Reklama

Reklama

Motiv pro vraždu

Krimi / Povídkový
Československo, 1974, 88 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Povídkový film zachycující tři různé tváře zločinu. V povídce "Víkend" zabije Karas ženu, kterou před časem znásilnil, aby ji umlčel. Omylem však zabil jinou ženu. V "Rukojmích" terorizuje narkoman Čaban nemocniční operační tým, ale rozvážní lékaři složitou situaci zvládnou. V "Kapsáři" se zloděj Benda hned po propuštění chce vrátit k řemeslu, ale jeho pokus končí tragicky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vcelku zaujimava normalizacna ceskoslovenska detektivka, v ktorej je vyborny najma Ilja Prachar /Kladivo na Carodejnice/ a Blanka Waleska /Kladivo na Carodejnice/. Prvy pribeh bol spracovanim dobra detektivka, herecky na urovni, druhy pribeh sa mi nepacil az tak a treti bol opat na urovni. celkovo vsak len priemer : 65 % ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jak již zmíněno, nejedná se o klasickou kriminálku, ale o tři povídky, z nich nejlepší byla ta první ( Víkend ), ta měla v sobě alespoň napětí i když logika uvažování Iljy Prachaře byla na úrovni vegetariána co přijede nakoupovat na jatka. Druhá povídka Rukojmí byla hodně brutální, nevybavuji si kdy jsem viděl brutálnější českou krimošku, ale ten děj. Poblázněná smažka zmateně pobíhá městem tak dlouho až se ocitne u komplikovanýho porodu, to jeden žasne. Třetí povídka Kapsář byla pitomá a dějově naprosto nevýrazná. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý normalizační kriminální tryptich, od zajímavých autorů, pro všecky, to byl de facto režisérský debut a to dost výrazný. Pro mě osobně, jasně nejlepší druhá, která je i nejvíc ceněná, často se o ni mluví, jako o tě, která rázně překračovala, dobové konvence žánru, jmenovala se "Rukojmí", Jiří Hájek v roli nebezpečného narkomana, který potřebuje nutně novou dávku morfia, je zde opravdu excelentní, jeho role je opravdu hodnověrná. Ve třetí mě bohužel trochu vadila, ta kolotočářská hudba, na kterou jsem alergickej, jinak první a třetí, jsou oproti té druhé, velmi sugestivní, už méně výrazné, i co se týče jednotlivých hereckých výkonů.. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Priemerne detektívne poviedky.As najlepšia je prvá,kde vyniká svojím vzhľadom vtedy len dvadsaťročná Zdena Stedénková.Žiaľ ani táto prvá poviedka -i keď sa mi javí ako najviac "detektívna" nemá logiku.Prečo by Karas vraždil,Studenková znásilnenie neohlásila a už by to bolo len svedectvo proti svedectvu a nakoniec by mohol Karas i povedať ,že sex mali bez násilia.Druhá poviedka upútala hlavne pozitívnym zobrazením lekárov ich odvahou postaviť sa narkomanovi a profesionalitou.(Naproti tomu v dnešnej dobe je opis lekárskeho stavu o zanedbaní staroslivosti,úplatkoch,alkohole...) Vcelku však predvídateľný koniec.Tretia poviedka vlastne bola o nepolepšiteľnom recidivistovi ,kde sme tiež vedeli,že to s ním nedopadne dobre -akurát na ňom bolo zvláštne ako mohol prísť k danej peknej žene akú predstavovala Jana Brejchova.moja zaujímavosť: Filmovanie prebiehalo v Posázaví, v okolí Zbečna a Nižboru. (dyfur) ()

honz 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s krimi tematikou složený ze tří povídek, z nichž nejpoutavější je prostřední Rukojmí - výborný výkon Jiřího Hálka jako zoufalého narkomana. Mezi plejádou dalších herců vyniká Ilja Prachař v povídce Víkend. Co je pro film příznakové - ve všech povídkách je pozornost soustředěna především na pachatele, kriminalisté jakoby hráli "druhé housle". ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Natáčeno také v Praze (Korunovační ulice, Nusle, Letenské sady, stanice metra Vyšehrad, hotel Olympik v Karlíně), Sýkořicích (vrahova chata). (M.B)
  • Filmovanie prebiehalo v Posázaví, v okolí Zbečna a Nižboru. (dyfur)

Reklama

Reklama