Reklama

Reklama

Nekonečný příběh 2

  • USA The NeverEnding Story II: The Next Chapter (více)

Obsahy(1)

Na plátna kin se vrací chlapec Bastien se svými přáteli - létajícím drakopsem Falkem a chlapcem - válečníkem Atrejem. Znovu se pomocí kouzelné knihy dostává do říše Fantazie, která je ve velmi špatném stavu. Chátrá a její obyvatelé i vládkyně ve Slonovinové věži jsou ohroženi neustálým zmenšováním zásob snů a pohádek ze světa lidí. Bastien se stává jejich poslední nadějí na záchranu. Toho si je vědoma i zlá čarodějnice, která se snaží chlapce zbavit jeho síly a přimět ho, aby si přál splnit co nejvíce přání. S každým takovým přáním totiž zmizí z Bastienovy paměti jedna vzpomínka. Po mnoha dobrodružstvích zbývají poslední dvě přání... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Obě hvězdičky dávám jen za milou vzpomínku na první díl. Ve srovnání s ním je tohle pouze tuctový a nudný brak, byť stále ještě v mezích snesitelnosti, ba dokonce pro někoho, kdo jedničku neviděl, to může být i velmi dobré. Ale my ostatní, co známe onen původní Nekonečný příběh, jen smutně polykáme nahořklou pilulku. A to jsem byl naštěstí ušetřen (prozatím) takového skvostu, jako je údajně "trojka", která už podle očitých svědectví hraničí s pokusem o týrání diváka. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Jediným pozitivním aspektem tohoto brakového pokračování je zlá princezna "Xaida," jejíž podlé a zvrácené intriky jsou alespoň částečnou kompenzací za všechna ta zvěrstva, kterých se tvůrci dopustili. První díl měl ponurou a depresivní atmosféru, precizní technické zpracování a obstojně hrající herce - oproti tomu působí "The Next Chapter" jen jako ryze americký komerční kýč, v němž je upřednostněna kvantita před kvalitou, díky čemuž pak celkové technické zpracování vypadá nejen lacině, ale i zastaraleji než v jedničce. Výběr herců je rovněž dosti nešťastný - chápu sice, že muselo dojít k jejich přeobsazení kvůli pětileté časové prodlevě a faktu, že knižní předloha má pouze jeden jediný (dějově velmi obsáhlý) díl, ale proč k sakru vybrali taková herecká a nesympatická polena? Predstavitel "Bastiana" mě iritoval falešnýma a chladnýma očima, "Átrej" byl na přes držku a "Dětská císařovna" již rovněž nevzbuzovala dojem té éterické bytosti z jedničky. Vypelichaný "Falco" a chlápek v kostýmu kuřete pak celou katastrofu už jen završují. ()

Reklama

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Giganti mi vždycky naháněly hrůzu, hlavně jako malému děcku. Stříbrné město je prostě překrásné a když jsem měla poprvé skočit z tří metrového můstku, vybavla s emi scéna právě z tohohle filmu. Pro mě ještě ne tak špatné pokračování kultovní "pohádky" Pozn Předtím mi to nepřišlo, ale ted když slyším Filipa Jančíka jak mluví dětským hlasem, zní to úplně stejně jako když mluvil toho transvestitu v snídani na Plutu. Takže máme gaybastiena ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Nekonečný příběh má to štěstí, že není trilogií, nýbrž že dvojka a trojka jsou prostě volnými pokračováními, na kterých se podíleli úplně jiní tvůrci. Wolfgang Petersen a jeho Nekonečný příběh jsou proto z obliga. Je to samostatná, jedinečná filmová fantasy pohádka, na které se jeho následovníci pouze přiživili. Ačkoliv pozor! Autor předlohy Michael Ende se od Petersenovy verze distancoval jako od příliš líbivé. A je pravda, že se od jeho knihy poměrně značně odchýlil (natočil sice nádhernou, ale pohádku. Kdežto Endeho kniha je spíše spletitým surrealistickým bludištěm). Nechci snad říct, že by se dvojka víc blížila autorově představě (jednička končí tak v první třetině knihy, dvojka ve druhé. Nekonečný příběh 3 NEMÁ s knihou nic společného), ale Miller se přeci jen předlohy držel věrněji (což netvrdím, že je dobře). ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Zbytečné pokračování, které sice tematicky čerpá z knižní předlohy, ale s prvním filmem má společná snad jen jména hlavních postav. Nezajímavé, nudné, bez atmosféry, napětí, zajímavé hudby, zkrátka beze všeho, co je úžasného na prvním dílu. Dobré snad jen pro někoho, kdo jedničku neviděl a ve srovnání s dílem následujícím. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Původně mělo být natáčení tohoto filmu zahájeno krátce po uvedení (a obrovském úspěchu) Nekonečného příběhu (1984), ale výrobu pozastavil soudní spor mezi studiem Warner Bros. a autorem knižní předlohy. Spisovatel Michael Ende totiž nebyl spokojen s kvalitami filmového zpracování, a tak studio zažaloval, přičemž požadoval, aby výroba druhého dílu byla buď zrušena, anebo přejmenována, nicméně soud jeho žádost nakonec zamítl. (fiLLthe3DD)
  • Celosvětová premiéra proběhla v Německu 25. října 1990. (Varan)

Reklama

Reklama