Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 1

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (477)

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Už když jsem viděl sponzora TV JOJ, říkal jsem si "to bude sračka!". A taky, že jo. Nevěřil jsem vlastním očím, že tohle šlo do kin? Vždyť to byla TV inscenace! Navíc s nehercem v hlavní roli, který vypadal jako feťák. Nikdy jsem neviděl v dnešní době natočen dobrý slovenský film, ani český, ani polský... Takže tohle byla předem tutovka na ODPAD! 💩💩💩💩💩 Je směšné tento film zařazovat do kategorie horrorů, protože tohle je naprostá ostuda a i odpadní produkční společnost THE ASYLUM dovede natočit lepší film! Dle mého názoru, na CSFD to hodnocení dali nachytaní. Zaplatili za kino 130 Kč, to je nasralo a tak pomstichtivě chtěli nalákat další. A nebo je to fraška jako s hodnocením filmu L. Vondráčkové. Trhlina je MEGA-ODPAD. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

SR verzia Záhady Blair Witch je tak nejako viac turistická. Veľa pochodíte a dostanete veľa turistických info. Len kamera má teda oveľa pevnejšiu ruku. Slovenčina tu na Vás vyrukuje veľmi vysokoškolsky naladená a spolu so svojou všeobecnou nedrsnou zvukovosťou tak nejako bráni navodiť si napätie. Postavám nemožno fandiť, ani sa o nich báť. Možno to chcelo menej lesov a viac budovy psychiatrie. Ale rozhodne to chcelo menej tých prehrávaných dialógov a viac akcie. Sme hold 20 pozadu, tak je dobre, že sa aspoň nejako začalo začínať. Inak nikdy som nepochopil herecký status Maštalíra. Mne príde ako totálne prehrávajúci a čím vážnejšie myslenú postavu má na triku, tak tým viac to bije do očí/uší. ()

Reklama

matestlust 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení od sousedů. Herecké výkony moc dobré a po delším, jemně zbytečně natahovaném, rozjezdu, naběhne vynikající atmosféra hlubokého lesa, podložená a hodně supportovaná vážně povedenou hudbou, za kterou by se nemusel stydět kdejaký hollywoodský flák. Potenciál lesního mystic hororu ale dost pokazí samotný závěr, který je jednak zmatený a celkově vlastně úplně o ničem. Jinak ale celková spokojenost, jsem rád, že se u sousedů snaží o tenhle, v našich krajích, autorsky, nepopulární žánr. 3,5* ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Já jsem to hrozně chtěl obhajovat, protože po Č/čáře uznávám Bebjaka jako šikovného žánrového režiséra, který se konečně nesnaží navázat na něco, co tady již osmkrát zemřelo a sedmkrát bylo opět vykopáno. V Trhlině ale zjevně bojoval nejen s původním zadáním třídílné série (proboha proč a čí to byl nápad?), díky čemuž se v první třetině odkláníme od zbytku děje etudou ve strašidelném blázinci, která strašlivě trpí zlým zvukem, ale i rozpočtovým a časovým deficitem. Když se pak čtveřice hrozně zahraných a veskrze na loket postav vydává do řídkého opadaného listnatého lesa, ve kterém chodí po vrstevnici a do toho jančí, že nejsou schopni dojít na vrchol, je vám tak nějak všech líto. Obzvláště, když dle expozice ještě víte, že se dočkáme problémů z cukrovkou, drogovou závislostí, píšťalkami a kdoví čím ještě. Je to škoda, když charakter tajemna natolik připomíná anomálie v PC hře Stalker a třeba scéna, kdy holka protagonisty, jehož nazývá cizím jménem, utíká do tmy a vlevo někde vzadu v záběru krouží podivná spirála ze světel, naznačuje příslib tajemna, které již zbytek filmu není schopný dorovnat. A to lesní horory mi jdou obecně hodně naproti. Jak se dá z mála udělat v lese spousta děsu si lze například vyzkoušet na italském Oltre il guado. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KEĎ MI NEVERÍŠ ANI SLOVO, AKO TI MÁM DOKÁZAŤ, ŽE HOVORÍM PRAVDU?" ,,NEVIEM... NÁJDI NEJAKÝ SPÔSOB." __ Už samotná kniha nebola žiadne literárne veľdielo, hoci sa čítala veľmi ľahko a nútila ma overiť si fakty, na ktoré sa v nej autor odvoláva. Film som si viac než pre jeho - na slovenské pomery - atraktívny námet, pozrel skôr pre porovnanie mojich čitateľských predstáv. Určite som urobil dobre, keď som na ,,Trhlinu" nešiel so známymi do kina a radšej som ju zhliadol až dodatočne doma, pretože som o nič neprišiel. Z môjho pohľadu má film ešte viacej nedostatkov než ukazuje jeho tunajšie pomerne slušné hodnotenie. Treba povedať, že nejde o nudný film, je však zle a zmätočne nakrútený. Predovšetkým pokiaľ by som nečítal knihu, v deji by som tu veľmi silno tápal a nechápal zmysluplnosť jeho postupného vývoja (načo sa vôbec trepú niekam do lesa?) alebo správanie sa postáv. Nepochybným kameňom úrazu je jeho zlé zostrihanie väčšieho materiálu z pripravovanej TV minisérie na kino verziu, ktoré si je možné povšimnúť napr. v zbytočnom rozčlenení na tri diely bez zmysluplnejšej dramaturgickej výstavby. Bebjak svojou rutinnou réžiou vytvárajúcou napätie tuctovým a predvídateľným spôsobom zrejme chcel mať všetko hneď rýchlo z krku, aby sa mohol plne venovať ambicióznejšej ,,Správe". Navyše ak film obohatí veľmi tradičnými - až trápnymi - zvukovými efektami (zvuk trezoru) zatĺka posledné klince do rakvy filmu. Z hereckých výkonov ma prekvapili najmä Hartl a Maštalír, absolútne vzdialený svojim literárnym predobrazom zahrali svoje postavy akceptovateľným a nijako nerušivým spôsobom (obsadenie Márie Bartaloš Havranovej som akosi čakal). Spätne oceňujem radikálne skresanie vulgarizmov, ktorých bola kniha plná a ktoré bývajú povinnou výbavou našej súdobej kinematografie, keďže by tu pôsobili ozaj zbytočne; inak ,,Trhline", snažiacej sa založiť u nás žáner mysteriózneho trileru, bude pre jej celkovú neobratnosť lepšie na TV obrazovkách, kde si ju možno raz znovu pozriem. (2546. hodnotenie, 209. komentár k filmu) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • S návštevnosťou 83 266 divákov a tržbami 494 386 eur sa premiérový víkend filmu Trhlina stal dovtedy najúspešnejším víkendom slovenského filmu v domácich kinách. Prekonal tak štart filmu Čiara (2017), ktorý taktiež režíroval Peter Bebjak. [Zdroj: hnonline.sk] (JurincoLM)
  • Opuštěná psychiatrická léčebna, kde se část filmu odehrává, je ve skutečnosti bývalá ošetřovna (v 19. století to byla vojenská nemocnice) v areálu opuštěných nitranských kasáren Pod Zoborom. V 80. letech 20. století zde sídlilo vojsko protivzdušné obrany a Vojenské stredné odborné učilište tankové a automobilové. Areál bývalých kasáren se nachází v lokalitě Martinský vrch a je to nejvýznamnější archeologická a vojenská památka na Slovensku. (BrianStorker)
  • Během prvního víkendu utržil film bezmála půl milionu eur, což se dosud žádnému slovenskému filmu nepovedlo. [Zdroj: novinky.cz] (Duoscop)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama