Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

UncleG 

všechny recenze uživatele

V dětství to byl jeden z nejděsivějších zážitků, určité vize mě pronásledovaly opravdu dlouho. Princezna přijížídí v černém kočáře, vyleze z rakve a dává hrdinovi užitečné rady. Zřejmě nejvíc what-the-fuckózní moment v čekých pohádkách. No a ta prokletá hospoda? Tu jsem nevydejchal v podstatě až do dneška. 75% (S osobní poznámkou, že Ondra Vetchý je tu roztomile frenetickej) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přestože jde již o pěkně starou pohádku, když jsem k ní dnes usedl - byla to v mém případě dnes má premiéra. A byl jsem velmi příjemně překvapený. Július Matula dokázal vytvořit velmi příjemnou a místy až pěkně ponurou atmosféru, která sebou přinesla kromě jasného happyendu i dávku napětí, humoru a samozřejmě i ponaučení. Ondra měl pro strach uděláno – však to byl taky kus chlapa – no a Ferko (alias Ondřej Vetchý) rovněž splnil svůj účel – většinu času bavil, občas to jeho fňukání bylo otravné – ale to k tomu patří. No a princezna byla pěkná – slušná pohádka, kterou si za rok zase „zopáknu“… ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem jako malej úplně zbožňoval a zbožňuju ji doteď. Protože nejde o klasickou pohádku. Spolu s takovým tím hezkým, co bývá zvykem u dětských pohádek, jako princezna, princ, králové a všechno barevný, tak tady je to trochu jinak. Celá pohádka se nese v duchu takové depresivní nálady a jako malej jsem se jí fakt bál. Hlavně zejména u scény s mlýnem a na konci. Protože celý film je v takovém typickém podzimovém počasí jako je mlha, vítr, soumrak, tma i to prostředí tomu nahrává. Tajemný les, opuštěný mlýn, opuštěné království a zpustošená krajina. Depresivní náladu tu občas vyvažuje Ferko u kterého jsem se jako malý smál. Jedna z mála pohádek, kterou bych si klidně pustil i v dospělosti a vím, že mě nebude nudit a neurazí mě. 7/10 ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Já si z této pohádky už na vždycky budu pamatovat pohřební vůz tažený koňmi. To byla tak děsivá scéna, že ji mám vypálenou přímo v mozku. Nevyvážil ji svým hereckým umem ani Ondřej Vetchý, i když jeho Ferko je taky nezapomenutelná figurka. Atmosféra pohádky je tak hutná, že je až hmatatelná a skoro by se dala krájet. Zvláštní zážitek. To se musí nechat. Nemusím tenhle příběh vidět zrovna každý den. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ondřej Vetchý se rád bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna. (TheSlezy)
  • Ve scéně, kdy Ondra (Ján Kroner) nakopne banditu, který společně s kumpány chtěl okrást muže s povozem, je vidět kousek lana, na kterém byl bandita zavěšen. (TheDave)

Reklama

Reklama