Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (407)

Ajka13 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlépe zpracovaných knižních adaptací, co jsem zatím viděla, ale podobně, jako tomu bylo u knihy, ani filmové zpracování Rozumu se mi nelíbilo tolik, jako Pýcha. Nicméně, Alana jsem celý film doslova hltala a celkově herecké obsazení bylo skvělé (možná jen na Elinor bych si představovala někoho mladšího, než byla Emma Thompson). ()

Peenugirl 

všechny recenze uživatele

Aká môže byť naša domienka chybná ak nepoznáme celú pravdu. Ako sa dá láska zaslúžiť. Ajkeď sa dočkávame vytúženého happy end-u, cestou k nemu nám majster Lee učaruje a to celých 131 minút aj so záverečnými titulkami. Excellent work! 95% ()

sarianna 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočená adaptace podle knihy Jane Austen. Někomu snad může připadat, díky sladkobolnému konci, jako červená knihovna,ale to pravda tak úplně není. Za prvé,aspoň jedna postava úplně šťastně nedopadla, a to pan Willoughby a za druhé si myslím, že přesně ukazuje svět, ve kterém žili v 19.století dívky z lepších rodin. Svět, kde se všechno točí jen okolo vdavek, až se to může zdát poněkud slepičí a úsměvné. Ve skutečnosti ale je to spíš velmi smutné, protože těm dívkám skutečně nezbývalo nic jiného, než řešit vdavky, protože na tom, koho si vezmou a zda-li se vůbec vdají, stál celý jejich život. Kdo si ovšem zasluží metál, je Hugh Laurie, protože jeho pan Palmer, byť je to role menší, je zcela geniální. ()

dyjaska 

všechny recenze uživatele

Hvězda dolů za Hugha Granta, který se před natáčením zřejmě přejedl třešní. Emma Thompson skvostná jako vždy. ()

Alchemilla 

všechny recenze uživatele

Neodolatelný, uhrančivý hlas plukovníka Brandona v podání Alana Rickmana, nádherná Mariana plná života Kate Winsletové, na povrchu rezervovaná a chladná Emma Thompsonová, u které jsem měla jediný problém - věk. A do toho toporný a prkený Hugh Grant, ze kterého jsem cítila, jak si s rolí Edwarda nerozumí a nejraději by hrál někoho úplně jiného. S útrpným, zoufalým výrazem si vystačil celý film a na konci mne dost štval. Ale ani on nemohl zkazit můj dojem z filmu. Scénář byl napsán s pokorou a úctou ke knižní předloze, režie vynikající, potěšila i malá role Hugha Laurieho. ()

Henriette 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bych asi nominovala na nejlepší zfilmování románu Jane Austenové. Krásná výprava a správně zahráno, i když teď se trochu obávám, že hudba je trošku nic moc a nakonec mi tam chybí i nějaké nové pojetí, ale to už jsou jen malinké výtky. To sum up, Rozum a cit je vážný a dojímavý, natočeno s rozumem a citem. ()

demovka 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem film mockrát anglicky a bez titulků. Posléze jsem ho viděla v češtině (v tv) a po angličtině se mi stýská. Např. Emma Thompson a Alan Rickman mají svůj osobitý hlas a projev. Dokonce jsem zjistila, že to umím anglicky skoro celé nazpaměť?: "Give me an occupation, or I will run mad!!" Pokud někdo natočí takovým způsobem s takovými herci Jane Austenovou budu vždy pro. Ženám doporučuji. Je to skvělý film o ženách a jejích láskách, o konvencích, trpělivosti a lásce. Film je zpracován velice dobře, ale přeci jen něco vytknu. Hugh Grant, dle mě, nebyl dobrá volba. Vypadá tak dřevěně a má daleko do fešného hrdiny. Navíc ho s E.Thompson nepojí žádná chemie a to velice ubírá na líbivosti. ()

Amazonas 

všechny recenze uživatele

Červená knihovna mě nikdy nelákala, ovšem po shlédnutí "Jak je důležité mýti Filipa", jsem se rozhodla, že chci vědět, co to ten film vlastně tak paroduje a jestli jsou tyhle stoleté dívčí románky opravdu tak příšerné. Byla jsem příjemně překvapena. Ano je to slaďounké, ano je to naivní, ale je to i milé. Rozhodně kdybych měla doporučit shlédnutí Rozumu a Citu, tak v této starší verzi s Alanem Rickmanem (protože on prostě ve špatných filmech nehraje) a novější třídílnou verzi bych si nechala jen jako zdroj dopňujících informací. ()

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Moje srdeční záležitost. Tohle je poctivý romantický film, milá Rosamunde a Danielle. Mladičký Hugh Grant a pozor - skvělá rolička v podání Hugha Laurieho, který si svůj humor a cynický pohled na svět přinesl do House snad právě odtud. Musíte vidět. ()

AmunRa 

všechny recenze uživatele

Úžasné obsazení a vynikající kombinace scénáře Emmy Thompson a režie Ang Leeho. Scénář přímo nekopíruje knihu, ale s rozvahou ji upravuje na míru rozsahu filmu a vkusu dnešního diváka. Výborná výprava dokresluje skvělou atmosféru vytvořenou režisérem. Dosti superlativů, u mne plný počet. ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

scénař 3 režie 4 herci 5 výprava 4 celkem 16 hodnocení 80% Britanie byla v té době velmoc. Udávala ton i etiketě. Zajímavá doba, v něčem lepší, v něčem zaplatbůh, že je pryč. Obdivuji galantnost mužu, pokoru žen i ve vyšší společnosti,.i lehce pozdvižené obočí mělo svůj význam, pohledem se řeklo vše. I mlčení, rozpačitost, zakoktání, ruměnec, ve správnou dobu, správná narážka řeklo více než tisíce slov ( Hugh Grant) ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Demence a bezcitnost. Strhující drama o plkajících kvočnách. Děkuju pěkně. Přes dvě hodiny ničeho, to je opravdu na 4 hvězdičky. Film není nic víc, než taková lépe natočená růžová knihovnička. Romány Jane Austenové by se měly pálit na hranicích ve Vatikáně, protože některým lidem způsobují akutní posednutí démonem v oblasti žaludku. ()

Rhea 

všechny recenze uživatele

Abych byla uprimna, na zaklade zdejsiho hodnoceni jsem cekala trosku vice. Uplne me to neoslovilo, a to jsem se na to zkusila podivat i v originale, jestli nebyla nahodou chyba na strane prekladu a dabingu. Tesila jsem se na neco v duchu miniserialu Pycha a predsudek, navic jsem byla extremne pozitivne naladena na nejakou romanci a happy end,ale bohuzel ma ocekavani nebyla naplnena. Oproti PaP to nemelo spad, zadny vtip a pusobilo to dosti sterilne, k zadne z postav jsem si nevytvorila zadny vztah a jejich osudy mi byly uplne ukradene (zdaly se mi dost malo prokreslene), ani herci se mi uplne nepozdavali (zejmena Hugh Grant byl teda toporny az hruza), coz me mrzi hlavne u Rickmana, a chybela mi jakakoliv chemie mezi postavami. Rezie, lokace, kostymy... po technicke strance se neda nic vytknout ale ten pribeh je proste takovej divnej. Mozna to byl zamer, aby se sesnerovanost a tiha konvenci dostala na platno se vsim vsudy, a mozna je i predloha tak nudna a nezazivna. Jeste si ji pro uplnost radeji prectu, treba se to v hodnoceni jeste projevi.EDIT: Tak jsem docetla predlohu a dostala jsem se do dilematu, jestli mam ohodnotit film podle toho, ze se skutecne podarilo predlohu velice dobre prevest, nebo hodnotit predlohu jako takovou. Roman me nebavil, proste Austenova zjevne neni muj salek caje, a i kdyz se ji obcas povede nejaky ten vtipek a je z toho citit spolecenska satira, tak celkovy dojem pusobi tak nejak strasne naivne a jednoduse. Omlouvam se Grantovi, toporneho neknubu (byt se zlatym srdcem) Edwarda ztvarnil vazne verohodne. Chemie mezi postavami mi znacne chybela i v knize a plukovnik je tam spise dost okrajova postava, jehoz sblizeni s Mariannou je odbyte, jen aby se nereklo a meli jsme stastny konec se vsim vsudy. No nakonec zustanu u 3 hvezdicek, ze to jde lepe, se prokazalo u Pychy a predsudku (jehoz predloha taky neni zadny zazrak). ()

slamic5 

všechny recenze uživatele

Nehodnotim film jako takový, ale příběh prostě není pro mě. Ani nwm proč jsem si to pouštěl. Já té době nerozumím a asi ani nechci. Dvě hvězdičky za herce a kulisy ()

antoinetta0 

všechny recenze uživatele

Můj milovaný Rozum a cit! Jako velká fanynka Jane Austen jsem přesvědčená, že právě tahle adaptace Rozumu a citu, je ten nejlepší film natočený na motivy jejích knih... A má to jeden supr důvod a tím je naprosto geniální scénář Emmy Thompson, která scénář napsala s citem, vtipem, nadhledem a navíc ještě perfektně ztvárnila Elinor (bez ohledu na to, že podle předlohy má být mladší) . Ang Lee je skvělý režisér a jeho Jane Austen je ta jediná pravá a dokonale přirozená. Samozřejmě nesmím opomenout Kate Winslet, Alana Rickmana, Hugh Granta a Grega Wise, prostě to nejlepší ve 131 minutách... ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších romantických filmů, těžko mu něco vytknout. Báječné dialogy, postavy, zápletka, atmosféra ... ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama