Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kam zákon nemůže, nastrčí ženskou... Americký režisér Barry Levinson se nejvíce proslavil působivým příběhem sourozenců Rain Man (1988). Jeho filmografie ale obsahuje rovněž jiné žánry a najdeme tu i zdařilé veselohry, k nimž se řadí např. kriminální komedie Banditi (2001). Jejími hrdiny jsou dva bankovní lupiči Joe (Bruce Willis) a Terry (Billy Bob Thornton), jejichž pracovní metoda je jednoduchá a účinná. V předvečer naplánované akce proniknou do domácnosti ředitele banky, vezmou ho i s rodinou jako rukojmí a následující den ho ještě před příchodem ostatních zaměstnanců přinutí otevřít sejf. Všechno krásně funguje do doby, než se oba kriminálníci seznámí s přitažlivou, leč frustrovanou Kate (Cate Blanchettová)… Snímek je postaven na hvězdném hereckém obsazení (Thornton a Blanchettová byli za své výkony nominováni na Zlatý glóbus) a na budování paradoxních situací, jež vznikají díky naprosté rozdílnosti obou hlavních protagonistů. V úloze jejich prostoduchého komplice Harveyho se objevuje syn Jane Fondové a bývalého politického radikála Toma Haydena, účinkující pod uměleckým jménem Troy Garity. V rolích vzdorovitých dcer při scéně rodinné večeře se představují Willisovy vlastní ratolesti – Scout LaRue a Tallulah Belle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (358)

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech vytříbená krimi komedie! Nečekaně skvěle jsem se bavil. Výborné spojení vážnosti s komedií, ale co tomuhle filmu dominuje, je to bravůrní trio a jejich charaktery, které baví v každém záběru. Bruce jako seriózní elegán možná neni nic neobvyklého, ale tahle pozice mu sedí jako ušitá. Crazy Cate je taky boží, hlavně v začátku, ale parádní je i ta její přelétavost mezi chlapama, no a jako scénaristický oříšek považuju vypilovaný charakter B. B. Thorntona, jakožto přecitlivělého hypochondra, který je navíc lehce mimo. On mě nevídaně bavil! Za tohle všechno 4*, jenže Levinson při takhle parádním zamilovaném triu neopoměl ani děj, který je prostě skvělý od samotného začátku až po rafinovaně překvapivý konec. Jako bonus potěšila i January Jones. Pro mě je tohle jeden z nejlépe zpracovaných příběhů o bankovních loupežích, a to hlavně díky osobitému přístupu režiséra, nezapomenutelným charakterům, zábavným scénám (Billovi převleky a stavy :-)), herckému kádru a i tomu elegantnímu závěru. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

I když je na obálce v popředí Bruce Willis, ve filmu je upozaděn dalšími dvěma postavami, a sice mými oblíbenými Cate Blanchett (mucíkuju) a Billy Bob Thortonem. Ne že by B.W. hrál nějak špatně, to ne, ale předvedl takový "standartní výkon". Navíc mi trochu přišlo, že i kamera si ho všímala tak nějak méně. Nicméně, co předváděl B.B. Thorton, to bylo k popukání. Věčný hypochondr, který má všechny nemoci světa. (Při přepadení banky na rukojmí:) "Podívejte se, mám obě zorničky stejně velké?" "No, ta levá mi připadá menší." "Já to věděl, to je nádor!". Nebo jeho "tanec" v baru, či otázka: "Necítíš spálené peří?" Měl prostě parádní roli. Cate Blanchett měla do filmu, kromě toho že byla celou dobu k sežrání, vynikající nástup. To její vaření... A únos únosce... Paráda. Někomu se může zdát film poněkud roztahaný, ale já jsem si celý film užíval. Inteligentní nenáročná zábava, postrádající nějaké "silné" scény. Doporučuje 8 z 10 Caelosů. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to stokrát obehraná písnička a to včetně velice příjemného hudebního doprovodu. Jenže Willisův ironický úsměv v mých očích bourá mýty o tom, že opakovaný vtip už není vtipem. Funguje to, pobavit se u tohoto snímku dá. Je příjemně hravý a Willisovi bych odpustila i účinkování v mnohem větších hloupostech. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrá kriminální komedie, trochu ve stylu Dannyho parťáků. Hlavní hrdinové na začátku utečou z vězení a stanou se z nich ”Přespávající banditi (Sleepover Bandits)”. Do party přiberou i nešťastnou ženskou v domácnosti, oba se do ni zamilují, ona se zamiluje do obou (protože dohromady jsou ”dokonalý muž”) a vše směřuje k happyendu. Díky tomu, že si scénář pohrává s retrospektivními scénami, je to happy end opravdu překvapivý a jednotlivé střípky do sebe zapadnou jako kousky skládačky. Willis vypadá s delšími vlasy divně, Thorton naopak zženštile a Blanchett je jako zrzka zvláštní, ale sexy. Příjemný film staršího střihu. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Viděno znovu s časovým odstupem, ale útržkovitě mezi tvorbou bramborového salátu. Scénář je hodně originální a herecké trio trefa do černého. Těžko říct, nakolik je dobré mít dva chlapy najednou, někdy ano, někdy ne, to je individuální záležitost. Ale slušní banditi, kteří večeří s majitelem banky a ještě učí synka etiketě stolování, to nemá chybu. Taky pozdrav při odchodu z banky, na schledanou, je přímo odzbrojující. Určitě se nikdo nemohl urazit, natož bát. No ale závěr začátku nového života ve třech a brzy čtyřech, jsem už zapoměla, a teď znovu příjemně potěšil. Pro milovníky konspiračních teorií musí být hotovým balzámem na rozervanou duši.... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Banditi se natáčeli v Oregonu a v Kalifornii v USA. (reich)
  • Ve scéně, kdy dojde ke sražení lupiče autem, kola vozidla nebyly rovně. Když však řidička vystupuje, kola jou již rovně. (Pepy)

Reklama

Reklama