Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce je film naprosto dokonalý - úžasná výprava a kostýmy, na jakýkoliv obraz je radost pohledět. Bohužel na dějové stránce film kolísá - děj je zbytečně natáhnut na tři hodiny a místy opravdu nudí. Ve filmu se dokonce uvidí neskutečně natočená bitva, kdy rytíři bezhlavě kolem sebe mávají řemdihy a tolčokují se po hlavách a skáčou na sebe z koní a pleskají sebou o zem. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že je Cid kvalitní film, ale vždycky budu preferovat Spartaka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Epické a nákladné dielo, typicky staromódny epos a presladenosť treba vzhľadom na rok výroby odpusiť, pretože je veľkolepá. El Cid je len legendou a preto tu chýba viac tej historickej podstaty, čo ma osobne mrzí. Kresťansko islamske spory boli na rozdiel od dnešnej doby ešte celkom zaujímavé a nezaložené na tupom terorizme, hoci ani vojnu neoslavujem. Ospevovaný Heston sa mi tiež nezdal tak skvelý, ani atraktívny. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Přestože trvá tři hodiny, tak jsou to tři hodiny nabitý dějem. Ani jednou jsem si neříkal, kdy už bude konec, vlastně jsem spíš si říkal, to už je konec? Je to skvělej příběh hrdinství a cti, o touze vzepřít se zažitým pravidlům, o lásce a přítelství, o důvěře a stání si za svým slovem. Výprava je klasicky u klasického historického velkofilmu nádherná a postavy se mi zdály opravdu dobře propracovaný, ale to je možná tím, že jsem už dřív četl Corneillovu předlohu, které se sice úplně nedrželi, ale přesto mají dost společnýho. A ta poslední scéna, kdy Rodrigo vyráží do konečné bitvy, to je hrdinství, jak si ho představuju. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Divný. Válečný film o znovudobytí Španělska, kde bitvy jsou jednoznačně nejslabší části příběhu. Možná proto, že je člověk už zvyklý na mnohem naturalističtější ztvárnění. Pobíhající statisti a scény, kde nesmí být vidět kapka krve, pak působí spíš dojmem divadla, než brutální řeže, kterou to celé ve skutečnosti bylo. Paradoxně nebojové části filmu a pak asi Diazův souboj jeden na jednoho jsou tím, co tenhle film posouvá vysoko. Škoda. Kdyby se nechal původní film a bitvy dělal Mel Gibson nebo Paul Verhoeven, tak by tohle byl megabiják. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Když mi bylo asi sedm, viděl jsem Cida v televizi a byl jsem úplně unešenej. Včera jsem ho viděl po patnátci letech, a v něčem se mé nadšení potvrdilo. Klady tohoto filmu jsou nesporné -výprava, herecké výkony, hudba, kamera, ale především myšlenka, a vyobrazení rytířských ideálů. Nicméně, pár maličkostí mi zabránilo dát tomuto velkofilmu plný počet. Jednak podivné tempo děje a jeho časová neuspořádanost, pak nepochopitelnost jednání některých postav -často i Cida, no a hlavně zbytečné roztahování scén, které nemají moc co říci, ale které u romantického velkofilmu nesmějí chybět -mám na mysli intermezza s Lorenovou, jež jsou prakticky všechna na jedno brdo. Abych byl ještě věcnější kritik, je ve filmu slyšet, že autor hudby Miklós Rózsa se trochu tematicky vyčerpal v nedávno dopsaném Benu Hurovi. Dokonce tu použil jedno z jeho témat (námořní bitva a Ben v galejích) při dobývání Valencie. To mě celkem rušilo. Ale co... El Cid je prima historický velkofilm, který rozhodně stojí za tři hodiny divákova času. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Podle svědků, kteří byli na place při produkci filmu, se Charlton Heston a Sophia Loren nenáviděli. Jedním z důvodů mohlo být to, že Sophie Loren dostala zaplaceno za natáčení více než Heston, který už v té době byl hvězdou první velikosti. (haus_cz)
  • Podle legendy nenutil Alfonsa k přísaze Cid sám, ale společně s ním jedenáct společníků. (deLaFere)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama