Tomáš SvobodaScénář:
Marcel BystroňKamera:
Martin ŠáchaHudba:
Čeněk KavečkaHrají:
Lenka Vlasáková, David Matásek, Andrea Růžičková, Jana Švandová, Jaroslav Plesl, Jana Stryková, Matyáš Bystroň, Kordula Stropnická, Vladimír Kratina (více)Obsahy(1)
Lenka Vlasáková hraje v romantické komedii Jak se zbavit nevěsty moderní dynamickou ženu Evu, která vlastní cukrárnu, stará se o syna a musí krotit svou rázovitou maminku v podání Jany Švandové. S bývalým manželem s tváří Davida Matáska má skvělý vztah a jak, říká její kamarádka „nebyli byste první, co se rozvedli a zase dali dohromady". A pak se málem políbí a následuje pozvání na drahou večeři při svíčkách, kde se Honza konečně vyjádří. Opravdu se znovu zamiloval a přemýšlí o svatbě . . . . . s někým jiným! S krásnou, sympatickou a chytrou klavíristkou Lindou! A ještě chtějí upéct svatební dort. To je něco pro svéráznou Evinu maminku. Nikdy nevzdává, vždy si ví rady a zničit cizí svatbu je ta správná výzva. S bojovnou maminkou v zádech jede Eva na společný výlet se šťastnými snoubenci. A do toho rodinná regata, závod, bratrský souboj o místo přednosty zubařské kliniky, zlovolná švagrová a jeden potrhlý operní pěvec. Třešničkou na zábavném dortu je pak fotbalový trenér v podání Matěje Rupperta. (Bontonfilm)
Naprosto, ale NAPROSTO zbytečný snímek. Lence Vlasákové to u mě zatím ještě prošlo, ale na Davida Matáska a ty stále stejné typy jeho postav jsem už vysloveně alergický. A vůbec, co to je za příběh? Než jsem pochopil, kdo s kým má jaké dítě a kdo je koho bejvalá, tak už začala rodinná fregata. Ve vlnách vyšších vrstev českých oligarchů je asi normální rozhodovat o nástupníkovi na trůn v rodinné fregatě – ten závod mi přišel nejtrapnější z celého filmu. No dobře, dortová bitva tomu nasadila korunu:-) ()
Jedna z nepříliš lichotivých zpráv o stavu naší kinematografie. Určitě nejde o šílenost typu Babovřesky nebo Waterloo po česku, po které demonstrativně vracíte svou průkazku do klubu "Jsem člověk"..........ale v důsledku naprosto zbytečný počin, bez jakéhokoliv byť nepatrného významu. Amatérská nevěrohodná romantika jako z pera kolektivu zootechniků z Horní-Dolní....jako jeden díl nějakého nekonečného seriálu dobrá, ale takhle se přece nedělá celovečerní film....a nebo ano? ()
Jak se zbavit nevěsty je další z neskutečných výblitků, pocházejících z českých luhů a hájů. Trpěl jsem při tom jako pes, ale můžu si za to sám, nemám na to čumět. Každopádně, stalo se a já tomu musím dát za uši, co se do toho jen vejde. Už spoustu let nazpátek každopádně pořád nechápu, proč se většinová komediální česká tvorba musí pořád točit kolem rozvodů a nevěr. Ano, v rozvodovosti patříme sice k naprostým špičkám, v tom ovšem nevidím důvod, proč čeští scénáristé nedokážou kurva vyprávět o něčem jiném. Navíc to jsou příběhy pokaždé tak strašně mimo, že se skutečným životem nemají vůbec nic společného, buď tento společenský problém totálně bagatelizují, nebo z toho vytváří absolutně nesoudnou a naivní trapnost, že je to vše vlastně v naprostém pořádku a rozvod je v podstatě v životě každého muže a každé ženy jeden z nejkrásnějších a nejpozitivnějších zážitků. Fakt nechápu. K filmu ale již samotnému. Žánrově tato záležitost nefunguje zcela v žádném ohledu. Na komedii tam není jediný vtipný okamžik, na romantiku zde vůbec nefunguje ani chemie, ani jiskření mezi postavami a emoce jsou už naprosto mimo, vývoj zápletky je též opravdová zoufalost, kdy originalitu a nápaditost nahrazuje průhlednost a trapnost, čemuž pak navíc maximálně přispívají i herecké výkony všech zúčastněných, kteří musejí být finančně asi hodně v zoufalých životních situacích, když se dokážou takto pitvořit a plácat v takovýchto projektech. A především Lenku Vlasákovou bych raději posadil někam ke kase do Tesca, než aby předváděla ve filmech to, co předvádí, chuděrka malá, ošklivá, nesympatická. Rád bych tu tedy zmínil alespoň něco málo pozitivního, leč smůla, nic takového mě bohužel ale nenapadá, jde zkrátka jen o další české filmové dno, ve kterém se mísí jen trapnost, hloupost a nekonečná nuda. ()
I přes účast dobrých herců docela bída. Přehlídku nesympatických karikatur na skutečné lidi zachraňuje postava Jany Švandové a její rozhlasový pořad Buď mrcha. Dortová bitva to ale zase zabila a od jedné hvězdičky mě tak dělil jen krůček. Se Svobodou to jde po zábavném "Hodinovém manželovi" z kopce. ()
Ani sympatické obsazení nezachránilo extrémně plytký děj s mimořádně stupidním scénářem. Nelogické chování jednotlivých postav je místy až komické, nemluvě o šílených dialozích, zkrátka hrůza. Celý film už vzhledem k námětu působí jak z jiného vesmíru, opravdu nechápu, jak někdo mohl přijít s tak pitomou zápletkou. Nuda, šeď, trapas. Kdybych se párkrát malinko neusmál, prakticky bych neměl co hodnotit. 1/10. ()
- Film se natáčel hlavně na přehradě Orlík v jižních Čechách. (ČSFD)
- Ve 47. minutě Linda (Andrea Růžičková) cvičí ráno jógu, ale slunce na ni dopadá ze západu. (Jarek572)
- Během regaty, cca 52. minuta filmu, si švagrová (Jana Stryková) stěžuje, že je druhá loď před nimi. Přední plachtu ale mají nastavenou tak, aby pracovala proti druhé plachtě a loď stála na místě (tzv. naluvovaná plachta). (Jarek572)