Reklama

Reklama

Černočerná komedie Já, Tonya přináší divoký a stěží uvěřitelný příběh, který by vydal hned na několik životů. Vzestup z ničeho až na vrchol, touhu, vášeň, pád na samotné dno a jeden z největších skandálů sportovní historie. Tonya Harding patřila svého času mezi nejlepší krasobruslařky světa, všichni si ji ale budou navždy pamatovat ve spojení s šokujícím útokem na její soupeřku Nancy Kerrigan. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (447)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje spoiler. Hardingovou a její aféru si pamatuji jen matně, proto jsem se s chutí vrhla na její životopisný film. Předně, je perfektně zpracován a chvílemi velmi vtipný. No je to takový hořký smích...Neubránila jsem se lítosti nad smutným osudem, který Tonyu potkal. Odmalička bitá, týraná, život bez lásky, matka hotové monstrum, nikde zastání, tréning od tří let a životní podmínky diametrálně odlišné od děvčátek z dobrých, kultivovaných rodin. Dospívání rovněž plné dřiny, dokonce bodnutá vlastní matkou a ve dvaceti nastupuje na scénu další mlátička, manžel. A začínají hádky, rvačky a dokonce i výstřely ze zbraní. Je až neuvěřitelné, že děvče z takových otřesných sociálních poměrů jelo dvakrát na Olympiádu. Holka bez vychování, bez vzdělání, ale schopná, jako druhá na světě a první v USA, skočit trojitého Axela na soutěži. Vlastně mě ani nepřekvapuje, že ji frustrace z neustále nízkého hodnocení rozhodčích (které iritovala svým laciným zjevem a hrubým chováním) vedlo k hanebnému činu, nechat přerazit nohy své soupeřce tyčí. Nikdy se nedozvíme, jestli o plánování činu věděla, ale násilí a rány Tonyu provázely celým jejím životem. Mohlo jí to skutečně připadat normální. Přestože lituji postiženou soupeřku, je mi více líto Tonyi. Kdyby žila v normální rodině, kdyby se dala do kupy s laskavým mužem, kdyby, kdyby..., možná by neskočila trojitého Axela, ale měla by fajn život. Jenomže na kdyby se nehraje a o tom to přesně je... Margot Robbie si Oscara zaslouží! A Allison taktéž.. Vynikající výkon! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krasobruslení není šálkem mé kávy, proto jsem kolem tohoto filmu nějaký čas chodila obloukem. Kruhy se postupně zmenšovaly, až se spirála uzavřela a já se rozhodla podívat. Nelituju, spíše je škoda, že jsem tenhle skvost černého filmového humoru neviděla dříve. Coenovsky laděný příběh se spíše věnuje jednotlivým postavičkám, než sportovnímu klání Hardingové. Několik krasobruslařských záběrů je nasnímáno zručně, neváhala bych říci, že i zábavně. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Na filmu je potěšující, že dokáže zaujmout i člověka který o krasobruslení neví vůbec nic. Nejde totiž ani tak o sportovní drama ale spíše černou komedii o vidlácích ve kterém nechybí domácí násilí. Film má perfektní obsazení. Margot Robbie dává do titulní role vše, člověk jí všechny ty piruety opravdu věří. Robbie dokáže Tonyu podat jako ženu která vám není úplně po chutí ale také jako ženu které vám začne být trochu líto. Zvláště když jí vychovává někdo jako je její matka v podání Allison Janney. LaVona Hardingová v podání Janney je filmová mrcha roku které svou dceru fyzicky i psychicky týrá při čemž jí nezapomíná říkat, že vše dělá pouze pro její dobro. I přesto, že je její dcera úspěšná se však nezmění a svojí dceru neustále dusí. Herecky se vytáhl i Sebastian Stan jako první manžel Tonyi který i přesto, že se mu nehnusí domácí násilí si dokáže diváka alespoň trochu svojí naivitou získat. Už na začátku filmu se objeví nápis Inspirováno neironickými skutečnými rozhovory které se ve filmu i vyskytují. Objevují se tak (hrané) útržky rozhovorů a postavy během filmu i začínají bourat čtvrtou zeď a komunikují s divákem o tom jak jsou teď zrovna na dně. Na jednu stranu jde o opravdu zábavný snímek ale jak si právě neví jestli chce být spíš komedie nebo vážné drama. Ten film nezpomaluje, jede celou dobu a po ruční brzdě nesáhne snaží se však ukázat emoce když to prostě nejde. Vrcholem filmu však stále zůstávají herecké výkony a to až tak, že bych se vůbec nezlobil kdyby Robbie i Janney dostali za své výkony Oscara. Jsou totiž obě perfektní a hrozně táhnou celý film který je sám o sobě dost fajn. Ale není vrcholem. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů roku a to z několika důvodů. Velmi svěže a neortodoxně podaný životní příběh Tonyi Harding, který v rukou jiných tvůrců mohl skončit jako další nudné biografické drama s dojemným koncem. Gillespie s pomocí skvělého scénáře ze scén domácího násilí, emocionálního týrání a životního neúspěchu dělají v podstatě černou komedii, která ale nikdy neztratí pojem o tom, jak těžké to Tonya měla, a jak daleko došla. Její příběh možná nemá nejšťastnější konec, ale při pohledu na to jaké imbecily měla kolem sebe, je s podivem, že to přece jen pro ni skončilo takhle. Margot Robbie si tenhle projekt vzala na starost a do svého výkonu dala všechno. Svět se k Tonyi zachoval nespravedlivě, ale ona určitě ne. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem o Tonye nikdy neslyšel a o to víc žasnu jaké existují na světě až neskutečně zajímavé životní příběhy. Mé očekávání, že uvidím mnoho krasobruslařských scén včetně tréninku se až na malé vyjímky vůbec nenaplňilo, ale ukázaná platí a to já příjmám. Film je takový buranský skoro pulp fiction, s tím že tady se nejedná o žádný gangstery, ale o naprostý burany, kterým se v hlavě líhne jedna sračka za druhou, které vše posouvají do roviny černého humoru, zejména díky skvělým dialogům. To nefalšované čistokrevné buranství mně někdy přivádělo do správného diváckého varu. Příběh je vyprávěn klasickou filmovou řečí do které vstupují prostřihem "dokumentaristické" výpovědi hlavních hrdinů jejihcž hlavním úkolem je dát ději větší dynamiku a humor. Doslova očerován jsem byl z hereckého výkonu Margot Robbie ta holka je absolutní herecká superhvězda a osobní miláček navrh. Ovšem ani vedlejší role v čele z Allison neupadnou do zapomění. "proč se kurva moje postava vytrácí z příběhu" . Každá kapka filmové originálnosti je v našich multikinech zaplavených komiksovým a animovaným hnojem velmi vítaná. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (27)

  • Margot Robbie (Tonya) a Sebastian Stan (Jeff) hrajú vidieckych Američanov. No ani jeden z nich nie je Američanom v skutočnom živote. Margot je z Austrálie a Sebastian je Rumun. (belinko)
  • Díky vytrénované postavě Margot Robbie, která navíc měří 168 cm, působila její Tonya Harding mnohem souměrněji, než tomu bylo ve skutečnosti. Skutečná Tonya Harding totiž měří pouze 155 cm, přičemž měla oproti ostatním krasobruslařkám té doby solidní svalovou hmotu, kterou následně využila v boxu. (Martrix)
  • Herečka Allison Janney jako mladá trénovala, aby se stala profesionální krasobruslařkou. Když jí bylo 17 let, vážně si poranila koleno, když propadla skleněnými dveřmi. Hrozila jí amputace, naštěstí se uzdravila, ale s bruslením musela přestat. (Streeper)

Související novinky

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

Margot Robbie a Lady Gaga touží po Oscarech

24.09.2017

Na internetu se často řeší, že je málo filmů s ženskými hrdinkami. Určitě vás tedy potěší, že se blíží hned dva ambiciózní projekty, které budou stát na slavných dámách a právě dostaly datum premiéry… (více)

Reklama

Reklama