Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Vizuální a vůbec celková stylizace filmu je naprosto perfektní a nadčasová. Tenhle film, podobně jako Kubrickova Odyssea přes svoje stáří i dnes působí poměrně moderně. Utopický odlidštěný svět, nepochybně inspirovaný Orwellovým 1984, je nesmírně působivý v tom nejnepříjemnějším slova smyslu - bezútěšný, sterilní, odlidštěný, prostě žít byste v něm asi nechtěli ani za nic. Bohužel z mého pohledu vizuální stránka (a také zvuková, která je úmyslně hooodně depresivní a nepříjemná) přebíjí všechno ostatní - příběh mi přišel strašně banální, přestože se tváří, že řeší strašně zásadní problémy. Je těžko stravitelný, ale v podstatě "o ničem", nedokáže udržet tempo ani napětí a ta již zmíněná vizuální stránka tenhle nedostatek bohužel nedokáže zachránit. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Super vizuál (ještě lepší a hlavně opulentnější, než jsem čekal), ale co ten studeně odvyprávěný šablonovitý "příběh"? Já vim, že to má být primárně o skličující atmosféře a vylíčení děsivě odlidštěné dystopické budoucnosti, ale opravdu to muselo být až tak odtažité a nedivácké (už jen z těch téměř neustálých "robotických" promluv mi brzo málem bouchla hlava). Není to tak "trochu" paradox, aby film vyprávějící o světě bez emocí se úpenlivě snažil téměř žádné emoce v divákovi nevyvolat? Přitom ten svět je zde vlastně představen vcelku povrchově - jako jedna velká fabrika, kde i lidé plní úlohu pouhých strojů. Nic moc dalšího už se ale o něm nedozvíme (funguje takto celá planeta, nebo se jedná jen o jednu separovanou zemi?). Ano, v některých ohledech je to bezmála úchvatné, přinejmenším z hlediska doby vzniku a jakožto dílo debutanta (jenž o šest let později natočil Star Wars - film, jenž svou mainstreamovou povahou snad ani nemůže být okázale artovému THX 1138 vzdálenejší). Ale koukat na to znovu? Proč bych měl, když existují filmy, které totožné poselství dokážou prodat výrazně záživnějším způsobem (třeba Matrix). 65 % ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film som videl kedysi dávno v teen veku a vôbec ma nezaujal. O dosť rokov neskôr, už ako skúsenejší filmový fanúšik som si film vychutnal omnoho viac. Aj napriek ťažko nezávislej vizáži a pomerne dlhého času, kým sa dokážete na ňu adaptovať, je film zábavný a prináša, rovnako ako mnoho podobne ladených scifáčov odohrávajúcich sa v dystopickej budúcnosti, mnoho myšlienok na zamyslenie, aj keď aj tie sa v týchto filmoch stále opakujú. Ambiciózni režiséri idú prevažne od mainstreamu smerom k artu, Lucas to zobral opačne a je veľmi subjektívne hodnotiť, či urobil správne. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto jednoduchoučká historka, kterou pánové viděli v nějaké low budget scifárně z 50. let - ostatně 1984 právě v té době adaptovali jako film hned dvakrát -, a do toho triky, jak je páni měli rádi i později ve svých filmech. Ale celkově je to počátek artistní onanie, kdy se naháže do filmu bez ladu a skladu vše, co zrovna tvůrce napadne, jedno, že se mi tím film rozpadá a nemá temporytmus. Přes celkově krátkou stopáž jsem se nudil často, zvláště monolog nějakého profesora pořád dokola v bílém sále je fakt ubíjející. Jako ano, symbolika zde funguje, našel bych nějaké paralely, mohl bych dodedukovat, co tvůrci říkají v některých náznacích, případně proč některé věci podávají tak strašně po lopatě, ale celkově mě tahle parafráze na totalitní a policejní stát přišla nedořečená, laciná. Zlatý Szulkin! Bez triků a bombastičnosti dokázal ve Válce světů, příští století říct daleko víc a s daleko větším přesahem. Btw, nejvíc mě u THX 1138 naštval ten kýčovitý a patetický závěr plus všechny ty nesmyslné kódy, jako aby to fakt znělo echt futuristicky. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnotím režisérskou verzi. Bylo to trošku větší nuda než jsem čekal. Ale moc zajimavá nuda. Lucas jako vizionář obstál, celý je to poměrně slušná depka, vizuálně na úrovni... Strašně by mě zajímalo, jak to vypadalo původně, protože ty nový digitální triky sice byly nádherný (třeba ta pasáž, jak kličkuje na dálnici - předpokládám, že byla dihgitální), ale místy působily opravdu hodně rušivě (hlavně ty digitální obludky skoro na konci). Jinak ale už vím, kde čerpali insipiraci tvůrci Ostrova, a dokonce i tvůrci Já robota si trošku vzali ;) Lucas natočil rozhodně zajímavý film. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (29)

  • Director's Cut verze obsahuje některé přidané CGI efekty. (Corpsegrinder)
  • Mnoho komparzistov pochádzalo z liečebného centra (neskôr cirkvi a kultu) Synanon, keďže jeho stúpenci si museli povinne holiť hlavy. (BUBO26)

Reklama

Reklama