Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neslavně známé léto roku 1977 bylo časem srážky disca s punkrockem, ale i létem, počas kterého řádil vrah, označený jako "Samův syn". Šílený maniak si vybíral milenecké páry a osamělé dívky. Dařilo se mu zabíjet a unikat beze stop, a jak teploty a počty obětí stoupaly, k pátrání se přidala i samotná mafie a občanské hlídky. Kadeřník Joey se svou partou povalečů dostali nápad, že vrahem je někdo z jejich čtvrti. Sepsali si proto seznam podezřelých a začali hledat toho, kdo jim bude nejvíc připadat jako vrah - někdo, kdo je jiný než ostatní... (Intersonic)

(více)

Recenze (207)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Spike Lee udelal presne to, co jsem cekal. Zadnej horor se nekona, tohle je zase dalsi sonda do zivota urcity skupiny lidi. Takze 140 minut clovek sleduje osudy nekolika postav, ktery vicemene ani nic neresi, tu si nekdo zahne, tu se nekdo pohada nebo ozere a to je tak vse. Ale do toho, snad aby clovek nezapomnel, ze film je o radeni vraha, vzdycky jednou za cas Lee flakne naprosto perfektne atmosferickou scenu s vrahem, kterej se vzdy objevi tak na minutku, pekne krvave oddela dva lidi a zase zmizi. A tentokrat to neni zadnej genialni vrah a podobne, ale naprostej psychous, kterej bere prikazy od psa. Prislo mi, ze by zde mohla bejt aspon trosku vyraznejsi detektivni linie, takle policie dve hodiny nic nevi a vse vyresi nahodou az v zaveru. Jinak celej film tahne paradni Leguizamo, kterej hraje typickyho fuckujiciho drsnacka. Ale vic za pozornost stoji Adrien Brody, jakozto neco mezi satanistou, pankacem, stripterem, kterej za prachy obsluhuje stary dedky a pripadne hraje na kytaru. Pulku filmu ma navic uces jak Pinhead a druhou ma silenej blondatej punkacskej uces. Jeste bych zminil mensi rolicku samotnyho rezisera, kterej hraje novinare a je naprosto prisernej. Celkove, i pres fakt, ze tohle je hlavne drama, se musi uznat, ze film nenudi, ma docela slusnou atmosferu a sem tam nakou dobrou scenu, ale stejne jsou nejlepsi ty vrazdy. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jako většina filmů od Spike Leeho si vzal větší sousto než mohl spolknout, ale rozsah, hloubka jeho znalostí a energie je působivá. Byl jsem úplně roztancovaný. Krvavé léto v New Yorku je nudný portrét monstra. Než na vraha nebo vyšetřovací tým se film soustředí na partu fiktivní skupiny Italoameričanů zajímajících se o sex a discotanec a světu říkají "fuck". Toto slovo je ve filmu řečeno 435 krát. To je obvyklé jen v pornu. Místo vypadá to jako Bronx. Ve skutečnosti byly zločiny spáchány v Queens. Sériový vrah napsal v jednom z dopisů "Mám rád lov". Chybělo mi aby se film monstru věnoval víc času. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hustý film a nejen pro atmosféru dusného léta ve městě, kde se spousta lidiček ve zprvu nesouvisejích dějích postupně proplete a zapadne do toho správného místa v mozaice, ale i stran role Adriena Brodyho, který se mi vryl do paměti výstavním čírem a rolí kluka s trochu jinými "koníčky", než je obecná norma, a právě proto, jakkoli je jinak bezelstný a neškodný, je trnem v oku těch "normálních". ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Snímok patrí do skupiny filmov, v ktorej je zápletka až na druhom mieste a dopredu sa dostáva nezaujímavý príbeh pouličnej smotanky so svojimik nezaujímavými drobnými problémikmi a blbými kecami, pri ktorých musí mozog často vypínať, pretože pre príbeh nič neznamenajú, sú šťavnaté a majú vyznievať strašne kúúl, čo asi mnohým divakom, prevažne tým v puberte, môže imponovať. Mňa to neoslovilo a nezachránilo to ani záverečné rozuzlenie zápletky či to, že bol film natočený na základne skutočnej udalosti. Ešte k tomu tá premrštená stopáž. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Konečně důkaz, že Amerika sedmdesátých let byla jeden neskutečně velký bordel :)...Ale vážně - atmosféra filmu je nezapomenutelná, střídání výjevů z běžného života a psychedelických scén se Samovým synem, nevázanost té doby, střet disca a punku (Punk´s not dead!!!) a dusno horkého léta tvoří opravdu skvělou kombinaci. Navíc humor na správných místech, "trocha" neslušné mluvy a výtečné herecké výkony...A díky Spikovi Lee to všechno drží perfektně dohromady. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • Sám Spike Lee se obsadil do role reportéra. (ČSFD)
  • Skutočný Samov syn, David Berkowitz naozaj tvrdil, že k ďalšiemu vraždeniu ho nabádal démonický pes Harvey patriaci susedovi Samovi Carrovi. Ten však naopak tvrdil, že sa s Berkowitzom nikdy nestretol. (BlackTom)
  • Podle scénáře měl být vůdčím charakterem Richie a postava Vinnyho měla mít spíše vedlejší roli. (Chatterer)

Reklama

Reklama