Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sonny (Al Pacino) a Sal (John Cazale), dvě nuly, které hnány životní nouzí vstupují do banky, aby ozbrojené uzmuly kus svého štěstí. Než se stačí vůbec zorientovat a zjistit, že bankovní trezor zeje prázdnotou, jsou nezkušení zlodějíčci v hledáčku policejních složek a dravých médií. Sonny a Sal mají náhle na krku z jedné strany rukojmí, z druhé strany, vedle dozorující policie, širokou veřejnost, v jejíchž očích zosobňují lidové hrdiny. S tím, jak se zvyšuje napětí, dochází v bance čerstvý vzduch a spolu s ním také veškeré legrácky a čepýření. Situace se pomalu, ale neúnosně blíží ke svému konci… 22. srpna 1972 byla v Brooklynu naplánována bankovní loupež, která neměla zabrat více jak dvacet minut. Nakonec John S. Wojtowicz, ozbrojený nejen palnou zbraní, ale především znalostí mafiánského filmu Kmotr (1972; účinkoval v něm právě Al Pacino), s psychicky nevyrovnaným kumpánem Salvatorem A. Naturalem, drželi rukojmí po čtrnáct hodin. Jedním z hlavních motivů k loupeži bylo pro Wojtowicze získání finančních prostředků na chirurgickou přeměnu pohlaví svého transsexuálního partnera, Elizabeth Edenovou. Netradiční kriminální událost mistrovským způsobem převedl o tři roky později na stříbrné plátno režisér Sidney Lumet (Dvanáct rozhněvaných mužů, Sestup Orfeův, Zastavárník, Vražda v Orient expresu). Společensko-kritickému dramatu nelze upřít jak nadsázku, s níž se umně líčí absurdní charakter celé loupeže, tak přesnou psychologickou drobnokresbu všech zúčastněných vystavených nezměrnému tlaku. Velkou zásluhu na tom nesl strhující scénář Franka Piersona, jenž za něj získal oborovou cenu Writers Guild of America i Cenu Akademie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (373)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Frank Pierson .. Sedmdesátkově výborný Al Pacino v předem prohrané loupežné partii. Pokud jsou všechny okolnosti ve snímku kolem přepadení pravda - a že jsou místy zatraceně absurdní - tak si tahle událost o natočení prostě říkala. Vážně je to, přes sociální podtext, velká zábava na minimálním prostoru. Bohužel ne po celý film. Vyprávění brzy dojde to správné tempo a některé pasáže v druhé polovině už svým vlažným a táhlým podáním prakticky nudí. Ale k "povinné filmové četbě" Dog Day Afternoon určitě patří. 75%. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Bankovní klasika s Al Pacinem na motivy skutečných událostí. Film se odehrává v Brooklynu v roce 1972. Celé to začne jako nepovedená bankovní loupež. Jenže co teď? Lupiči nemohou ven a nechtějí pustit ani rukojmí. Policie je trochu v šachu. Začíná nekonečné vyjednávání plné emocí a smlouvání ohledně rukojmích. Lupičům se povede získat si veřejnost na svou stranu, čímž to policii moc neulehčují. I s rukojmími navážou hezký vztah. Jak to jen může skončit... "Drž tu pušku nahoru!" ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Geniální One Man Show. Al všechny naprosto převálcoval svým kolosálním herectvím. Vydal se rychle kupředu a nechal hodně daleko za sebou všechny ostatní. A ty dvě hodiny stopáže, kterými je tento skvost obdařen, dokázal levou zadní utáhnout v "klidu" sám. Ostatní herci, především John Cazale a Charles Durning jsou skvělí a doplňují svými vedlejšími posty Alovu Oscarovou (bohužel neproměněnou) kreaci. Celou svou osobností a umem dokázal s přehledem zalepit i slabší místa. Kdybych se ocitla na onom místě, před bankou, nejspíše bych se připojila k davu a skandovala Sonnyho jméno. Fandila jsem mu a doufala, že se z toho nakonec dostane. Jako bonusová perlička na závěr působí Lance Henriksen a jeho po sobě často vyslovená věta, jejíž význam (a nástrahu) možná plně pochopíte až v samotném závěru. Alovo ztvárnění Sonnyho Wortzika je jeden z těch silných, nezapomenutelných hereckých výkonů, které mě naprosto dostaly a strhly. Přirozené, opravdové, sugestivní. Klaním se. Toto není film Sidneyho Lumeta, ve kterém hraje Al Pacino. Toto je film Sidneyho Lumeta a Al Pacina. Nebo ještě přesněji řečeno - toto je film jednoho muže. Na konci jsem Alovi s obdivem zatleskala. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zprvu se Psí odpoledne jeví jako osvěžující mix krimi a komedie, avšak humoru je docela poskrovnu, postavy jsou zábavné, některé jejich interakce logicky taky, ale na dvouhodinovou zábavu to nestačí. Druhý pohled z perspektivy thrilleru mě bohužel také neuspokojil, nezdálo se mi, že by situace byla brána dostatečně seriózně - nejspíš díky fúzi se zmiňovanými střípky humoru, a to teď nemám na mysli onu transsexuální vsuvku, ta naopak film příjemně nadlehčuje. Rekonstrukce bankovní loupeže u mě selhává. V celkovém shrnutí je to tedy místy nuda, jen Al Pacino šílenec a sympaťák v jednom. 6/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Slusne natocena psychologicka drama s obcasnym humorom. Bolo zaujimave sledovat vyvoj dvoch lupicov v banke a hlavne komunikaciou s policajtom, pri ktorej bolo jasne, kto je macka a kto mys. Al Pacino je ako vzdy skvely herec a hlavne kvoli nemu som chcel tento film vidiet. Reziser Sydney Lumet natocil s Pacinom aj SERPICO (1973). Film Psi odpoledne ma 6 nominacii na Oscara za najlepsi film roka, reziu, herca v hlavnej ulohe Ala Pacina alebo herca vo vedlajsej ulohe Chrisa Sarandona, z toho ziskal film iba jedneho Oscara za najlepsi povodny scenar. V kategorii najlepsi film si v tom oscarovom rocniku sosku prevzali producenti Michael Douglas a Saul Zaentz za PRELET NAD KUKACCIM HNIZDEM (1975) a za reziu toho isteho filmu Milos Forman. Aj Jack Nicholson vyfukol sosku Alovi Pacinovi za uz spominany film, jedine za vedlajsiu ulohu uspesne konkuroval Chrisovi Sarandonovi George Burns za komediu VSTUPTE (1975)... 08.03.2010 _______ Al Pacino - (Sonny Wortzik) +++ John Cazale - (Sal) +++ Charles Durning - (Detektív Eugene Moretti) +++ Chris Sarandon - (Leon Shermer) +++ Sully Boyar - (Mulvaney) +++ Penelope Allen - (Sylvia) +++ James Broderick - (Sheldon) +++ Lance Henriksen - (Murphy) +++ ()

Galerie (120)

Zajímavosti (43)

  • Po prvním sestříhání se zdálo režiséru Lumetovi tempo filmu moc rychlé a bál se, že scéna čtení závěti nebude tím pádem tak působivá, jak by měla. Vložil proto do filmu asi 7 minut dalšího materiálu, aby se tempo zpomalilo. (MrCreosote)
  • Dnes již klasická Salova odpověď na otázku, kam by nejraději utekl: "Do Wyomingu" byla dílem improvizace Johna Cazaleho. (MrCreosote)
  • Předobraz Pacinovy postavy - John Wojtowicz - získal za filmová práva ke svému příběhu 7 500 dolarů. 2 500 dolarů následně daroval svému homosexuálnímu příteli na operaci na změnu pohlaví. (StarsFan)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama