Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prichádza k výbuchu reaktora. Pracovníci sa snažia zistiť, čo sa skutočne stalo. Na miesto prichádzajú záchranné zložky, ktoré sa snažia uhasiť výbuch. Ľudia z okolia sledujú požiar. Rádioaktívny spád sa blíži k prvému mestu. (Aktuality.sk)

Recenze (206)

mysiouxsie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z té sovětské debility a arogance je mi zle. Postaví si jadernou elektrárnu, aniž by vůbec věděli, na jakém principu funguje, nad tím zůstává rozum stát. A totálně nevzdělaní občané s libostí pohlíží na hořící elektrárnu, ze které tryská uran..však taky jinou zábavu na výběr moc neměli že.. Na seriál jsem se moc těšila a věřím mu.. je totiž zřejmé, že autoři na rozdíl od pomatených soudruhů ví, co dělají. ()

gudaulin

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl umělecké rekonstrukce černobylské katastrofy se vyznačuje snahou o dodržování všeobecně známých faktů, nevypadá lacině ani odbytě. Johan Renck má cit pro navození temné, bezvýchodné atmosféry i pro výběr herců. Na Jareda Harrise se těším i v dalších epizodách. Přes veškeré úsilí o vytvoření dokonalé iluze čtvrtého bloku černobylské elektrárny v době výbuchu mám ale z viděného rozporuplné pocity. Rozum a zkušenosti nasbírané z 23 let praxe v provozu jaderné elektrárny se vzpírají uvěřit lidskému chování a reakcím personálu bloku. Nejde mi o sled chybných manipulací a rozhodnutí operátorů blokové dozorny, ty jsem dávno znal. Ale když člověk vidí, jak se obsluhy pohybují v troskách budovy bez osobního dozimetru a jakýchkoli ochranných pomůcek, jak se v rozepnutých kombinézách holýma rukama dotýkají zamořených armatur a bez respirátorů dýchají vzduch plný aerosolu a prachových částic, otřese to s ním. Jaderný inženýr, který si jako jeden z mála uvědomuje, že reaktor rozmetal výbuch, poslušně odejde na střechu, aby se podíval do otevřeného jádra reaktoru, jen proto, že mu to poručí nadřízený. Prostě něco, co je tak vzdálené kultuře chování a mentalitě středoevropanů, že si znovu a znovu musím klást otázku, nakolik viděné odpovídá skutečnosti. V souvislosti s Černobylem jsem si kladl vždycky jiné otázky, např. jak je možné, že si katastrofa vyžádala ve skutečnosti tak neuvěřitelně málo bezprostředných i následných obětí. V době expoze se na elektrárně nacházelo 400 zaměstnanců, mnozí z nich obdrželi extrémně vysoké dávky a v rozporu s očekáváním se dožili vysokého věku. A to je ještě udolával proslule děsivý východoevropský životní styl a stres. Z těch, kteří zemřeli na nemoc z ozáření, bylo navíc ještě většina požárníků z jednotek mimo elektrárnu. Přisuzoval jsem to tomu, že se ve skutečnosti v době nehody chovali racionálně a snažili se omezit expozici. První díl ale mluví o opaku - možná kvůli dramatickému efektu. Uvidíme, jak se s tím tvůrci poperou dál. ()

Reklama

Parabot 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O gigantickém průs*ru jedné jaderné elektrárny poblíž Pripjaťe bylo už natočeno spoustu dokumentů a doku-rekonstrukcí. Třeba Černobyl - Nultá hodina. Divadelní herci se v papundeklových kulisách snažili divákovi zprostředkovat sérii špatných rozhodnutí, která vedla ke katastrofě. Tohle je ale jiný level. Po prvním dílu této minisérie se zdá, že autoři dbají na historickou přesnost. Ale navíc, cítíte vše prostupující smrtící radioaktivitu vedle kolabujícího establishmentu plného (sebe)klamu. --- Super doplněk: ČERNOBYL - jak Československá televize v roce 1986 informovala o havárii ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-MA || HBO || "You didn't see graphite! YOU DIDN'T!" Jak nejlépe vtáhnou diváka do děje než skočit rovnou do akce. Hasiči vyráží k hořící jaderné elektrárně, aniž by tušili, co za sebevražednou misi je čeká. Zaměstnanci elektrárny bloudí zničenými, a hlavně zamořenými chodbami, aniž by tušili, co za peklo způsobili. A když mluvím o peklu, mám na mysli skutečnou bránu do pekla, kterou sovětská ruka otevřela v bloku č. 4. Každý pohled do této díry je pak neskutečně fyzicky nepříjemný, ale zároveň vzrušující. Efekty jsou na nadstandardní úrovni, včetně hudby, režie a herců, což platí i o zbývajících dílech. A ani zdaleka nevadí, že se 1. epizoda hlavní postavám téměř nevěnuje. Tím hlavním je tu totiž stále Černobyl. Ze závěrečného proslovu sovětských vůdců jaderného průmysl neskutečně mrazí i dnes. Stejně jako z popírání či upravování reality, jak se jim hodilo (měření radiace) a také posílání svý podřízených na smrt. Zkrátka hotová válka proti lidskosti. Datum 26. dubna, 1986, 1h 23min 45sec si zapamatuju navždy. 100%. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možná to zní divně, ale samotná havárie jako žádná velká tragédie nevypadá. Decentní výbuch, „obyčejný“ požár, pár mrtvých a raněných a soudruzi naměřili jen 3,6 rentgenu, takže v pohodě :-) Nebezpečí tkví do značné míry v něčem, co není vidět, a přestože víme, že následky budou mnohem hrozivější, ten pocit, že by tohle mohla být jedna z největších katastrof v dějinách lidstva, mi tu prostě chybí. 80 % ()

Galerie (58)

Zajímavosti (4)

  • Název epizody odkazuje na čas, kdy došlo k výbuchu. (Duoscop)
  • Podle šéfky českého Úřadu pro jadernou bezpečnost by se radiační popáleniny hasiče při doteku s grafitem projevily za několik desítek hodin nebo dokonce dnů. (Malda26)
  • V jednom zábere si môžeme všimnúť les pri elektrárni, ktorý sa zdá byť červený. Jedná sa o tzv. Červený les z borovíc, ktorý je dlhý 10 kilometrov. Stromy boli tmavo červené počas toho, ako hynuli na následky ožiarenia. (chesterko)

Reklama

Reklama