, jak behem nekolika sekund dokaze zmenit vyraz z "milujiciho tatinka" v podezrivavyho uchyla - coz je spis v druhe polovine filmu a nebo jak se neustale pretvaruje - prvni polovina. Samozrejme i ostatni jsou paradni, hlavne silene protivna Shelley Winters, dokonalej Peter Sellers, kterej tu moh bejt castejc a i Sue Lyon byla dobra. Navic je pekna, takze se na ni hezky divalo. Je dobre, ze z filmu Kubrick neudelal obycejny drama, ale je hezky prolozenej vtipnejma scenama, podbarvenej peknou chytlavou hudbou a je tu spousta nezapomenutelnych scen. Precejen je film uz starsiho data, takze mi zas tak skandalni neprisel, precejen vsechna ta skandalnost je tu odbyta recma, ale urcite ma co do sebe. Cekal jsem, ze mi bude vadit delka, ale film utek jakoby nic a me zustal vybornej zazitek. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Jedná se o první film, který režisér Kubrick natočil v Anglii. (gogos)
  • Slavné brýle ve tvaru dvou srdcí má Lolita jen na plakátech. Ve filmu je s nimi vůbec neuvidíme. (Petr23)
  • Stanley Kubrick použil zvláštní metodu práce s herci, aby docílil větší věrohodnosti. Požádal je, aby se naučili scénář, poté jej zapomněli a při hraní sami improvizovali. (raffspIn)

Reklama

Reklama