Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Donald Sutherland si v tomto snímku zahrál nacistického špióna, který na rozkaz Führera pronikne do válkou sužované Anglie. V zájmu splnění svého úkolu je ochoten zabít i ty nejnevinnější lidi a dokáže zůstat v Británii až do předvečera spojeneckého vylodění v roce 1944. Když zjistí, že invaze se má odehrát v Normandii, musí se tajný agent urychleně sejít s ponorkou kotvící u jednoho odlehlého ostrova. Jeho misi ale ohrožuje Kate Nelligan, frustrovaná manželka ochrnutého velitele RAF. Přestože se do německého špióna zamilovala, plánuje ho udat poté, co zabije jejího manžela. V závěrečné scéně není nouze o napětí, protože Sutherland svádí souboj s časem, aby se včas setkal s ponorkou a předal informace a také aby zabránil, aby ho odhodlaná Britka prozradila. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ať se jde bodnout celá hvězdná sestava kolem přeceňovaného Pearl Harboru, tady i Honza Svěrák možná čerpal (nebo mohl čerpat) inspiraci pro svůj Tmavomodrý svět. Překvapivě skvělý válečný thriller se silnými prvky romantického příběhu. Donald jako chladnokrevný vrah, Kate jako neuspokojená (ale žhnoucí) manželka. Námětem blízko snímku Orel přistál (1976), ve kterém shodou okolností Sutherland také hrál. Hlavní postavou je opět německý špion, jemuž ale z principu nelze fandit, v první polovině filmu chybí protějšek, kladný hrdina, kterým se v samotném (snad maličko přehnaně vygradovaném) závěru stává Kate Nelligan, o jejíž intimních půvabech nás režisér neopomene přesvědčit. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Pět let po Orlovi si Sutherland opět střihnul špicla ve službách Třetí říše, který si za nepřátelskou linií užije vedle svých povinností i nějaké to I&I (Intoxication & Intercourse). Namísto sympatického a prohnaného irského šviháka z výše zmíněného filmu tu je pro změnu v roli poněkud sociopatického esa Abwehru se stilettem vždy připraveným v rukávu. Ale i když je to tentokrát řádný zmetek, člověk mu prostě nedokáže nefandit. Špionážně-válečná "oddychovka" ze staré školy, jaké se dnes už prakticky nedělají (výjimkou budiž taková Enigma), která má krom Sutherlandova charismatu (a Nelliganiných křivek) ještě navíc Rózsovu hudbu a hlavně tu kouzelně chladnou deštivou atmosféru Britských ostrovů. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon nemilosrdného špiona Donalda Sutherlanda. Jako válečný snímek film funguje bezvadně, Bohužel za mě do doby než se Donald dostane na jihoangliciké pobřeží. Po té film přesedlá ze super válečného bijáku ve spíše průměrný romantický thriller., zmírní tempo a byť buduje hustou atmosféru je zbytečně natažený se závěrem typickým spíše pro Rosamunde P..... či jak se vůbec ta paní přes romantiku jmenuje, při kterém vlastně lze úplně vypustit a zapomenout na děj, který předcházel ostrovní romanci. ()

A.D.1959 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodne vydarený film o nezmyselnosti vraždenia a vojen. Sutherland v úlohe šitej na telo a krutá realita bezcennosti ľudského života v dobe vojny, kde je cieľ povýšený nad všetko... Mám rád zdanlivú poetiku v úvode filmu, kľud anglického vidieka v čase vojny a záverečnú gradáciu, dokonale spojené tak, ako to len môže spojiť skutočný život. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že jsem si film pustil hned po dočtení jedné z nejskvělejších knih Kena Folletta a při čtení jsem si představoval v roli Lucy Nikole Kidman za mlada. I když je to až na pár nepatrných detailů zfilmováno docela přesně tak mně film dost zklamal. Donalda Sutherlanda mám jako herce velmi rád, ale v roli Fabera bych si také představoval někoho jiného. Záběry ostrova se ale povedly. Kdybych nečetl knihu, tak bych asi hodnotil více. Kdo film ještě neviděl, doporučuji nejprve přečíst knihu. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (2)

  • V čase 24:42 je pohled na letiště, kde je vidět i několik vrtulníků „moderního“ vzezření. Což je v roce 1944 na anglickém území nesmysl. (Winster)

Reklama

Reklama