Reklama

Reklama

Odhalená stopa

  • USA The Naked Spur (více)
Trailer

Dopadnout vraha bylo jednodušší než jej předat do rukou spravedlnosti... Farmář Howard Kemp se vrátil z občanské války, aby zjistil, že jeho žena zatím prodala všechnu půdu a znovu se provdala. Z tvrdého vojáka je rázem zlomený muž, jenž si musí na živobytí vydělávat i nepříliš oblíbeným způsobem. Proto se vydává za hledaným vrahem Benem Vandergroatem, za jehož dopadení je vypsána odměna ve výši 5000 dolarů. Po cestě se k Howardovi přidává starý neúspěšný zlatokop a voják nedávno propuštěný z armády. Zločince dopadnou brzy. Dovést dopadeného vraha k šerifovi ale není tak jednoduché, jak si každý z nich představoval… Dramatický komorní western, odehrávající se uprostřed hor, natočil klasik americké kinematografie Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě výrazné tituly westernového žánru Winchester ’73, Muž z Laramie a Šerifská hvězda. Hlavní úlohy pod jeho vedením ztvárnily hollywoodské herecké hvězdy James Stewart, Janet Leighová a Robert Ryan. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Oceňovaný snímek slavného Anthony Manna s hvězdnými Jamesem Stewartem a Robertem Ryanem. Lovec odměn se za pomoci zlatokopa a vyhozeného vojáka pokouší najít hledaného vraha a jeho přítelkyni, honba za dopadením psance a jeho převoz k potrestání se odehrává v atraktivní divočině Skalistých hor. Vrah se snaží využít chamtivosti a nedůvěry k vytvoření konfliktů mezi jeho třemi únosci. Přes jednoduchý příběh tohoto psychologického westernu je scénář velmi dobře propracovaný a žádná z postav není jasně kladná ani záporná. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=rbpjpGYYUvQ ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Duo Mann - Stewart si s westernovým žánrem dokázalo několikrát poradit více než zdařile (Winchester '73 a Muž z Laramie), bohužel v tomto případě mě film nechával od začátku do konce chladným. Ingredience jsou v zásadě podobné - komplikovaný charakter hlavní postavy, která neustále balancuje na hranici tvrdohlavého pomstychtivce a muže se smyslem pro čest nebo výrazná práce s exteriéry. Zde se ale celý příběh táhne jako roztavený sýr, situace se opakují dokolečka a pošetilé jednání některých zúčastněných je i v rámci žánru na pováženou. Akční závěr naštěstí mnohé napravuje a herecké výkony jsou taktéž bez výtky, takže nakonec jsem byl svědkem příjemného westernového průměru.. P.S. Verze, kterou vysílala ČT, vypadala po obrazové stránce vyloženě odpudivě a skoro mě z ní bolela hlava. Takže pozor na ni. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Licitace a odhalování karet účastníků cesty z divočiny do Abilene divokým krajem uboze šavlookých indiánských střelců. Vizuálně zvládnuté pojetí a ♫ Kaperova střízlivě romantická velkostudiová hudba s dramatickou přesvědčivostí (a s režijním nápadem ešusové tancovačky) jen částečně zpestřuje a spíše posiluje westernové stereotypy divadelně statických scén. Uznání za akční horolezecké a útočné využití ostruh. 2-3* ()

anais 

všechny recenze uživatele

Komorní western o skupince lidí putujících americkou krajinou, spojených osobou jednoho zajmutého bandity. Mezi aktéry se postupně mění vztahy, vzájemné ohrožení , přátelství i láska... Film byl fajn, ale ve srovnání třeba s Fullerovým Letícím šípem, ve kterém se (o dost výrazněji kritičtěji) také mihnou traumata z války o nezávislost, je to přeci jen dílo s menšími ambicemi. Ve srovnání s klasičtějšími westerny od Forda nebo Hughse tomu zas chybí dechberoucí epičnost nebo chcete-li patos... Komorní klasika na nedělní odpoledne. Nic víc, nic míň. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Další spolupráce Anthonyho Manna a Jamese Stewarta mi přijde nepatrně slabší než westerny Zátočina řeky či Vzdálená země. Opět se ale odehrává v krásné přírodě, charaktery postav jsou nejednoznačné a komplikované. Děj je poměrně jednoduchý, objevuje se tu i nějaký ten zvrat a scény jsou doprovázeny starou klasickou americkou skladbou (ve starých filmech je často slyšet, např. Zajatec Ostrova žraloků) Beautiful Dreamer. V případě Odhalené stopy nemohu dát čisté 4*, protože bych tak neodlišil rozdíl mezi nahoře uvedenými snímky a tímto počinem. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (4)

  • Natáčalo sa v Durangu, v San Juan Mountains (v Colorade), a v Lone Pine (v Kalifornii). (westerns)
  • Dej filmu sa odohráva v roku 1868, kde herci majú typ revolvera Colt Model 1873 Peacemaker, ktorý ale v roku 1868 ešte neexistoval. Vynájdený bol až v roku 1873. (westerns)
  • Ve Španělsku byl z neznámých důvodů název filmů změněn na Colorado Jim a taktéž jméno hlavní postavy z Howard Kemp(James Stewart) na Colorado Jim. (Mol)

Reklama

Reklama