Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (229)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americký snímek „První očista“ je primárně jen potřebou doplnit nějaké základní informace do série, již jsme začali sledovat ve chvíli, kdy očista už existovala. Místy jsem měkl pocit, že to, co se dělo během první očisty, bylo novější než to, co v následných očistách, ale holt kontinuita není vždy u podobného stylu natáčení (kdy origin je natočený až jako čtvrtý díl) dokonale zachována. Jako akční horor ale film funguje dostatečně. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

No a pak tam přišel černej Rambo a všechny vykydlil. První díl měl zvláštní půvab, když se divák ocitl v dystopické společnosti a nevěděl, kde se ona zvrhlá očista vzala. Tenhle prequel byl naprosto zbytečný. Nemám rád černobílé filmy, kde bílí jsou hodní a černí zlí, nebo naopak, jako je tomu zde. Za několikrát ohozenou kameru krví a pár napínavých scén (asi tři) dám jednu hvězdu. Jinak mě tahle lacině antirasistická konverzačka nenadchla, ani příliš nebavila. ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

I když jde v sérii Očist autorům spíš o to béčkové vyvražďování a příběhy obyčejných lidí, jak se snaží noc Očisty přežít, stejně mě na ní vždycky baví spíš těch pár provokativních nápadů, občas snad i společenského trollingu, ostatně kdo by se neuchechtl nad levným způsobem, jak zbavit USA lůzy. Tento prequel přináší do jednoduché mytologie odpověď, zda Očistu zavedli republikáni nebo demokrati a jak se zaváděla do praxe. Velmi mě pobavilo, že do tradiční role zachránce, spasitele slabších počestných postav, je tentokrát pasován vůdce drogového gangu - být Afroameričany, tak se asi strašně urazím. :-) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Očista už v rámci svojho námetu nemá prakticky čo ponúknuť, i keď si viem predstaviť verziu, ktorá by bola zábavná a sledovateľná. The First Purge nie je ani tak filmom o prvom experimente, ale skôr o akčnej exhibícii Y'lan Noela, ktorú by som mohol prirovnať k Ice Cubovi v xXX: State of the Union. Inak povedané, jeho predvádzanie som mu vôbec nežral. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že není zrovna fér dávat filmu tak nízké hodnocení jen kvůli tomu, že jde o čtvrtý podobný film v sérii. Celkem podařený akční snímek vesměs srovnatelný s 2 a 3 dílem a to jak akcí, tak nápadem. Dávám 3 hvězdy, ale myslím, že je film nesmyslně podhodnocený. Ve skutečnosti bych dal asI 65%, možná 70. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o prequel filmové série Očista. (mzss1)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 69,5 milionů dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 137,1 mil. (NIRO)
  • Zbraně použité ve filmu byly AK-47, AKU, M-16, M-4, MP-5, MP-7 a G-36. (K98)

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama