Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kefallénie je krásný řecký ostrov, kde lidé ctí tradice a váží si života. Píše se však rok 1940 a dokonce i sem se blíží krutá druhá světová válka. A dorazí krátce poté, kdy se Pelagia, dcera místního lékaře, i přes jeho námitky zasnoubí s mladým rybářem, který se záhy přihlásí do armády. V dubnu 1940 vstoupí do městečka Argostoli italská armáda, která si vybuduje tábor na mořském břehu. Doktor Jannis odmítne Correlliho ubytovat ve svém domě, nakonec však ustoupí pod podmínkou, že za jeho ubytování bude dostávat lékařský materiál. Correlli, který bydlí v pokoji Pelagie, se pokouší s dívkou sblížit, ta ho však odmítá. Poprvé dívka na nepřátelství zapomene, když jí Correlli zahraje na mandolínu. Nedokáže však pochopit, jak může hrát a zpívat, když jinde umírají lidé. Correllli se jí snaží vysvětlit, že i ve válce mají lidé právo na malé radosti a vyzná jí lásku. Zpočátku nevraživě přijímaní italští vojáci si po čase získají Řeky svými koncerty na náměstí a dokonce i nevraživost Pelagie ke Correllimu se pomalu a nenápadně mění v lásku. Do téměř idylického období zasáhne Mussoliniho porážka. (TV Nova)

(více)

Recenze (203)

aik 

všechny recenze uživatele

Film mi připadl v celku podprůměrný i přes zajímavý námět, hvězdné obsazení a krásné exteriéry. Scénaristicky byl totiž pro mě dost nelogický a naprosto sem z něj nepochopil reakce některých postav nebo jejich chování (od začátku větší vstříctnost otce ke Cageovi -okupant než k Balovi -odbojář). V celku by mě také zajímalo, jak by taková armáda (italové) mohla vůbec vyhrát nějaké boje :) Navíc to celé bylo velmi předvídatelné. A i samotný Cage mi až tak úplně nesedl. Ovšem slaďárna to byla vcelku obstojná. ()

Petus 

všechny recenze uživatele

Proč mají v Hollywoodu permanentní potřebu neustále prznit skvělé literární předlohy tím, že úžasnou knížku kompletně překopou, dodají jí potřebný "hollywoodský styl a šmrc" a taky správný happy end. Tohle je spolehlivá cesta, jak film zabít už v zárodku. Nepomohlo už ani nádherné prostředí, ani herecké výkony (Christian Bale byl parádní), ani pár slušných válečných scén (za to patří ty 2*). Tady už opravdu nezbývá nic jiného, než koupit věnec s nápisem vzpomínáme na předlohu a doufat, že propříště scénáristovi někdo včas podkopne židli a sebere tužku. ()

ilovebritain 

všechny recenze uživatele

Kdy už si někdo konečně povšimne, že Nicolas Cage neumí hrát?! Kolik toho musí ještě spáchat proti zákonům vkusu, aby ho už někdo chytil za flígr a vyrazil po kebuli do chodníku slávy?! Ten člověk umí dvě grimasy, z čehož jednu jenom když ho někdo nekopne. Pokud už mu někdo chce dát šanci, fajn, když to musí být, ale proč, bože proč, do role Itala?! Tvůrci každopádně ukázali smysl pro humor a rasovou volnost. Nakonec jak jinak by mohli do role řeckého taťuldy šoupnout Johna Hurta? Nebo ještě lépe Christiana Balea. Je to bezpochyby talentovaný sympatický a značně oduševnělý herec, ovšem v roli připitomělého Řeka bažícího po Penelopce? To ani on nedokáže. Nemluvě o tom, že jím projevené sympatie k oné dámě se vejdou sotva za nehet. Výraz: Babičko, to víš že ti splním poslední přání má do romance daleko. Nemluvě o tom, že kvůli téhle nepromyšlené v****** ukázal holé pozadí. Hanba! O válečných scénách se odmítám bavit. Pět chlapů předstírajících celou jednotku a jeden kéžby hezounek předstírající temperamentního chlapa. Fuj. ()

HarqAlAda 

všechny recenze uživatele

Úžasná hudobná scéna s mandolínou, stará mína na pláži a John Hurt. Toť všetko čo som si zapamätal. Pekný film ktoý ma potešil. Toho jemného ľudského humoru by som prosil viac. ()

HanSolo 

všechny recenze uživatele

Nepříliš vydařená, ale přesto celkem dobře koukatelná romantická podívaná, která doplatila na své obrovské ambice. Film tak stojí za vidění především díky překrásné výpravě, solidní bitevní scéně na konci a hereckým výkonům (Johna Hurta a Nicolase Cage). ()

Fanak 

všechny recenze uživatele

Neskonale rozvláčný děj, jednovýrazový (psí oči) Nicolas Cage, nepřitažlivá Penélope Cruz totálně ubijejí celý snímek, z něhož jsem si jako malá pozitiva našel pouze krásnou řeckou přírodu a zamyšlení nad tím, jak to asi ve skutečnosti bylo s touhle málo známou epizodou dějin 2. světové války (k zde nabídnutému obrazu bych přistupoval hodně opatrně). ()

Pavlunka 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi divné jak se tak rychle zamilovali...první se nemají rádi a pak šup a je tu hnedka láska jako hrom.Nicolas Cage jako ital moc nevypadá a Penélope Cruz už vůbec nevypadá jako řekyně.Celkově na mě film ale působil dobře to musím uznat. 4* ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

II. SV je velké téma samo o sobě. To, že zpřetrhala nespočet citových pout, je neoddiskutovatelné. Mnoho jich ovšem "díky" ní i vzniklo. Tohle bylo nosné téma celého filmu. Další pak role italských vojáků evropské válečné mozaice, kde plnili pouze roli německých poskoků. Toť k historii. Film se je poměrně věrně drží, Italy líčí jako sebevědomé a temperamentní milovníky, kteří jen využijí možnosti rozsít sémě dále od domova. Jakmile se jich ale válka dotkne, nastávají tristní výsledky. Nejen pro Italy, ale i pro tento film. Přesto, že válečné sekvence snesou srovnání i s předními válečnými filmy, ostře kontrastuje s romantickou linií a je tady jaksi navíc. Film mě rozhodně nenechal chladným, ale nikoliv jako celek, ale svými silnými momenty, kterých je tu velmi málo. Jediný opravdu herecky přesvědčivý je John Hurt. Ale jelikož z něj režisér Madden udělal jen vedlejší figurku, nedostal dost prostoru aby výrazněji vstoupil do děje. ten graduje velice unyle a finální scéna mi přišla jako z levného románku z červené knihovny. Romance na pozadí válečného konfliktu by měla mít trochu epičtější charakter. ()

Bigwave 

všechny recenze uživatele

Znásilněná adaptace celkem slušné knihy. Děj zasazen do idylicky krásné řecké krajiny. Jediné co si z filmu odnesete, je oční uspokojení nad sluními plážemi, kde jen líbezně šumí modré moře. Dějová zápletka je poněkud slabšího rázu. Cage není "romantický" herec, je spíše takový ten tichý drsňák. V tomto filmu šlo především o velké jiskření mezi hl. postavami na poli okupačním. Penélope, zde také moc nevyčnívá, v pár scénách vynikla, ale i přes to Pelagina není její životní role. Střih slušný, kamera se držela, ono také vykreslovat ty panorámata není tak moc těžké. Tento film považuji za příjemně průměrný. Pro mne se stal se filmem, který poukazuje italské jednotky, tak trochu jinak. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Obyčajný romanticko-vojnový film so všetkými kladmi a zápormi, aké podobný žánrový mix ponúka. Lenže prvá polovica filmu je trošku nudnejšia; dozvieme sa všetko potrebné a charakterových vlastnostiach hlavných postáv, vzplanú milostné línie, ale ináč sa dej filmu zväčša venuje len dialógom v dosť nezáživnej forme. Ale musím uznať, že v rámci tejto prvej polovice filmu sa dočkáme množstva krásnej muziky, takže minimálne po tejto stránke ma film bavil. Zvyšok filmu je už o čosi lepší aj v ostatných aspektoch. Dej naberá na dramatických obrátkach, postavy zisťujú, čo je to skutočná vojna, o ktorej dosiaľ počuli len z rádia a fakt je tu aj niekoľko silných scén (masaker). V závere príde aj na pár dojímavých situácií, ale úplne na konci sa aj tak dočkáme happiendu, čo mi v tomto prípade mierne vadilo. Obsadeniu nič nevytýkam, keďže ja Nicolasa Cagea znesiem aj v takejto romantickej úlohe. Napriek viacerým pozitívam sa z daného námetu dalo určite vyťažiť aj viac, takže hodnotiť budem priemerne. 60%. ()

Squib 

všechny recenze uživatele

A ten konec?Proč se potkali, nebo spíš, proč se potkali tak hloupě? Proč maj ti amíci pořád zapotřebí měnit konce knížek směrem k tuctovosti happyendu? A proč mě to nudilo? ()

Filipes 

všechny recenze uživatele

Asi budu vzdorovat většině názorů, ale podle mého tady Cage ještě uměl zahrát a to dost dobře. Naopak Penelope Cruz hrála celý film pořád stejně a nemyslím si že by to bylo nedokonalým scénářem. John Madden se opravdu snaží vycucat z tématu "pravá láska" to nejlepší a opět se mu to v určité míře povedlo. I když si film čtyři bohužel nezaslouží (a to jsem doufal, že ano) tak jsem se u toho na vteřinu nenudil a vnímal ho celým svým srdcem. Závěr německého drancování byl opravdu drsný a proto chtěli tvůrci asi film trochu vyvážit a proto to skončilo pro mě až příliš šťastně. Román jsem sice nečetl, ale snad se mi někdy dostane do ruky. Příběh byl nesmírně poutavý, zajímavý, krutý i krásný a opravdu bych si ho s chutí přečetl. Jinak operní scény byly prostě úžasné. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Takhle to zpackat ! Zase ukázka toho, že dohnat kvalitní knižní předlohu je pro film často problém. Román Louise de Bernieres řadím do top 5 knih které jsem kdy četl - je tam všechno co správný román mít má. Film není ani stínem toho co je v knize a v porovnání s ní je trapný. Síla příběhu se úplně vytrácí ve chvíli kdy spolu Corelli, kterého hraje nepřesvědčivě N. Cage (ať radši točí nějaké Con Air, Ghost ridery a podobné voloviny), začne spolupracovat s (v řecké guerille bojujícím) Mandrasem... Na druhou stranu kdo to nečetl, tak si to klidně může pustit po nedělním obědě - to že budete lehce otupělí totiž při sledování nebude na závadu a film vám může koneckonců i příjemně ukrátit odpoledne. ()

Bolek82 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha osekaná na dřen, z nýchž vychází paskvil. Penélope je prkená a Cage jen smutně kouká. A ten konec? BOŽE. Další příklad, že některá díla jsou nesfilmovatelná. Možná škoda, že se scenaristé původní předlohy drželi jen sporadicky...základní milostná osa zůstává, ale plno postav vyznívá úplně jinak než autor zamýšlel :-( ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Já vím, že jsem se svým hodnocením v absolutní menšině. Ale nemohu si pomoci: mám slabost pro a) Řeky b) hudbu c) skladby Archangela Correliho. Ten Řek, jehož byla Pelagia snoubenka, by nepochybně ve skutečnosti Correliho podřízl, jistě. Kalkul a happyend, jistě. Ale prostě jde o "krásný" film s krásnou herečkou, tak proč by mu aspoň někdo nedal "krásné" ohodnocení. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Romantická vojnová dráma z malebného Grécka so skvelou dobovou výpravou. Keď sa k tomu priradí príťažlivá Penélope Cruz, Nicolas Cage a John Hurt, nie čo ľutovať si tento príbeh pozrieť a pokochať sa z príjemne stráveného času pri filme. Je pravda, že niektoré momenty neboli plnohodnotné autentickosti, ale melodramatické scény, tieto momenty dotvorili v rozhodne celoplošne pútavej podívanej a hlavne pre toho, kto niekedy navštívil Grécko. ()

Eridan 

všechny recenze uživatele

Ja fakt nevim co na to rict. Snad jedine WOW! :-) Zase jeden z filmu, vyrazejicich dech. Tak nejak jsem pritom porovnaval nasi ceskou mentalitu s tou reckou a italskou a jeste ted mam z toho zamotanou hlavu. Nadherna priroda, krasny pribeh, krasny konec, dobre efekty a perfektni herci. Co chtit vic? ()

Související novinky

Michell, Roger Michell

Michell, Roger Michell

19.07.2006

Zatímco miliony fanoušků nepřemožitelného agenta britské tajné služby s kódovým označením 007 čekají na debut Daniela Craiga v roli Jamese Bonda, který se světu představí v listopadu, producenti nové… (více)

Reklama

Reklama