Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Těžko uchopitelný a určitě jeden z nejzvláštnějších filmů co jsem kdy viděl. Bohužel Lucas se příliš pitvá v dialozích plných čísel a znaků a samotný příběh tak začně po čase nudit. Z této nudy vás probere až závěrečných zhruba deset minut. Formální (vizuální) stránka má zde jasně navrch nad tou obsahovou a samozřejmě je i rozdíl, když podobný film vidíte v roce 1971 nebo v roce 2010. George Lucas by mě tímhle asi nepřesvědčil o své genialitě, ale naštěstí pro něj (a pro nás) přišly za několik let Star Wars... 50% ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Kombinace krásného vizuálu a nesmyslného blábolení. Srovnání některých s 1984 od Orwella je zcela mimo mísu, tam byla myšlenka. Silná myšlenka. Orwell ukázal, že antiutopie nemusí být nutně strojově odosobněná (jak tento film). Zde je to dost často jen o sebeukájení (ať už s přístrojem, či bez...) Bavilo, nudilo, štvalo a tak to šlo celých necelých devadesát minut. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost divnej film. Lucas v podstate rozsiril svuj studentskej film, natah pribeh na hodinu a pul a pridal zname herce. Ale i kdyz jsem videl puvodni kratkej film, ze zacatku jsem absolutne nechapal vo co go. Pak se vse vyjasnilo a pod vsema tema zvukama a kulisama se vyrisoval velmi jednoduchej pribeh, krapet pripominajici Ostrov nebo Equilibrium. Na dobu sveho vzniku jsou tu dost dobry triky, Lucasovi jde vytvaret napeti a herci nejsou vubec spatny, ale vic jak na 3* to nebude. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lucas vždy vedel dobre, ako stvárniť svet, kde sa ľudskosť už vytratila, všetko ovládajú stroje a vlastne samotní beztvárni ľudia sa stali tými mašinami. Toto všetko v spojení s Veľký bratom, ktorý vidí všetko prinieslo celkom pútavú a chladnú víziu budúcnosti, ktorá v roku 1971 bola niečím maximálne vzdialeným. Inšpirácia orwellovskou totalitou je viac než zjavná. Chýbala mi však zvláštnejšia alebo prepletenejšia dejová línia. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Příznivci George Lucase se dělí v zásadě na dvě skupiny: menšinu, která krčí rameny nad tím, jak dokázal režisér natočit provokativní a vizionářskou artovou sci-fi THX 1138 a vzápětí mohl sklouznout k výrobě popkulturních sraček typu Hvězdných válek, a na většinu, která obdivuje úžasné zábavné barevné a hravé Hvězdné války, aby poté zjistila, že Lucal předtím spáchal jakousi prapodivnou rádoby sci-fi bez hlavy a paty se zvláštním slovníkem hrdinů a ve strohých kulisách, která se v ničem nepodobá jeho pozdějším skvělým bijákům. Sám se řadím do té první skupiny. THX mě dokázala uchvátit svou atmosférou odlidštěného robotizovaného světa, který se bojí emocí a citů, kde je jedinec redukován na sumu peněz, na kterou je oceněn. Je to kreativní záležitost, která přesně odrážela dobové úzkosti mezi americkou intelektuální elitou na univerzitách. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (29)

  • Director's Cut verze obsahuje některé přidané CGI efekty. (Corpsegrinder)
  • Jedna z posledních scén, ve které projíždí THX s autem v mohutném tunelu, se natáčela v nedostavěné části metra v San Franciscu. (Listeroman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno