Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (447)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Proč mají zimní sporty ty nejlepší filmy? Melissa Rauch a její úžasné The Bronze odpustí, ale zkrátka to tak je. A Tonya se rozhodně minimálně u mě zařadí k zastáncům těch úplně nejlepších filmů z tohoto ranku, které si třebas za čas i rád připomenu. Ne, že by to byla nějaká obrovská pecka a zkultovněla by podobně jako například u nás oblíbené Kokosy na sněhu, ovšem film od začátku naprosto parádně šlape, respektive doslova utíká jak o závod, člověk se ani ke konci nezačne ani na chvilku nudit a na úplném konci ho ještě pravděpodobně semele vyhrocení těch (z části skutečných) událostí. Tónem a stylizací mi Já, Tonya částečně připomínala nedávné Battle of the Sexes, což je i přesně ten protějšek, na kterém mi jde skvěle porovnat plynulé tempo, které je prostě u tohoto filmu o fous výše. Margot Robbie je v roli naprosto úžasná, netroufnu si sice tvrdit, jestli na toho zlatého plešouna nakonec dosáhne či nikoliv, ale její odhodlání pro roli je naprosto bezprecedentní. Sic tu trošku koliduje uvěřitelnost jejího a Stanova skutečného věku, ale to už je dnes tak nějak normální. Margot je zkrátka hvězda první velikosti a ačkoliv se již dnes snaží vybírat roli, kde nevystupuje prvořadě sexy, řekl bych, že ošklivku se z ní úplně dělat nedaří (I protože skutečná Tonya nebyla, ačkoliv leckdo jistě bude tvrdit opak). Budu držet palce. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Austrálska rodáčka MARGOT Robbie vo svojej jednoznačne najodvážnejšej úlohe kariéry, vo vskutku kontroverznom životopise profesionálnej krasokorčuliarky Tonyi Harding. Podáva naprosto fascinujúci herecký výkon, s ktorým sa dá počítať do budúcna. Zručne jej sekunduje filmová matka LaVona ( perfektná Allison Janney ), ktorá nezachádza s vulgarizmami príliš ďaleko, z jej strany ide o absolútne prirodzený jav, s akým sa bežne stretávam v prostredí, v ktorom sa zdržujem, vôbec, dá sa povedať, že tento kraj je tým už akosi povestný. Keď spojím tieto dva herecké články, tak vtedy nie je núdze o poriadne napätie medzi nimi, lebo matka takto systematicky, psychicky i fyzickými útokmi týra svoju dcéru už od jej útlych štyroch rokov, odkedy vstúpila po prvýkrát na ľad, a odvtedy sa to len a len, čoraz intenzívnejšie stupňovalo, cez pôsobiaci pubertálny vek, k dospelosti, sú takéto konfrontácie na dennodennom poriadku ! Vyzdvihujem v prvom rade Margot a Allison i dokumentárny štýl zvolený pre samotný film, ktorým sa Craig rozhodol, že takto ozvláštni tento športový, kriminálny snímok. Použil som synonymum : „trestný” ...Bude mať čo vysvetľovať ohľadom svojej kolegyne Nancy Kerrigan... V prvej časti sa venujeme zaujímavému športovému vývinu hlavnej postavy, v druhej časti je táto téma odsunutá o kúsok na inú stranu, pretože INCIDENT uzrel svetlo sveta, a i napriek tomu - môže zatiaľ pokračovať v krasokorčuľovaní, kde sa občas tá „krása” vytráca. Scenár Stevena Rogersa nadmieru „nadľahčuje” danú situáciu, keď sa tak trochu snaží očistiť jej meno, opraviť známku na vysvedčení z nedostatočnej na dobrú, síce nie je žiadne neviniatko, ale po rokoch sa priznala, že o všetkom vedela, tak ako to i film vyrozprával. Mierne nadpriemerný snímok (7/10) som si mal možnosť vychutnať, s pozoruhodným STRIHOM, ktorý mám tak rád. Všeobecne sa naň zameriavam... ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Herecké obsadenie je asi tou najsilnejšou stránkou filmu. Práve ansámbel vedený Margot Robbie čoby ústredná hrdinka, robí zo snímky tak unikátne predstavenie. Robbie, ktorá je známa predovšetkým ako Harley Quinn, konečne dostala príležitosť naplno využiť svoj herecký potenciál a predviesť sa ako kvalitná a veľmi talentovaná herečka. Do svojho výkonu vložila všetko ako po emocionálnej stránke, tak aj po tej komediálnej. Navyše verne stvárnila tú správnu južanskú náturu, ktorou Harding oplývala. Dohromady tak Robbie predviedla veľmi presvedčivý výkon. Spolu tvorí Ja, Tonya zaujímavú a zábavnú prehliadku, u ktorej sa divák nebude nudiť. Aj keď chvíľami sa príbeh trochu vlečie, tak to doháňa energetickými a svižnými momentmi. Je to snímka, v ktorom sa krížia viac než len dobré herecké výkony, originálne kostýmy a masky a nadupaný soundtrack. A navyše je to film inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa skoro až zdajú neuveriteľné. Ja, Tonya v sebe kríži viac žánrov, je to biografia a čierna komédia s prvkami drámy, odohrávajúca sa v športovom svete. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

M. Robbie predviedla úžasný výkon, ale jej mama v podaní A. Janney bola ešte lepšia a oscara si určite zaslúžila. Dobrá mrcha, kto by chcel takú mater?? Nie som si istý či rozoberanie nasledujúceho deja alebo rozhovory na kameru filmu pomohly, ale klasickou cestou by to možno bolo lepšie. Mal som pocit, že to film zbytočne trieštilo. M. Robbie určite musela niečo na korčuliach nacvičiť, ale šikovné triky alebo kvalitný strih z nej urobili skutočnú ľadovú hviezdu. Dobrý film zo športového prostredia mi vždy urobí radosť a keď je podľa skutočnej udalosti, tak je to pre mňa povinnosť. 80%. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Působivé koláže reálu a zpracování založené na prolínání retrospektiv, aktuálních dobových záběrů aa vynikajícím výkonu titulní představitelky. Při takové matce a prostředí, do kterého se narodila, vlastně ještě tato americká krasobruslařka dopadla docela dobře. Smíšené pocity mám spíše z prostředí a doby, v níž tato Američanka žije. A s tím je spojena řada dalších otazníků. Otazníků hodně otevřených. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (27)

  • Film je postaven na rozhovorech s žijícími aktéry celé aféry, tvůrci i zdánlivě autentické záběry Tonyi, její matky či Jeffa natočili s herci. (ČSFD)
  • Po celý čas filmu nosí Margot Robbie paruku. Aby dosáhli stejně neupravených kudrlin jako měla Toyna, namáčeli paruku do piva. (Streeper)
  • Pouze na okamžik zmíněná ukrajinská krasobruslařka Oksana Bajulová vyhrála v roce 1993 světový šampionát krasobruslení v Praze a na Zimních olympijských hrách v Lillehammeru byla zlatá. Nancy Kerriganová své druhé místo težce nesla a v zákulisí si neodpustila rýpavé komentáře na adresu Oksany Bajulové, která své vítězství těžce emočně prožívala. (dickens)

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama