Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Náležitě velkoryse pojatý a umně zdramatizovaný příběh, volně inspirovaný životem kastilského rytíře a vojevůdce Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, který je ve Španělsku považován za národního hrdinu. Příběh založený na respektu k muži, kterému nebylo souzeno, aby prožil své dny prostě a v ústraní. Neboť nade všechno mu byla kromě lásky k jediné ženě i láska k vlasti - a čest. Krom toho znal i cenu života - a cenu svobody, což v jeho době nebylo úplně obvyklé. Nicméně ... právě proto měl všechny předpoklady, aby vstoupil do dějin a stal se nesmrtelným. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

El Cid je legenda, pro Španěly něco jako král Artuš pro Brity. Snímek o národním hrdinovi, kterého opět skvěle zahrál Charlton Heston, je zpracovaný celkem zajímavě a poutavě, i když historické souvislosti jsou poněkud mimo. Nicméně vznikl velmi působivý snímek, který patří k těm nejlepším z období 60-tych let. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Špičková práce dnes už historického žánru hraného filmu. Velkolepé výpravě odpovídá kvalitní scénář a vynikající herečtí představitelé a - jak jinak - skvělá Mannova režie. Vrcholný středověk je tu před námi doslova předestřen, počínající reconquista jakoby byla současností. A to od natočení filmu uplynulo šedesát let. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Takové VELKÉ filmy už se dneska prostě netočí, proto jejich sledování vývá zážitkem. Cid je dobrým, ale ne nejlepším zástupcem klasické výpravné kinematografie se vším, co k ní patřilo - ohromná výprava (nad stovkami statistů přechází zrak), kvalitní kamera, krásná hudba (sice místy trochu připomíná některé pasáže z Ben Hura, ale naopak třeba takový James Horner se při psaní svého Zorra určitě nejednou u Rozsy inspiroval) a v neposlední řade kvalitní herecké obsazení v čele s mužným Charltonem Hestonem. Od plného hodnocení ho stahují dolů hlavně některé rozvleklé pasáže a vůbec dost kolísající tempo vyprávění a pro mě i trochu málo ikonický hlavní hrdina. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,A TAK CID VYŠIEL Z BRÁN HISTÓRIE A STAL SA LEGENDOU." __ Ďalšie dielo zo zlatej éry Hollywoodu rozprávajúce prostredníctvom rytierskych ideálov život najväčšieho španielskeho hrdinu recoquiesty Rodriga Diaza de Vivar nazývaného El Cid (1043-1099). Charlton Heston naklusal po Ben Hurovi hneď do svojej ďalšej veľkej úlohy. Cidovi vložil svoju charizmu, rozhodne vytvoril tiež aj najlepšiu postavu vo filme, avšak oproti skutočnosti aj dosť zidealizovanú (skutočný Cid bol istý čas aj v službách Maurov). Tiež je pravdou , že historické spektákly režisérovi Anthonymu Mannovi veľmi nešli. Keď bol odvolaný zo Spartakusa tak si svoj sen splnil v Cidovi a v Páde ríše rímskej, ktorá však nedopadla veľmi chvályhodne. Dialógy sú veľmi ošemetné navyše napríklad z úst Sophii Loren vyznievajú dosť nepresvedčivo, taktiež problémom filmu je aj značná dĺžka a niekoľko skôr zbytočných momentov. Na obhajobu Cida treba brať v úvahu rok vzniku filmu a to, že spracovanie davových scén za podpory skvelej kamery aj v dnešnej dobe berie dych. Okrem toho nemožno nespomenúť tradične skvelú hudbu jedného z najväčších skladateľov filmovej hudby Miklósa Rószu, ktorá je však citeľne ovplyvnená nielen predchádzajúcim Ben Hurom, kde je hudba predsa len lepšia a prepracovanejšia, ale aj ,,Rytiermi okrúhleho stola" (1954), kde je hudba o niečo slabšia (nie však zlá). Sprvu som dal tomuto filmu 3*, keď som si ho opäť po čase pozrel páčil sa mi o čosi viac, takže prilepšenie je potom adekvátne. Rozpočet filmu bol 8 miliónov $, na hollywoodske veľkoprodukcie skôr priemerný rozpočet. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Podle svědků, kteří byli na place při produkci filmu, se Charlton Heston a Sophia Loren nenáviděli. Jedním z důvodů mohlo být to, že Sophie Loren dostala zaplaceno za natáčení více než Heston, který už v té době byl hvězdou první velikosti. (haus_cz)
  • Podle legendy nenutil Alfonsa k přísaze Cid sám, ale společně s ním jedenáct společníků. (deLaFere)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama