Reklama

Reklama

Když draka bolí hlava

  • Slovensko Keď draka bolí hlava (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Barborka s Tomíkem tráví prázdniny u babičky a dědy v kovárně pod Dračí skálou, kde ze všech sil pracuje i netradiční pomocník dvouhlavý dráček Čmoudík. Jednou, když se děti chystají přespat v jeskyni společně s dráčkem, objeví na zdi jeskyně starou mapu a Čmoudík, jehož jedna hlava mluví česky a druhá slovensky, začíná vyprávět napínavý příběh o vzniku království Draka, velké lásce princezny Adélky a prince Janka, o letité kletbě a strašlivém Drakovi, o zlém skřítkovi Blivajzovi, ale i o tajemství Pomněnkové louky, ztraceném dračím vejci a párku klokanů. Zajímá Vás, kdy draci tančí hip hop, jak se slaví vánoce v dračí jeskyni, jakou kouzelnou moc má sto let nemytý dračí zub a hlavně proč draka bolí hlava? (Bohemia MP)

(více)

Recenze (298)

johnny01 

všechny recenze uživatele

Trága. Špatně je tu téměř všechno. Gott měl mluvit česky, slovenštinou mluví pomalu a nemístně vzletně - je to jak na hodině uměleckého přednesu. Aspoň že zpívá česky (to zase ale nesedí k jeho postavě). Většina postav je zahraných naprosto hrozně - mnozí neherci zjevně přehrávají a připadáte si jak na divadle. Nejlepší herec je tam skoro Charlotta Gotová, aspoň že králové byli zahraní celkem dobře a i Blivajz. Dále Tomík vypadá jako psychicky postižený, dialogy jsou plytké (jak do pohádky patří jazykovědný rozbor drevokocúra a čučoriedek? a "bum, bum, konec" také nicmoc), velmi nekvalitní animace draků a úsporné "animace" z knížky, celkově špatný zvuk - dialogům je místy hůř rozumět a též písním při sborovém doprovodu, nesedí tam ani kombinace lidových písní s podivným popem, místy se nedaří i kameře, kdy se při záběrech ze slavnosti do záběru motají pořád nějací tanečníci. Slabý je i děj - účelem je totiž oslava čechoslovakismu, čemuž se podřizuje úplně vše - králové-bratři, Gott(-Masaryk?) ve filmu říká, že "patrí všetkým", k jídlu halušky a Marlenka, chyběl už jen trdelník. A (bohužel) byla nosičem sdělení zvolena zrovna pohádka. Dost průměrná a předvídatelná zápletka chválu nezaslouží, přímo vytknout je nutné některé drobnosti - především je tam navíc italsko-česky mluvící Španěl, klokan a čůrání do ohně (dokonce 2x!), podivná je i volba nápadníků podle obrazů. O tom, když draka bolí hlava, to samozřejmě vůbec není. Povedené jsou záběry na přírodu a některé písně nebo jejich části, což je ale málo. ()

martinkaziki odpad!

všechny recenze uživatele

Pohádky mám ráda, na každé se dá najít něco hezkého. I když se moc snažím, tak tady NIC! Nechápu, jak se tahle parodie na pohádku mohla promítat v kině. Za těchto 99 minut by se nemělo platit, spíš naopak! Příšerné dialogy díky kterým i zkušení herci vypadali nepřirozeně. Což pak ti nezkušení? A zpracování draka v digitální době roku 2018? To je opravdu úsměvné. Pamatujete na skoro 30 let starou pohádku Za humny je drak? Tady se očividně někde stala chyba... :-) ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

A mi se to občas líbilo, heč. Sem tam jsem se i zasmál. A tak to má být. Panu Gottovi tentokrát jeho vystoupení nevyšlo, čekal bych od něj trochu soudnosti, přece musí sám vědět, jak je na tom s herectvím. Vadilo mi, že drak nejprve vyžvanil děj dopředu, a pak jej pomalu vyprávěl. Toto scénárista nějak nezvládl. Marné čekání na zápletku a děj mi zas tak moc nevadilo. Stopáž nemusela být tak přemrštěná. Ale vizuál byl ucházející, potěšily záběry z jeskyně Šipka a Štramberk vůbec, byť se jen mihl. Takže já dávám 20 % a hotovo. Právě ta stopáž způsobila, že mne to ke konci už trochu nudilo. Mělo to mít osmdesát minut byl by klid. A také bych dal o dvacku více. A z dvanácti písniček se mi líbily snad jen dvě. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu bych řekl, že mě docela překvapilo nízké hodnocení a také to, že někteří hodnotící zřejmě pozapomněli, že se jedná o pohádku pro děti. Pohádka rozhodně není dokonalá. Je třeba říct, že naprosto nechápu, proč se postavy nemohly prohodit a K. Magálová by mluvila slovensky a Karel Gott česky. Je to totiž dost nepochopitelné, aby postavy navzájem mluvily opačnou řečí než je jejich přirozená zvláště, když přední český zpěvák zachází s jazykem blízkého souseda tak opatrně, že je snadno slyšet, jak jemně našlapuje, aby neudělal chybu. Je tedy o mnoho méně přirozenější než p. Magálová, které čeština jde. Další nepochopitelnou věc, ze které mi hrůzou vstávaly vlasy na hlavě, je společný zpěv Janka a Adélky. Že oba zpívají jednu písničku jeden slovensky a jeden česky, by se ještě pochopit dalo, ale že ji zpívají tímto způsobem naráz, nad tím zůstává rozum stát. Jak může jakýkoli producent nebo kdokoli, kdo výsledek schválil, pustit do kin film, kde dva zpívají jednu píseň naráz jinými slovy? Je to tak nepochopitelné, a myslím, že jsem to nikdy v žádném jiném filmu neviděl, a neskutečně příšerné, jak to tahá za uši a jak se to nedá poslouchat, že asi nikdy nepochopím, jak tuhle minutu nebo dvě, nebo jak dlouho zpívají, může někdo vydávat za práci profesionála. Celé dílo je vůbec protkané Česko-Slovenskou prací. Ale proč proboha taháte do pohádky politiku? Kecy o tom, že dvě království jsou silnější, když jsou spolu apod., to je další hřebíček do rakve. Děti zajímá pohádka a nerozumí absolutně tomu, na jaké narážky je pohádka záměrně vedena a upřímně řečeno - tahat takové věci do pohádky je mi z duše odporné. Co se týče scénáře a dramaturgie, obecně jsou na slabé úrovni. Hlavně od skřítka bych čekal, že zaškodí víc. Byla vyslovena kletba a od té doby se dva hlavní hrdinové vlastně jen muckají a žádné dramatické vyvrcholení, ani co se týče Blivajze nepřichází. Opět připomenu, že se jedná o pohádku převážně pro děti, takže kritizovat zde písničky, jako hodnotitelé pode mnou nebudu. Je to pod mou úroveň. Děti mají přece rády jednoduché písničky a blbůstky, takže naopak hudbu vyzdvihuji jako výbornou a jednu z mála kvalitních věcí a to včetně skvělé hlavní písně. Taktéž chválím triky, které mě překvapily. Viděl jsem horší trikové vypodobnění čehokoli. A tu se dostáváme k pohádce jako celku. Nebyla nijak závratně dobrá, ale upřímně řečeno jsem viděl mnohem horší. 13 % si pohádka nezaslouží, i přes veškerou mou kritiku. Dvě hvězdy jsou hlavně za tu politiku a česko-slovenštinu, která je obrovským mišmašem. Dávat jí odpad je, dle mého osobního názoru, nespravedlivé a trochu zbytečné, jak už jsem zmínil, viděl jsem už horší. Film má své plusy i mínusy, ale tragicky špatné dílo to teda není. ()

Sasulka3 

všechny recenze uživatele

Miluji pohadky, ale tato me bohuzel, i pres uzasne obsazeni hercu, nezaujala.... Ale pisnicky jsou pekne, velice chytlave :) ()

Katka232 

všechny recenze uživatele

Gott si nezasloužil roli slovensky hovořící, kdyby to otočili, že princ by mluvil česky a princezna slovensky, bylo by to mnohem lepší. V pohádce je i krásné poslání, ale na to musí přijít každý sám. Drak jako obrovská loutka? No tak to ne a Nogu kterého zpívá Míša Davidu? To už fakt ne. ()

Fajt odpad!

všechny recenze uživatele

Čím to asi je, že většinou ty nově natočené pohádky stojí za absolutní ho.no. Pohádky natočené před sametovým podvodem, jsou pohádkové stále, protože mají duši a ne honbu za ohromujícími triky a kasovním ziskem !!! ()

unrocker odpad!

všechny recenze uživatele

Mistr se nechal ukecat od neschopného režiséra k naprosto silenemu filmu, který zpívá a zároveň člověk neví jestli je tam nějaký děj nebo co se vlastně děje ()

Mykhaluu odpad!

všechny recenze uživatele

Příběh o jedné obrovské obětavosti rodičů, kteří se podívali na pokus o pohádku, kterou s nimi chtěla sledovat dcerka, jež viděla v první třídě tento pokus o filmovou produkci v kině v rámci školního programu. Ve filmu příběh jako smysluplná dějová linie absentuje, jen taková zoufale poskládaná řádka scének (které moc jako příběh nefungují), podaných v děsivém zvukovém i obrazovém balení. Normálně bych odpad! nesledoval až do konce, ale tady se "muselo". Nemůžete dítěti říct, že to, co se mu líbilo je šílený humáč! Od začátku do konce masakr, kde nefungovalo vlastně všechno! Neumím si představit, jestli tvůrci šli na premiéru s tím, že je to dobrý film nebo jim to bylo jedno, když už vyinkasovali dotace a sponzorské dary nebo byli prostě opilí? Kreslené pasáže vypadaly lépe, ale jestli by kreslená verze zachránila scénář tohoto typu není jasné. Proč, vlastně proč?!? Jo, možná proto, aby Izzy mohl hrát slovenského zbrojnoše!?! :-D ()

George8 odpad!

všechny recenze uživatele

Větší blbost jsem snad v životě neviděl. Vůbec nerozumím tomu, že takový odpad může vzniknout. Tohle není pohádka. ()

PlysovyMacko odpad!

všechny recenze uživatele

Uff, toto moc bolelo, nepozeratelne. Hrozný príbeh, nekvalitné efekty a masky, pesničky sú trapnost. Herci sú buď úplne dreveni alebo hrajú ako keby boli v serióznom filme. Tento film sa hodí na nedeľné popoludnie na STV 2. Nikto nemohol mysliet vážne, že toto pustili do kín. ()

ESNYR odpad!

všechny recenze uživatele

Někde v půlce, odešla 4 člená rodinka, a ke konci vstalo a zmizelo dalších asi 30 lidí. Já seděl dál, protože jsem byl úplně paralizovaný tou neskutečnou hovadinou. Hodnotím tak, jak se vyjádřila jedna paní s dítětem, kteří odcházely dlouho před koncem "Naposledy jsem byla v kině na českou pohádku. Že se ti zloději neštítí za takovej hnus chtít peníze" ()

heczot 

všechny recenze uživatele

Nechápu tohle nízké hodnocení této pohádky. Jelikož je natočena blízko v naším okrese, místa, kde jsem byl a znám je všechny, tak bych dal samozřejmě lepší hodnocení, ale jak přirovnám jiné pohádky, tak bohužel zůstanu na těch 40%. Písničky z pohádky jsou skvělé. Nejlepší byla Vánoční píseň, kterou jsem si na vánoce pořád pouštěl dookola, nazpívala ji Zuzana Žáková, skvělá herečka, která dobře vystihla svou roli princezny. To, co se mi nelíbilo, byl drak, který vypadal, jak počítačově namalovaný, mohli tam dát živého draka, jako v pohádkách: Z pekla štěstí, Micimutr, nebo Korunní princ. Taky ten drak na počátku, co těm dětem vyprávěl, mohli úplně ominou a vymyslet něco úplně jiného. Další věc Gott mluvil slovensky a Magálová zase česky, ale chápu bylo to do děje, ale naopak zas mohli tam být jiní herci. Na konci zase Gott zpíval česky, to nechápu, ale nic proti, skvělá písnička: Láska je náš Drahokam. To, co se mi nelíbilo bylo jak drak čůral s chlapcem WTF ? nebo tancující skřet Blivajz u tyče na konci filmu WTF ? nebo ty kreslené obrázky si mohli taky odpustit. Děj jakotako dobrý, smrdící pracka, to byla taková novinka. Film byl natáčen na Zámku v karviné (Zápasy, princeznin zámek), Budatínský hrad v Žilině (Jankův zámek), Dolní Lomná ( lovili zde ryby), Hrčava ( slavnosti jarního a podzimního slunovratu, kde se scházeli oba království), Vendryně ( v zimě na jezírku bruslili princezna Adélka a Janko), Štramberk (zde byla jeskyně draka) a beskydy (lesy a krajiny). Pohádka shlédnutá v Třineckém kině Kosmos v předpremiéře 4. 10. 2018 . Kino bylo úplně plné, i další promítání bylo zcela plné. U nás pohádka byla oblibená, v předpremiéru přišli i hosté: Zuzana Žáková jako princezna Adélka nebo Petr Šiška z Třince. ()

ZHODNOTITEL odpad!

všechny recenze uživatele

Po úvodní animaci bylo jasné, že to bude průser. Jenže ono to bylo ještě horší. Hned ze začátku se ocitneme na nějaké chalupě ze sedmdesátých let, která má být domovem hlavní postavy. Tam na nás čeká dlouhý dialog, ze kterého jsem nic nepochytil :D Do toho se tam objeví drak bez jakéhokoliv vysvětlení "proč". Do toho Gott, coby kovář evidentně v životě nedržel kladivo v ruce. Hudební čísla každých deset minut byla otravná. Ale hlavně! Všude muselo být hodně dronu a tancujících venkovanů na poli. Hlavní hrdinové nedají moc šancí se divákovi zalíbit a spíš tuto dvojici sledujeme zpovzdálí s dračím komentářem. Po technické stránce to bylo na úrovni školního cvičení. Pohádka nakonec není o bolavé dračí hlavě. Bolet má diváka. ()

Reklama

Reklama