Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka, 7. duben 1944. Pro tisíce vězňů z celé Evropy ve špinavých barácích a s jídlem na příděl den jako kterýkoliv jiný. Zatímco ostatní chtějí jen přežít, skupinka vězňů připravuje útěk. Když se spoluvězni shromažďují na večerní přepočítávaní, jsou už šestadvacetiletý Fredy a o šest let mladší Valér ukryti v jámě pod hromadou trámů. Nevyzrazení potřebují vydržet tři dny. Tak dlouho Němci hledají ty, kteří se pokusí o útěk z koncentračního tábora v Osvětimi. Když zvuk sirén ohlásí konec hledání, dva vyhladovělé a zmrzlé mladíky čeká sto kilometrů přes hory a nepřátelské hlídky na cestě do rodné země, na území Československa. Pokud to zvládnou, sepíšou zprávu o osvětimském pekle. Ten nejtěžší okamžik je však teprve čeká – přesvědčit svět, aby uvěřil. Film zachycuje skutečný hrdinský čin a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

mira007 

všechny recenze uživatele

Fantastický útěk dvou mladíků Vrby a Wetzlera z Osvětimy, kteří poté podali zprávu o tom, co se tam děje, je jeden z nejakčnějších a strhujících příběhů druhé světové války a přesně to jsem čekal od filmu Petera Bebjaka. A výsledek? Pochmurný film, kterému chybí drajv ve vyprávění, soustředí se na nepodstatné věci a má nedostatečně vybudovanou atmosféru a celkově to není moc přehledně vyvsvětlené a popsané. Musím smeknout před Colette (2013) , která tu atmosféru, příběh a popis života v koncentráku má dokonalejší ( asi nejlepší co se týká českého nebo slovenského filmu ever ) a dokonce i ten útěk těch dvou borců tam je vyvsvětlený dokonaleji, ikdyž je ten film hodně vzdáleně inspirovaný a je jim jen věnovaný. Petere , Petere tohle je jeden z mála nebo dokonce jediný (česko)slovenský příběh filmově prodejný do celého světa a zasloužilo si to něco lepšího ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na téma 2. sv. války toho bylo napsáno a natočeno mnoho. Bála jsem se, aby nešlo o hrdinský epos alá Hollywood. Na štěstí se tak nestalo. Bohužel, je stále potřeba připomínat hrůzy tohoto válečného konfliktu. Dnešní mladá generace tomu nebude chít uvěřit a budou se na to dívat jako na něco příliš vzdáleného. Doporučuju shlédnout i záverečné titulky. Povyšují tento příběh na úplně jinou úroveň. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

V tomto subzanru filmu z koncentracnich taboru jde o neobvykly pohled na zapadni byrokracii, ktera ma problem s prijetim pravdy. Během několikadenního útěku vězňů se způsob snímání mění. Původní reportážně realistické, roztřesené a kontaktní záběry se postupně deformují. Nakloněné úhly kamery s pískající zvukovou stopou nejsou však samoúčelné „artové“ hrátky. Vizuálně zprostředkovávají zborcený stav mysli a surreálně zkreslené vnímání lidí na pokraji sil. Film ma celkem silny vzkaz "nikdy nepodcenujte historicka zla, protoze mohou prijit znovu". ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Film sa skladá z dvoch časti. V prvej sledujeme, ako nacisti strpčujú životy väzňom, a v druhej Wetzler s Vrbom utekajú, aby podali správu o koncentračnom tábore. Prvú časť sme v histórii kinematografie videli natočenú na XY rôznych spôsobov. V prípade Bebjakovej drámy som však nemal k postavám vybudovaný žiaden vzťah, a tak ma viac-menej netrápilo, ako s nimi naložia. V druhej časti dvojica hlavných hrdinov prakticky iba neustále beží lesom a veľmi mi chýbala absencia dialógov. To sa zmenilo v závere, kedy sa rozpovedajú o dianí v koncentračnom tábore. Ani v tejto časti ma však Správa nezaujala, pretože mi ich výpovede prišli neautentické a naučené. Celkovo ide z mojej strany o veľké sklamanie. Jeden bod dávam za miestami slušnú atmosféru a dobrú kameru. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som neočakával, že by útek z akéhokoľvek väzenia mohol byť taký nudný. Nie to ešte z Osvienčimu. Tu sa stopercentne zhodujem s majom007, ten Auschwitz bol prečo tak slabučko znázornený? Kulisy akoby spred nádvoria v Leopoldove, ale kto v Osvienčime bol tak predsa vie, že z jedného konca na druhý vás musia voziť autobusy. A tu sme mali tábor pomaly o veľkosti telocvične. Kto bol v Poľsku a videl to, dá mi za pravdu. No Bebjak tam zjavne nebol. A samotný útek nemá emócie, neprináša ľútosť nad osudom, úplne povrchné spracovanie. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Film bol vyslancom Slovenska na Oscara za Najlepší medzinárodný film. (banacik)
  • Jan Nedbal pro roli Pavla drasticky zhubl. Po vzoru Christiana Balea přestal jíst a začal pít whisky. Měl nanejvýš polévku, pil kávu a kouřil. Tímto stylem zhubl za měsíc a půl 7kg – během natáčení vážil 55kg. (marokankaa)
  • „Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i vizuální prostředky,“ říká jeden z producentů filmu Zpráva Ondřej Zima z české společnosti Evolution Films. (SONY_)

Související novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (více)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (více)

Reklama

Reklama