Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niekoľko osudov a minipríbehov mladých ľudí sa odohráva behom jednej noci. Príbeh síce neponúka nič prevratného, ale tá atmosféra, ktorá to dotvára je jednoducho fantastická. Ten film sa na nič nehraje je dokonalým obrazom svojej doby a atmosférou žije! Nagelované vlasy, krásne nablýskané autá a hlavne skvelé songy počas celého filmu vás vrátia do 70-tych rokov tak, ako máloktorý film. Film má výborné dialógy a najviac ma bavil cestný pirát, ktorý zbalil 13-14 ročnú, neskutočne ukecanú "sexi kočku". Počas sledovania som bol naladený na správnej vlne a jemne som si lúskal prstami do rytmu. Po tomto budete mať chuť oprášiť oldies hity. Pre mňa najlepší Lucasov film. 90%. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Auta, frajeri, pipiny, rock'n'roll. Pokud jste toho fanousci budete v sedmem nebi. Ja tenhle shit vazne nezeru. Davam props za vytvoreni autenticke atmosfery, pohled do americke kultury a rolicky Harrisona Forda s Ronem Howardem, ale jinak to byla neskutecna nuda. Absolutne o nicem. Je dobre, ze se Lucas vrhnul na Star Wars, protoze timhle tempem by to s nim skoncilo hodne rychle. 4/10 ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

U tohto filmu nemôžem byť objektívny. Lucas je iba o dva roky starší odo mňa a nakrútil film v ktorom sa vyrovnáva s obdobím, keď bolo všetko také krásne a jednoduché, keď nebolo treba byť zodpovedným a stačilo sa vyskytovať tam, kde sa dialo niečo zaujímavé. A hudba, najmä hudba. Americké graffiti, Džezová revue a izraelská séria Nanuk na špajli, to sú filmy, v ktorých zneli moje najobľúbenejšie skladby zo zlatého obdobia sixties. A vôbec mi neprekáža bezcieľne vozenie sa mládeže v autách. Veď je to to isté, ako naše prechádzky po bratislavskom korze. Takže štyri hviezdičky bez ďalšej diskusie. Mám právo byť z času na čas osobný. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Vemte si židli, sedněte si v noci k nějaké frekventované silnici a máte jistotu, že si prožijete minimálně podobnout zábavu. Během první hodiny jsem měl co dělat, abych si neuhryzal nudou ruku. Dialogy byly většinou tak mizerné, že jsem se málem unudil k smrti. Nebýt pár skvělých scén a Harrisona Forda, který už v té době ukázal, že je velmi nadaným hercem, asi bych nedal ani ty 3. Mimochodem, všimněte si SPZ na Johnově žlutém autě (THX 138 :o)) 6/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nemohu tvrdit, že by se mi slza leskla v oku při vzpomínce na střední školu, ale patrně to bude tím, že jsem při studiu opomínal zevlovat a oslovovat slečny při projížďkách cadillacem po bulvárech. Nicméně nostalgické vzpomínky na něco, co se nikdy nestalo, mne celkem bavily a tato noc, pod taktovkou Ďábla Jacka a šedesátkových pecek, zkrátka stála za to. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Prvý medzinárodný úspech Georga Lucasa bol natočený za 28 dní. Rozpočet: $ 750 000, tržby: $ 55 000 000. (danoo)
  • Po úspěchu snímku Bezstarostná jízda se studio Universal rozhodlo nechat mladé tvůrce natočit "polonezávislé snímky" s nízkým rozpočtem a tím pádem i snadným výdělkem. Plán byl na pět levných filmů (rozpočet nepřesahoval milion dolarů), do kterých nebudou moct producenti nijak zasahovat. Kromě Amerického graffiti tak vznikly ještě Návrat domů (1971), The Last Movie (1971), Taking Off (1971) a Silent Running (1972). (novoten)
  • Na autě Johna Milnera je číslo THX-138. Je to odkaz na film THX-138, který také režíroval George Lucas. (Karlos80)

Reklama

Reklama