Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

golfista 

všechny recenze uživatele

Každá generace mládeže by si zasloužila filmové zpracování svých osudů (a možná že ho každá i má :).... Generace dospívajících v rytmu rock´n´rollu může poděkovat začínajícímu Lucasovi za tohle působivé ztvárnění s nádhernou muzikou, která jistě všechny vzpomínky krásně oživí.... Potěší vidět mladého Rona Howarda (oscarového režiséra "Čisté duše" i "Apolla 13") v jedné z hlavních rolí, stejně jako těžko poznatelného Harrisona Forda v malé cameo roličce "závodníka". ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Vemte si židli, sedněte si v noci k nějaké frekventované silnici a máte jistotu, že si prožijete minimálně podobnout zábavu. Během první hodiny jsem měl co dělat, abych si neuhryzal nudou ruku. Dialogy byly většinou tak mizerné, že jsem se málem unudil k smrti. Nebýt pár skvělých scén a Harrisona Forda, který už v té době ukázal, že je velmi nadaným hercem, asi bych nedal ani ty 3. Mimochodem, všimněte si SPZ na Johnově žlutém autě (THX 138 :o)) 6/10 ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film George Lucase. Velká škoda, že se navždy zaprodal galaxii daleko odtud a jednomu dobrodruhovi s kloboukem, protože tady dokázal v komorním žánru dokonale vytvořit maloměstskou atmosféru a za pomoci perfektně padnoucích herců vyprávět příběh se všemi aspekty sociálně-existenciálního dramatu a zároveň dostatečně odlehčenou teenagerskou komedii. Klíčem je to, že až do samotného konce není jasné, k jaké rovině se scénář přikloní. Zda nechá hrdiny v průběhu jediné noci definitivně dospět nebo jim udělí bolestnou lekci. A možná, že dokáže zcela nenásilně udělat obojí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Cože, drama? No to snad ne. American graffiti je další "kultovní" film, co mě zklamal na plný čáře. Je to jen sled několika hloupoučkejch epizodek a do toho hraje rock´n´roll a žere se hodně hambáčů a chlastá cola. Musel jsem si dát uprostřed přestávku, protože jsem se fakt ukrutně nudil. Vlastně mě tam zaujaly akorát ty starý americký káry. Jinak Harrison Ford tam moc prostoru nedostal. Řekne akorát několik "cool" hlášek a nakonec hodí auto přes boudu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na to, abych si Lucasův film vychutnal, muselo by mi být o pár let míň anebo, jak o tom svědčí příklad mého oblíbeného uživatele nascendiho, o pár let víc. Je to film o amerických teenagerech pro americké teenagery. Žádná citlivá sonda do jejich života se nekoná, realisticky zhodnoceno, má Americké graffiti v tamní kinematografii stejnou pozici jako série filmů se Sagvanem Tofim a Lukášem Vaculíkem pro česko(slovenskou) mládež. Bouráky, bezcílné poflakování, první milostné zkušenosti, klukovské soupeření, zkrátka obvyklá nabídka pro danou věkovou kategorii. Větší hloubku než náš, řekněme, Vítr v kapse tenhle kousek ze zámoří opravdu nemá. Pokud dávám 3*, je to jen díky příjemnému soundtracku, který stojí na docela slavných flácích, z nichž některé se dají považovat za součást zlatého fondu pop-music. Celkový dojem: 60 %. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (29)

  • Ve filmu jsou použity tři Chevrolety 1955. První je vidět při záběrech zvenku, druhý při záběrech zevnitř a třetí se použil při natáčení závěru závodu. (novoten)
  • V době natáčení se Harrison Ford živil jako truhlář. Jednoho dne mu ale zavolali z kanceláře režiséra George Lucase. Byla to zakázka na výrobu skříně. Když Ford dorazil na místo, Lucas řekl, že si ho pamatuje z nějakého filmu. Divil se, že se herec živí truhlařinou, a nabídl mu malou roli ve filmu. [Zdroj: prochlapy.cz] (Duoscop)
  • Film se natáčel v exteriérech v kalifornském Modestu a San Rafaelu, kde si Lucas později vybudoval své filmařské impérium Skywalker Ranch. (Witta)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno