Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýnského dramatika Williama Shakespearea sužují pochyby o sobě samém a ochromuje ho tvůrčí krize, kvůli které má obrovské zpoždění s divadelní hrou, kterou přislíbil majiteli divadla. Jeho známý mu poradí, že lékem by mohla být láska. Nachází ji ve chvíli, když se nečekaně setká s půvabnou Lady Violou, která tolik miluje divadlo, že se vydává za muže, aby si mohla zahrát. Mezi Violou a Williamem to okamžitě zajiskří a je to láska na první pohled. Willa zachvátí vlna inspirace a začne horečně pracovat na své hře. Rozhodl se napsat největší milostný příběh Romeo a Julie! Hra má obrovský úspěch. Milenci se ale musí rozejít, neboť Viola je proti své vůli provdána a Will je už dávno ženatý. Willova velká láska odjíždí kamsi za moře a on začíná psát Večer tříkrálový, jehož hlavní hrdinka se jmenuje Viola. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

balone 

všechny recenze uživatele

Shakespeare je žena? Ne, moment, to nebyla ta správná myšlenka filmu. Tak jak to jen bylo vlastně? Film bych přiřadil k těm náctiletým komediím, jako 10 důvodů proč tě nenávidím a Taková normalní holka... No, akorát zde se to odehrává v mnohem jinačí době, v době, která je symtičtější i těm starším, i když vlastně o žádné reálie vůbec nejde, Shakespeare jenom prožívá své díla ve svém životě... Asi bych hlavně doporučil studentům na střední škole, když mají anglickou literatůru. 75 % ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výbiorná komedie, na jejíž kvalitě se podepsal zejména výtečný scénář z dílny Toma Stopparda a Marca Normana, který chytře pracuje s nejasnostmi v životě největšího dramatika všech dob. Pokud trochu znáte pozadí Shakespearova života (alespoň to málo), vychutnáte si některé vtípky a gagy mnohem více a pokud navíc znáte i principy alžbětinského divadla, platí to dvojnásob. Pokud jste však v tomto oboru začátečníci, stále máte možnost vychutnat hezkou lovestory, která pro svou inspiraci sáhla k Romeovi a Julii a v závěrečných scénách těží ze síly téhle hry. Nebýt toho, mohl konec vyznít pocukrovaně až hrůza, ale za časů Williamových nebyl tzv. "hollywoodský patos" naštěstí znám. Za zmínku stojí též herecké výkony Paltrowové a Fiennese, které jsou přesvědčivé i na "divadle" i ve "filmu samotném". A pak překvapivě též Ned Alleyn Bena Afflecka, jehož vystupování v roli Merkucia (v podstatě tahle postava přechází i do postavy samotného Neda) je jedním slovem famózní. Příjemná podívaná s poučným nádechem. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si toho na Oscarech odnesl opravdu hodne a ja se vubec nedivim. Je to naprosto vyjimecny film, kterych je opravdu malo. Verim, ze jste citili tu starou Anglii pres obrazovku jako ja. Moje kamaradka stale veri, ze tak dokonaly pribeh se musel stat, ze to neni fikce. Jak to doopravdy je muze byt uplne jedno, protoze tak nebo tak je to perfektni, Gwyneth snad ve sve zivotni roli a sosku si odnesla i Bondova M za vedleji roli jako Elizabeth, kde i ona byla velice verohodna. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nádherná romantika, kde si tvorcovia mohli o Shakespeareovi vymyslieť takmer všetko (keďže sa o jeho živote dokopy nič nevie). Vynikajúci herci, ktorým napriek všetkej sympatickosti a kráse kraľuje oscarový štek Judi Dench. A aby sa mi páčil aj Ben Affleck, to sa mi nestáva často. Myslím, že perfektne vystihnutá atmosféra Shakespearových divadekných hier... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S některými tituly se člověk zkrátka přes veškerou snahu míjí a pak je obtížné zvolit správné hodnocení. Jak jen ohodnotit film, ke kterému jsem usedl třikrát a třikrát se mi podařilo u něj usnout. Nejspíš odpadem, ale to by si tahle v mnoha kritikách i ohlasech fanoušků ceněná romantická komedie určitě nezasloužila. Na omluvu filmových tvůrců i moji musím dodat, že snímek jsem použil jako kulisu pro romantický večer a protože mám skvělou partnerku, to se potom uznávaný scénárista a režisér můžou snažit sebevíc... Zároveň to ale značí, že pro mě Maddenův film není dostatečně atraktivní, abych se jej pokusil sledovat znovu. Neměl pro mě patřičný spád a poněkud vadil i shakespearovsky laděný slovník. Celkový dojem: 45 %. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Představitel titulní role Joseph Fiennes v době premiéry filmu označil svůj úkol za přetěžký: "Pro mnoho akademiků i diváků je Shakespeare nedotknutelná osobnost. Neznáme o něm ale téměř žádná fakta, takže můžete začít 'psát na čistý list'. Ve své závěti odkázal stůl a židli, a to je všechno, co po něm zbylo, kromě jeho díla. Když si o něm chcete udělat představu, můžete začít od jeho her a sonetů, ale to může být také zavádějící. Všechno si totiž navzájem odporuje. Shakespeare mohl být katolík nebo protestant, homosexuál nebo heterosexuál... Je plný záhad. Dokonce jsem někde četl, že prý možná byl nemanželským synem Alžběty I. Na všechno jsem se ale nakonec vykašlal a nehrál jsem ho jako pana Shakespeara, ale jako normálního Willa." (NIRO)
  • Simon Callow bol pôvodne obsadený ako Philip Henslowe. Po opätovnom aktivovaní projektu bol ako Henslowe obsadený Geoffrey Rush a Callowovi bola ponúknutá menšia, ale kľúčová rola Tilneyho. (WalterIK7)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

FBI bude chrániť Diane Lane

FBI bude chrániť Diane Lane

31.08.2005

John Madden, režisér Zamilovaného Shakespearea, nakrúti krimi drámu KILLSHOT podľa literárnej predlohy Elmora Leonarda, ktorú adaptoval Hossein Amini (Krídla vášne). Pôjde o príbeh realitnej agentky … (více)

Reklama

Reklama