Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha telefonuje svému nadřízenému. Přeslechne, že má koupit svatební dar a dopravit jej šéfově příbuzné. Na udanou adresu se proto vypraví zorganizovat pohřeb. Když se omyl vysvětlí, Pleticha na oplátku za pohoštění předvede svatebním hostům tance a písně různých národů. Jeden z hostů, dědeček Boleslav Hnipírdo, zažil při cestě do Prahy srážku vlaků u Vrňan. Protože se mu nic nestalo, nechce ani žádat bolestné. Pleticha toho využije a se zavázanou nohou se vypraví na ředitelství drah. Vydává se za Hnipírda a je ohledně své cesty podrobně vyslýchán. Díky své užvaněnosti na sebe mimo jiné prozradí, že naskočil do jedoucího vlaku, jel na černo, plival na okno a utrhl záchrannou brzdu... (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Scéna s klavírem a imitace cizích jazyků tvoří výjimku celého filmu. Tímto Burian potvrzuje legendu českého filmu. ()

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

Není to klasický film, i když podle nosiče (filmový pás) by se to možná mohlo zdát. Jsou to dvě delší scénky ze dvou divadelních her a jako takové je nutno je brát. Zbytek filmu je tam čistě jako vata. Za zaznamenání kromě Vlasty Buriana tam stojí snad jenom režisér smrtelně vážných filmů Josef Rovenský jako skutečný Boleslav Hnipírdo a Růžena Šlemrová jako nevěsta(!). ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Až do příchodu Buriana do kancelária drah je to vážně utrpení. Od té chvíle celkem vtipné dialogy vytahují film ze šedi alespoň do podprůměru... ()

SG-1 

všechny recenze uživatele

"Boleslav Hnipírdo... A jak můžete, člověče, s tak blbým jménem, lézt do vlaku?" -přednosta inšpektoriátu, oddělení pro srážky, oddělení B- ()

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zdařilý film, na kterém se mi líbila pouze závěrečná scéna v kanceláři. Jinak docela nuda, které překvapivě chybí vtip. Vlasta Burian hrál určitě v mnoha lepších filmech. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ano, Funebrák by byl slabší z těch komedií Vlasty Buriana. Spojení dvou divadelních frašek Burianova divadla do jednoho filmu se ukazuje jako násilné, vmontování příběhu funebráka, který se omylem dostaví na svatbu, s příběhem o srážce vlaků u Vrňan spolu vůbec nesouvisí a byly propojeny jen postavou pana Hnipírda. Rovenského já však miluji a Burian byl i tady skvělý, stejně jako moje oblíbená Bettynka Kysilková. Ke čtyřem hvězdičkám jsem se rozhodl kvůli dvěma scénám. Ta první ukazuje vrchol Burianova všestranného umění komika,zpěváka, tanečníka a imitátora - je to scéna, kdy ukazuje zvyky, písně a tance různých národů. V tom byl Burian nepřekonatelný a tato scéna patří ke zlatému fondu českého humoru. Druhou scénou je slovní přestřelka u pojišťovny státních drah mezi Burianem a Richterem. Ta je takyúžasná, zejména ten ondoň a housková stařena. ()

HH 

všechny recenze uživatele

Dvě zcela rozdílné části filmu. Burianovo excelentní vystoupení, v němž paroduje "zpěv národů" s nezapomentulnou maďarštinou (mötöte u tölöte :-) ()

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Pokud vezmete v podtaz že tento film v podstatě nemá scénář a skládá se ze dvou divadelních představení budete se určitě skvěle bavit, tento film považuji za jeden z nejlepších s Burianem, například scéna kde předvádí rozličné národnosti nebo ta ve které se dohaduje na úřadě dráhy jsou naprosto skovostné, jasných 5* ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Táto Burianovka bola značne nevyvážená. Hluché minúty sa striedajú s klasickými, kde vám slzy tečú od smiechu. Celkovo priemer. ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

,,Utrpel som smrteľné zranenia, ktorím som následne aj poľahol" ,,A ako to, že ešte žijete človeče?" ,,Taky koukám." Výborná komédia s Vlastom Burianom , ktorý tu svoju komickosť ukazuje naplno. Nápaditý, inteligentný humor. 85% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

"Já se jmenuju Boleslav Hnipírdo." "Boleslav Hnipírdo. A jak můžete, člověče, s tak blbým jménem lízt do vlaku!" Doslova kulometná salva vtipů, doprovázené písničkami, ve snímku, který má za úkol divákům přiblížit divadelní vystoupení Vlasty Buriana, což se povedlo na výbornou. Devizou jsou spojené dva jinak samostatné příběhy, ve kterých je postava funebráka právě v mistrovském podání Vlasty Buriana. Jsou tu skeče už dobře známé z minulých snímků, jako třeba prezentace různých světových jazyků, avšak daleko více rozvinuté. A jsou tu i skeče nové, kdy se divák se smyslem pro humor skutečně a doslova potrhá smíchy. Co věta, to vtip. Zajímavostí je, že byl snímek natočen za pouhých šest dní, a když se to vezme kolem a kolem, není divu. Právě že se jednalo o divadelní hry, které měli všichni už, jak se říká, v malíčku, natáčení šlo zkrátka jedním vrzem. Herectví Vlasty Buriana může ve filmu vidět každá nová generace, ale herectví v divadle už nikdo a tak díky za nápad natočit takovýto film, který jako ukázka plně postačí. Jen tak mimochodem, je ještě dnes vůbec známo, co slovo ´funebrák´ znamená? ()

Reklama

Reklama