Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům dávné rodové sídlo - zámek Kostka. Potomek emigrantů se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na velký návrat do Čech. Čerství aristokraté jsou neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast a zámecký život znají jen z prastarých vyprávění příbuzných. Záležitosti spojené s navrácením majetku pro ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek). Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu, stranou veškerého společenského dění. Jedinými stálými obyvateli Kostky jsou zpátečnický kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář Krása (Pavel Liška). Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních devadesátých let, rodina Kostkových stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, nebo se pokusit zámek Kostka zachránit. Film vznikl podle stejnojmenné knihy Evžena Bočka. (Falcon)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (485)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Strašnej průšvih. Vejdělek stvořil zas další vejdělkovinu - nudnou, humoru prostou a zaměnitelnou s jakýmkoli svým výtvorem. Bohužel. Že s knižní předlohou tato Poslední aristokratka nemá kromě jmen postav a faktu, že restituovali zámek, nic společného, by nevadilo tolik, kdyby vzniklo něco zábavného a vtipného. Ani omylem. Zatímco Bočkova tetralogie je napsaná v duchu fantastické nadsázky jako vystřižené od Švandrlíka, film se bere vážně, takže do něj vůbec nezapadají nerealistické postavy na hraně karikatury a trapnosti, a vůbec nedává smysl. Spoustu blbostí z filmu vypsal do své recenze František Fuka, takže ho nebudu tady papouškovat, jen dodám, že jak s ním většinou nesouhlasím, tady má bohužel pravdu. Přemýšlím, zda je co vyzdvihnout - snad možná příjemnou vánoční atmosféru, fajn soundtrack složený z mozartovské klasiky (teda do naprosto zrůdné titulkové písničky od No Name - jak v kině vždy sedím do konce titulků, tahle příšernost mě snad poprvý vyhnala ze sedadla dřív), milé překvapení v podobě přesvědčivé Yvony Stolařové - a tím to hasne. Humor z nefunkčních pokusů o hlášky, trapné postavičky jako z Účastníků zájezdu, naprosto debilní rozuzlení zápletky s prodejem zámku, dokonce přišlo i zklamání z jindy skvělé Smutného kamery - v Aristokratce se opakují stereotypní letecké pohledy na zasněžený zámek a tím to hasne, prostě bez nápadu. Tak na mě ostatně film působil celkově: jako kdyby se Vejdělek, Smutný a prostě všichni u natáčení nudili, odvedli povinný standard s vidinou "vyděláme prachy na zfilmování bestselleru, takže je jedno, že to bude debilita, kvůli názvu na to lidi stejně přijdou" a honem domů. Když jsem se při novinářský projekci začal nudit fakt už strašně moc a poprvé se podíval na hodinky, vyděsilo mě, že uteklo teprve 30 ze 110 minut stopáže. A to je fakt průser. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

V detailoch sa to od predlohy líšilo viac, než som očakávala, ale film je iné médium, takže je to oukej. Dôležité je, že sa podarilo zachovať ducha kníh aj typ humoru. Nikdy som netvrdila, že Posledná aristokratka je veľdielo, ale obľúbila som si ju (najmä v podobe audiokníh) a toto filmové spracovanie považujem za vydarené. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Pokusů diváka rozesmát bylo fakt hodně ale ne vždy to vyšlo. Občas to bylo pokusy o vtip spíš přeplacané a čišela z toho křeč. Ke konci začíná docházet dech a příběh prakticky chybí, což ale nakonec není až takové mínus. Snahy o čistrokrevnou komedii (bez přehnaného smutku, romantiky, sexismu) si cením a sám jsem se místy celkem dobře bavil a jsem rád, že tady konečně něco takového zase vzniklo.  Herci byli dobří (krom Dykové) a měli celkem vtipné postavy, které by stálo za to ještě víc dotáhnout. Navíc Vejdělek umí opravdu točit a Smutný umí dělat krásné obrázky.  No, nejsou to Simpsonovi ani Forman (:D), ale celkem dobrá oddychovka která  sem tam vážně pěkně  pobaví. A já si rád zašel se spolužáky  na jejich doporučení do kina, a to se počítá (:D). Obzláště, když většinou sleduji filmy, které mi nedoporučí a nechce se mnou vidět vůbec nikdo (:D). Pěkná atmosféra tam byla a film takový dobrý na vyblbnutí a uvolněný. Ani nevím, co by pro dnešek šlo vybrat lepšího. Navíc mi přišlo, že je dneska venku docela zima...a vida, na plátně jsem už na začátku viděl sníh.:D Za normálních okolností bych asi zůstal na průměrném hodnocení, ale takhle musím výš a vlastně za film poděkovat. Pěkný večírek...Já jsem určitě spokojený. Krásný, krásný.. Vím, že zde před pár měsíci na tomto krásném webu byla kauza, že jsou některá kladná hodnocení domacích filmů fejková nebo objednává. Tak to určitě není tento příklad, mě si v žádném případě neobjednali inženýři z Falcomu. Jen bych rád na filmu pochválil i to, že mě při něm nebolely oči, když jsem se díval. Koukalo se dobře...Jen když jsem mrkl, občas mi něco uteklo. Ale žádný film nemůže být dokonalý. Zase se mi na oplátku líbí, že se všechny tři hlavní postavy na plakátku tváří spokojeně. A teď už dobrou noc na bezva posteli, na které snad nezemřel můj prastrýc.❤ ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Vejdělek bohužel dál uvadá. Jeho jméno ale do kin pořád táhne, takže v klidu obsadil i vedlejší role známými herci a každý si tam určitě najde svého oblíbence, díky kterému to přežije bez újmy. Snaha o humor totálně mimo. V kině jsem samozřejmě nebyl, ovšem zaslechl jsem, že v sále se lámali úplně všichni. Zajímavá představa. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úsměvná filmová jednohubka, která má tři přednosti. Tou první je příjemné herecké obsazení, Martin Pechlát s Pavlem Liškou mě bavili + paní Eliška byla opět úžasná. Tou druhou je krásné snoubení kamery s exteriéry/interiéry, panu Smutnému by se mělo oficiálně zakázat stárnout a roky začít od teď odečítat. Třetím plusem je pro mě hudba, velmi dobře zvolená, hezké pohlazení pro má ouška. Takže u mě dobrý. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (16)

  • Při natáčení večeře na zámku v Miloticích štábu a hercům skoro spadl na hlavu obrovský křišťálový lustr. Naštěstí spadl doprostřed stolu a nikomu se nic nestalo. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)
  • Eliška Balzerová o své postavě řekla: „Kuchařka paní Tichá je pro mě role snů, strašně ráda vařím a ráda vařím ve velkém. U stolu třeba deset lidí, to je můj svět. Hrozně jsem se těšila. Dělala jsem si těsta, pekla jsem husu, připravovala koblihy a udržovala oheň, takže se do kuchyně všichni stahovali a kuchyň byla středobodem natáčení.“  (Duoscop)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Reklama

Reklama