Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král komedie Eddie Murphy se v tomto zábavném filmu stává zhýčkaným a sebevědomým africkým princem, který přichází do Ameriky, aby si tu našel nevěstu. V doprovodu svého přítele (Arsenio Hall) si Murphy záhy najde práci, byt a nové prátele i nepřátele a samozřejmě se dostane do spousty malérů. Murphy i Hall jsou ve svých rolích skvělí a rozhodně by Vám už kvůli nim tahle komedie neměla uniknout! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Zajímavosti (25)

  • Herec John Amos, jehož Cleo McDowell má soudní spory s řetězcem McDonald's, pro tuto společnost ve skutečnosti kdysi pracoval (konkrétně v její vůbec první kanadské pobočce) a později účinkoval i v její reklamě. (NIRO)
  • Název země Zamunda byl převzat z výstupu legendárního komika Richarda Pryora, který tak označoval fiktivní africký kmen. (NIRO)
  • Shari Headley (Lisa) se narodila nedaleko míst, kde se většina newyorské části filmu odehrává. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 128,2 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 288,8 mil. (NIRO)
  • Mezi závěrečnými titulky se nachází ještě jedna krátká scéna. (griph)
  • Nad krbem v McDowellově (John Amos) domě visí kopie obrazu Eduarda Maneta „Bar ve Folies-Bergère“. (ČSFD)
  • Režisér filmu John Landis uvedl, že jej tehdy horkokrevný Eddie Murphy (princ Akeem) během natáčení několikrát popadl pod krkem. (Mafyn)
  • Eddie Murphy i Arsenio Hall si ve filmu shodně střihli čtyřrole. Murphy: princ Akeem, Randy Watson, Saul, Clarence. Hall: Semmi, reverend Brown, Morris, ošklivá dívka. (Kulmon)
  • Restaurace McDowell's byla ve skutečnosti známá Wendy's na Queens Blvd. a štáb měl k rekonstrukci "falešného McDonalda" povolení od vedení společnosti. To však zapomnělo informovat místní restaurace, a tak se stalo, že v den, kdy bylo vztyčeno logo fiktivního McDowell's, dostavil se na místo vedoucí nejbližší pobočky McDonald's s právníky, kteří začali na místě vše dokumentovat. Vedoucí vyhrožoval všem, kteří byli na místě v kostýmech, že z nich vysoudí vše, co mají. (don corleone)
  • Nařízením soudu musel Eddie Murphy (princ Akeem) odevzdat 19 procent svého honoráře Artu Buchwaldovi, který je spoluautorem námětu. Tuto skutečnost Murphy zamlčel a nechal se uvést jako jediný autor. (don corleone)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste New York. (dyfur)

Související novinky

Cesta do Ameriky 2 míří na VOD

Cesta do Ameriky 2 míří na VOD

14.10.2020

Peníze na dřevo jsou peníze na dřevo. Zhruba tak se dá shrnout rozhodnutí producentů pokračování Cesty do Ameriky vynechat klasickou kinodistribuci a prodat snímek streamovací službě Amazon. Nový… (více)

Eddie Murphy se znovu vydá do Ameriky

Eddie Murphy se znovu vydá do Ameriky

13.01.2019

Kariéra Eddieho Murphyho (Dr. Dolittle, Norbit) nestojí v poslední letech za řeč, není tedy divu, že již nějakou dobu usiluje o návrat k jedné ze svých nejslavnějších rolí. Chce totiž natočit… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Reklama

Reklama