Reklama

Reklama

Chata na prodej

  • angličtina Bear with Us (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa… (CinemArt)

(více)

Recenze (398)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Překvapivě osvěžující film, který spojil krátkou metráž s intenzivními dialogy, přičemž výsledkem je černá komedie, která musí většinu diváků oslovit. Vzhledem k šedi českých filmů je Chata na prodej čerstvým pasátem s nepochopitelným koncem. 73 % Celosvětový příjem k 25. 3. 2019: $543,116 ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Spíše než typická jednotvárná česká komedie, pochmurné konverzační na psychiku hrající drama, jemuž svědčí rozmanité obsazení, které se ale pro monotónnost snímku ani nemusí snažit hrát. Prostě si představte, že vyrážíte se svéráznou a neústupnou babičkou na odlehlou chatu, seberete s sebou i ostatní členy rozmanité rodiny a během poslední strávené noci na onom srdcovém místě na vás začne doléhat sentimentální nálada, zda chcete chatu opravdu prodat. Stojí kolem vás štáb s kamerami a za chvíli z toho máte kraťoučký film Chata na prodej. I tak by mohl vzniknout a vypadal by úplně stejně jako zdejší zástupce tohoto názvu. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Neni to komédia, ale neni to ani tá ultra temná česká vzťahová dráma. Teda mohla by byť, keby to nebolo také krátke. Ono, vychádza to až veľmi z reálu, pár vecí je možno prikrášlených, charaktery postáv sú povyberané aby to sedelo, ale aj tak. V krátkom úseku predostrú problémy v rodine, vzťahovky, traumy z minulosti a všetko v takom štýle, že sa to dá zvládnuť a netrháte si pri tom kotlety. Postavy neidú do hlbky, lebo na to nie je čas, a čo je vlastne aj dobre. Obsadenie sadlo veľmi pekne. Celkom ma to aj bavilo pozerať, netrpel som a to sa mi u českého filmu už dlho nestalo. Takže ok, ja som príjemne prekvapený. 4 z 5 ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězdička pouze za výběr hudby, ta mě mimořádně potěšila a do filmu dobře sedla. Ke scénáři bych měla několik výhrad, ale tím, že se film nesnaží být "něco víc" a je tam prostor pro nadsázku, mi žádná z nich nepřijde nijak zásadní. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

příliš mi to připomínalo takové soudobé Homolkovy,u kterých jsem se chvílema ani nemohla smát,ač jiní pobaveně hýkali ...... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Něco takového jsem teda nečekal. Humor je takovou kombinací nesmlouvavého britského a českého rodinného. Většina postav je hodně zajímavá a každá je zdrojem nějakého slušného vtípku. Možná až na Chýlkovou mi všechny postavy sedly i herecky. A tak snad jen závěr, který jsem si musel pustit hned znovu, protože mi nedával smysl, je takovým slabším plácnutím do vody. Teda, nejdřív zbytečné dráma, které se očekávalo, a potom chybějící pointa nebo nějaké vyústění celého dosavadního scénáristického snažení. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Díky pár dopředu přečteným komentářům jsem čekal po nadějně znějícím úvodu rozbřednutí do rádoby rodinného traumatického odpadu. Ale ne, dostal jsem příjemně černou (někdy opravdu notně) komedii s pár poetickými momenty. Ty však nejsou na škodu a jen dokreslují specifickou atmosféru, místy sunou děj. Parádní malý český film. Chytrý, trefný a zábavný. ()

venison 

všechny recenze uživatele

České dílko "Chata na prodej" je dalším afektovaným rádoby komickým filmem.. Taková ta uřvaná rodinná parodie na život v českých poměrech se zmateným scénářem.. Herecky mne oslovila snad jen Chýlková.. Jedné na tom celém byla fajn luxusní lokace a vlastně i kamera, která "Chatu na prodej" zvedá o hvězdičku výše.. |Kasárna Karlín| ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Víte jak z většiny procent poznáte špatný film tak, že ho produkuje Čt (nepočítám pohádky) . Tady je všechno špatně už na začátku kdy ženská prodává chatu je sympatická méně než mrtvola a její manžel je klasický podpantoflák bez názoru. Už začátek byl tragický, ale říkal jsem si třeba se to rozjede a bude to vtipné bohužel to bylo ještě horší přišla tam její rodina zahrnující 1) dceru co žije s Němcem v Německu a nelíbí se jí tam a není tam šťastná jelikož tam nikoho nemá (proč tam lezla teda se nedovíme) 2) jakousi Slovenku, která tam je jen kvůli tomu, aby se vyspala s jedním chlápkem a , aby ho nalákala, aby přišel na tu chatu a dříve něco měla s tím Němcem 3) bratra, který do všech jen ryje a balí tu Slovenku 4) Němce, který mluví jak anglicky tak německy (asi, aby to dávalo smysl což nedává) 5) Senilního dědu, který promluví v celém filmu tak 10 slov a na konec umře (šťastný to muž divím se, že neumřel hned já být ním si to hodím při první příležitosti) 6) Babku co do všech ryje a její inteligentní koeficient je menší než 0 a celý ´´ humor,, tkví v tom, že po sobě začnou házet knihy, že jeden Němec začne nadávat Čechovi a ten ho vyhodí z auta a , že se jedna postava poblije a ještě předtím chodí v kostýmu medvěda. Drama je asi v tom, že se ten děda jednou ráno projde v lese a vidí medvěda a pak na druhý den umře (co to mělo znamenat se nedozvíme) Takže humor 20 procent vtipné postavy pouze ta babka sympatické postavy ta Slovenka na kterou se dá dívat. Srovnání s Homolkovými je totálně mimo jelikož ti byli vtipní a měly zajímavé vztahy zatímco tady není nic P.s. Chtěl bych vidět někoho (nepočítám pohřebáky) kdo by si dobrovolně sedl do auta s mrtvolou (příbuzný nepříbuzný) 40 procent a i to jsem hodný ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála českých filmů, který si nezaslouží tak nízké hodnocení. Za mě něco mezi 3 a 4 hvězdičkama, ale dala jsem 4, když jsem viděla, jak zde hodnotí jiní. Prosím vás, zkuste film srovnat s jinou českou klasikou, jako já nevím - Román pro ženy, Ženy v pokušení nebo Slunce seno (tohle jsou asi jediné české filmy, které znám) a pod 3 jít nemůžete, protože tohle dílo je úplně na jiné úrovni než dosavadní česká scéna. Rodinné drama/komedie, které je "jak u nás doma", kde postavy chápete, protože to samé prožíváte nějakým způsobem ve vaší rodině i vy. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

České, beze smyslu, jednodenní, chatové, studené. Já jsem asi nepochopila smysl sdělení. Hezká linie s dědečkem. Babku bych rozsekala. Všichni dost afektovaný. ..no jo, chatařský národ..a proto žádnou nemám.. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Chata na prodej je svěží projekt perspektivního Tomáše Pavlíčka na režisérské sesli, jenž s pomocí Lucie Bokšteflové napsal velmi dobrého duchovního pokračovatele novovlnových upřímně obyčejných děl veristické větve tehdejšího tvůrčího spektra a dopadlo to na poměry současného českého snažení sakra dobře. Chata na prodej se jako zmíněné snímky soustředí na autentické pojetí rodinných vztahů na dvou až třech subsvětech, tedy na generaci nejstarší, generaci středního věku a generaci mladou (přičemž dva první mají tendenci ve spojování), a mezi těmito subsvěty funguje charakteristické emoční pnutí od lásky až po nenávist. V povídkovém čase jednoho dne se tedy postavy mezi sebou pružně konfrontují s všelijakou plejádou nových zjištěních o sobě samých, dlouho zapíraných emocí a kontextově více použitelných životních pravd (jak krásných, tak těch ošklivých). Upovídaným scénářem a stroze minimalistickou režií je dílo hotové jen z poloviny, tím dalším podstatným hnacím motorem je herecké obsazení a to se pro tento projekt sešlo výborně, chemické reakce probíhají mezi všemi zúčastněnými, Jana Synková svým ječákem dokonale irituje, Tereza Voříšková a Judit Bárdos budují stany v blízkosti mužských tyček štěstí, Jan Strejcovský baví svými trefnými bonmoty, Václav Kopta drhne ledy s trapností svého charakteru, Ivana Chýlková reflektuje snahu o řád, vynikající David Vávra oslňuje svou přirozenou lidskostí a Jan Kačer s Michaelem Pitthanem drtí ideu mluvného filmu svou mlčenlivou všeříkající polohou. V Chatě na prodej se povedlo vzít si prvky Formanových a Passerových filmů 60. let a s trošku menší kvalitou je naroubovat na současnou (a od té doby přeci jen pozměněnou) strukturu rodinných komediálně sžíravých filmů. Poctivě odtočených 8/10 a pár desetin k tomu, víc takových projektů. P.S. Krásný odkaz na Bergmana! ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Hned po pár minutách jsem věděl, že jsem u tohoto filmu na správém místě. Vidim, slyším postavy, a říkám si, však to jsou moji příbuzní, ty lidi znám, to je napsáno podle nás, to snad neni možný ta podoba... Tady se podle mého najde prostě každý, potažmo každý tam najde někoho ze své rodiny, a každý ve své rodině něco podobného zažil. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF] Jít na český film je risk. A jít na českou komedie tak padesátinásobně. Film nicméně začíná nevinně a mile. Trochu tak, že se zamýšlíte o co vlastně jde, ale záhy vám to dojde. A ve výsledku je přesně jasné jak se bude příběh dále odvíjet. Ale ne v tom nudné slova smyslu predikce. Film ukazuje českost v podstatě. Chalupářství a českou mentalitu v jednom. A Němec jim v tom sekunduje jako nevěřícný a strohý pozorovatel. Důvod, proč se mi nakonec film začal líbit byl ten, že mi přišlo, že i když to bylo trochu bláznivé, tak že by se to mohlo stát i u nás doma. Kdekoliv. Alespoň tedy asi v ČR. Nejde o nijak extrémně geniální kus, ale člověk se u něj zasměje a pobaví. Hlavně herečtí protagonisté jsou příjemní a co víc, své role zahráli skvěle. Opět tedy (spoiler) je smutné, že opět musí někdo umřít. To je teprve smutné, protože mi přijde, že není filmu, kde by někdo nemusel umřít. Také jsem moc asi nepochopil tu věc s medvědem. To by mi musel básník popřípadě vysvětlit. Ale světe div se. Oni Češi snad natočili smysluplnou a vtipnou komedii. Po asi deseti letech snad. Smutné tedy především. ()

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

Sonda do "typicky" české rodiny se snaží divákům připomenout, že nás všechny dohání minulost. Ačkoli je snímek plný relativně uvěřitelných postav, čekal jsem od tvůrců dílo podobné Homolkům, čehož jsem se bohužel nedočkal, pouze v malých náznacích. Chata na prodej nenabízí ani jednu hlášku, jež by měla ambici zlidovět, kterých bylo v Homolcích hafo, což je zkrátka škoda. Filmařsky je ovšem snímek na špici, zejména kamera a hudba byly velmi povedené, což oceňuji. Česká klasika se z toho ale nestane. 65 % ()

evuline 

všechny recenze uživatele

To, o co se (neúspěšně) snaží Alice Nellis ve svých filmech, se zde podařilo na první dobrou. Výborné dialogy o banalitě všedních dnů a zároveň síle osudových okamžiků. ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Vary přivítají šestici domácích režisérů

Vary přivítají šestici domácích režisérů

02.06.2018

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary uvede v soutěžním programu rovnou šestici českých snímků. V každé ze soutěžních sekcí se představí dva domácí režiséři. V Hlavní soutěži se o… (více)

Reklama

Reklama