Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

misterz 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci Kirk Douglas povodí diváka peklom I. sv. vojny a spolu s ním má divák možnosť sledovať lesk a biedu tých najhorších ľudských vlastností potierajúce všetky aspekty základnej morálky vrátane úcty k ľudskému životu. Ľudská chamtivosť a túžba po sláve naozaj nepozná hraníc. Geniálny maestro Kubrick a jeho druhá výnimočná vojnová dráma (z môjho pohľadu), tie on vie naozaj veľmi dobre. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kubrick měl za sebou již jeden velmi dobrý a dva slušné filmy, Stezky slávy jsou jeho prvním kusem hraničícím s genialitou. Na pro Stanleyho netypicky malém prostoru se daří navodit slušné množství závažných emocí a úchvatné záběry se skvěle mísí s trefnými a přesnými dialogy. Kirk Douglas samozřejmě zastává svou roli lépe, než by mohl kdokoliv další. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film o totální beznaději, zmaru, o zoufalém hledání dávno ztracené naděje. Těm, co nesedí konec - píše se rok 1916, všichni ti vojáci nejspíš zemřou. Není o nesmyslnosti války, spíše o jistém nesmyslném způsobu vedení války a jejím zákulisí, které nahnalo milióny do předem připravených jatek. Velmi působivé drama a to i přesto, že Kubrick musí snad i v zákopech mít uklizeno. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Že je válka vůl, to ví milióny mrtvých a raněných. Že je byrokrat vůl, se zase přesvědčili diváci v mnoha evropských zemích, kde byl tento Kubrickův (proti)válečný příběh z první světové války na desítky let zakázán. Příběh o zvůli generality ženoucí bez ohledu ohledu na lidské ztáty lidi ke zmasakrování v nesmyslné bitvě a pak je exemplárně trestající za to, že se nedali zbytečně zmasakrovat všichni je absurdní, ale bohužel zcela reálný a to v každé době. Dovoluji si citovat i odjinud: "Lidí je jak sraček, Kefalín." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=0DHhTjiVlF4 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Konečne sme sa dočkali DVD vydania tohto už 52 ročného!, excelentného filmu. Obraz je na svoj vek naozaj slušne zreštaurovaný, dialógy zrozumiteľné, bez nejakého výrazného šumu. Nemá zmysel písať chvály na dielo, ktoré ani po toľkých rokoch nestratilo nič zo svojich kvalít. Táto dráma je aktuálna dnes, a bude aj zajtra. Na skromnej dĺžke necelých 87 min. dokázal ukázať cenu ľudského života, nezmyselnosť vojny, chorých generálov a v závere pri speve nemeckej zajatkyne vás dokáže dojať. Pre mňa asi nejlepší Kubrickov film. Film 100%. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (32)

  • Jedná se o první film, který Stanley Kubrick netočil ve formátu 1,37:1 – zde byl použit formát 1,66:1. (gogos)
  • Bryna, produkčná spoločnosť Kirka Douglasa, najala desiatky nemeckých robotníkov, aby premenili niekoľko akrov prenajatej poľnohospodárskej pôdy na obrovské peklo s názvom No Man's Land. Urobili to tak, že vykopali obrovské jamy, niektoré z nich naplnili vodou, celú oblasť pokryli ostnatým drôtom a potom nastražili stovky výbušnín, ktoré boli odpálené počas prvého útoku vo filme. (westerns)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama