Reklama

Reklama

Henry: Portrét masového vraha

  • USA Henry: Portrait of a Serial Killer (více)

Snímek volně inspirovaný skutečným příběhem sériového vraha Henryho Lee Lucase sleduje Henryho a jeho spolubydlícího Otise, bývalého parťáka z vězení.Mnohé z jejich vražd jsou považovány za ty nejbrutálnější,jaké kdy byly ve filmu natočeny... Henry je ztrápený tulák, který se bezcílně potlouká z místa na místo a s děsivou nenuceností páchá jednu brutální vraždu za druhou. Jeho nahodilé chování, které je pro něj příslibem relativní beztrestnosti, maří jakékoli pokusy policie dát si jeho četné zločiny do souvislosti a postavit jej před spravedlnost. Když Henry přijede do Chicaga, dělí se o dočasný domov se starým parťákem z vězení a jeho sestrou. Jakmile se svými spolubydlícími začne sdílet i svá tajemství a násilný životní styl, získá dva nové komplice – jejich porozumění však nemůže trvat věčně. (Cinemax)

(více)

Recenze (213)

GameboyNES 

všechny recenze uživatele

Krásný romantický ňuňu filmeček. Doporučuji všem 12. letým holkám. Míša Hlídač jako klidný vyrovnaný zabiják, je prostě super. Jen tak si jde po večeři ubodat nějakou babku z čoklem, nebo zlomí vaz nějaké děvce, případně chlápkovi narazí televizi na palici. Film má surovou atmosféru, kterou zvýrazňuje i nervy drásající soundtrack. 96% ()

Giron 

všechny recenze uživatele

Škoda, měl jsem trochu přehnané očekávání, doufal jsem, že film se bude více držet skutečných událostí a ono ejhle...proč udělat film, který je nudnější než skutečnost? Přesto místy zajímavý počin, jeho shlédnutí určitě není ztráta času, ale skutečnost je jinde. ()

metuj 

všechny recenze uživatele

Od tohohle filmu jsem čekal alespoň nějaká drbné doplnění mých informací o nejznámější a nejstrašnější dvojici sériových vrahů - Henry Lee Lucas a Ottis Toole. Bohužel jsem se dočkal filmu, který na známá fakta rozhodně nevsází a tudíž jakékoli další případné vazby nemá cenu hodnotit. Například: Henry přišel v mládí o oko (ve filmu o něj přišel spíše Ottis), Henry rozhodně nebyl žádný tvrďák a jeho charisma byl dost diskutabilní. Hlavní asi je, že Henry nepotkal Ottise ve vězení, ale až 6 let po svém prvním trestu. Také ho samozřejmě nezabil, stejně jako nezabil jeho (starší, nikoli mladší) sestru. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to lehce chaotické, děj se snažil držet film dohromady, ale nějak mi to prostě unikalo. Není to drsné ani nějaké hrozně dramatické a ani krvavé, ale je to prostě takové syrové bez kouska citu. Člověk se do toho musí vžít aby si to opravdu užil, protože jinak uvidí jen starý film, kde pobíhá nějaký pomatenec a zabíjí na každém rohu. Každopádně slušně prokreslené postavy, zvláště pak snaha o vniknutí do Henryho hlavy a popsání jeho myšlenek. Velice těžké na vyjádření pocitů z filmu a ohodnocení. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

"I'd like to kill somebody." Nulová sonda do duší dvou vrahů. Nechutné to je, ale spíš jsem z toho byl znuděný než cokoliv jiného. Chtělo to větší rozpočet. Stejně jsem tady jen díky songu Nailbomb - Cockroaches. 2* ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Dost dobrý, takový drsný a syrový film. Možná mi něco k dokonalosti chybělo, vražd bylo dost, ale k většině se divák vlastně nedostane nebo jen tak nahlíží. Film je takové komorní drama o třech ztroskotancích - slepice na útěku před manželem, deviant s pivkem a trávou a introvertní psychopat. Ač se to nezdá být pravděpodobné, film i přes to že se v něm většinou jen kecá, dobře funguje a vytváří skvělou atmosféru. 77 % ()

george16 

všechny recenze uživatele

Docela syrově natočeno a moc optimismu vám tenle snímek tedy rozhodně nepřidá. Spíš jsem jenom žasnul s jakou chladnokrevností se k tomu Henry postavil. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Tohle nezestárlo dobře. Ošklivě to vypadá, s realitou to dle všeho moc společného nemá a dost se to vleče, na to, jak krátké to je. 2* a to ještě když beru ohled na stáří. ()

kedluben 

všechny recenze uživatele

no: syrovosti dosti. atmosféry a pravdivosti (ve smyslu uvěřitelnosti a reálnosti) určitě taky. ale jakoby tomu chyběl nadhled a schopnost proniknout zároveň přeci jen trochu více do hloubky.... ()

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Velmi chladný film, jak flák masa někde v lednici. Rooker hraje tak dobře, že mu to beze všeho žeru. Tenhle film si asi těžko někdo oblíbí, protože na něm není nic pozitivního, na druhou stranu je fajn, že někdo něco takhle přímočarého a věrohodného natočil. Konec je za pět hvězdiček, film jako celek ale pouze za čtyři. PS: hlavně si to nepouštějte s dabingem, nebo vás trefí. ()

mokrasek 

všechny recenze uživatele

Film dává zajímavý návod, jak nebýt lehce dopaden. Vraždit bez jakékoliv příčiny a motivu, střídat způsoby provedení a předměty k vraždám, měnit místa fyzického pobytu, být na pohybu, cestovat z místa na místo. Mnoho takových případů je odložených, široká veřejnost se o tom dozví v případě, že jde o sériového vraha. Je pravda, že v dnešní době jsou sdělovací prostředky hyenisticky zaměřené na podobné kausy, což může napomoci k dopadení vraha a když ne, tak alespoň k varování veřejnosti. Rozhodující je, aby vrah udělal chybu. Pokud ji neudělá a má kapičku štěstí, proplouvá životem jako náš zabiják. Nemusíme chodit do USA. U nás to byla Otýlie Vranská. Anebo vzpomeňme např. na Ditu Hrabánkovou, které pachatel vyjmul vnitřní orgány stejně jako Kamile Fajtové a ponechal obě mladé dívky ležet na místech veřejně přístupných. Dodnes jde o nevyřešenou kriminalistickou záhadu. A pak se takový človíček, jako byl Henry, dožije úctyhodného věku ve vší počestnosti čistý jak lilie. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Syrově nechutný, odpudivý HNUS. Takový dojem to na mě zanechalo a to už jsem viděl spousty hororů a hodně gore, ale z tohohle mi bylo opravdu špatně. Ono je to natočené skutečně dobře a řemeslnicky, ale zanechalo to ve mě pocit znepokojení a odporu a to se mi snad v životě u filmu nikdy, do takové míry, nestalo. I když ode mě dostává film tak malé hodnocení, tak bych ho přesto zařadil mezi filmy, které musíte vidět než zemřete, protože tohle se jen tak opravdu nevidí. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

V dnešní době, kdy teče krev snad v každém filmu, Henry už trochu ztrácí koule. Kolik tihle dva mistři při svých "projížďkách a nákupech" zabili lidí už se nikdy nedozvíme. Oba už dávno z vězení zmizeli snad do pekla. Klady: vhodná hudba. Závěr: kratší film zavádějící nás do dob, kdy se ve světě vyrojilo spoustu seriových zabijáků, může vydržet každý. ()

vandamator 

všechny recenze uživatele

Tak tohle můžu. Po zlatý rukavici největší maso co jsem kdy viděl. Ta špína, nechutnost a deprese, se na člověka zřítí jako lavina. Někdy je nižší rozpočet a neznámí herci na škodu, tady právě na opak, dodávají filmu až extrémní reálnost. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Myslím že Henry už nemá ve 21.století čím překvapit. Vše co je ve snímku k vidění už je možné zcela normálně shlédnout na internetu, a tím myslím opravdové vraždy nebo násilí. Naturalistické scény asi byly v tu dobu ve filmu nevídané, šokující, ale dnes již nikoho nepřekvapí. Navíc filmu škodí i zjevná inspirace dvěma spolupracujícími vrahy, tohle jako fanoušek kriminalistiky těžko koušu a zajímalo by mě, co tím chtěl vlastně režisér sledovat..? Z hodnocení vyplývá že mnozí hodnotí spíše ze sentimentu, dobře, to chápu. Ale jinak je to spíš těžký průměr... ()

Grifindoor 

všechny recenze uživatele

Zas tk šokující to nebylo, ale dávám 3 hvězdy za syrovost a autentičnost, to mam rád. Othys je ujetej nadrženec s patřičnym zjevem, dobře zahranej. Scéna přepadení rodiny se očividně inspirovala u Mechanického pomeranče. Pěkná je taky pasáž u šmelináře s elektronikou. Určitě nelituji 50 korun za dvd v sámošce:-) ()

Související novinky

Staronová noční můra

Staronová noční můra

05.10.2006

O pokračování kultovní série, kterou Wes Craven začal v roce 1984 svou Noční můrou v Elm Street, se hovoří už delší dobu, ale až dnes začíná tato myšlenka nabírat reálné kontury. I když popravdě… (více)

Freddy zas a znova?

Freddy zas a znova?

04.04.2006

Ani šest pokračování kultovního hororu Wesa Cravena Noční můra v Elm Street a tři roky starý crossover Freddy proti Jasonovi zřejmě nestačily zabijákovi z městečka Springwood. Podle slov Roberta… (více)

Reklama

Reklama