Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nastáva deň súdu, ktorý má jednoduchú úlohu. Nájsť hrdinu černobyľského príbehu a jeho vinníkov. Hlavnými svedkami pred súdom sú Valery Legasov, Boris Shcherbina a Ulan Khomyuk. (Aktuality.sk)

Recenze (138)

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To nejlepší nakonec! Rozuzlení detektivního pátrání, při němž Legolasov ve svém brilantním závěrečném proslovu zkombinuje usvědčující metody Hercula Poirota a zapálený projev Honzy Zemana ze Štvanice, by snad muselo strhnout i členy politbyra. Kdyby na úplný konec dali těch pár minut, kterými celý seriál začíná, bylo by to možná nejvíce zdrcující finále ever. 95 % ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem na soudní dramata, ale tohle bylo dokonalé a potom kruté. Ale bohužel pravdivé. Střihnuté flashbacky, jak to celé bylo, co nebylo v prvním dílu. Jsou pravdy, které se musí říct nahlas. I kdyby to znamenalo, že nic dalšího už člověk neřekne. A i přes to všechno mě nejvíc dostal konec až před závěrečnými titulky. Nebudu lhát. Stavy povolily. ()

Reklama

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už nikdy víc sovětský svaz, je to zlo (o něco méně horší něž americký kapitalismus). Opět se podařilo to, co ostatním dílům, přinést něco nového a přesto udržet neskutečnou laťku. Poslední komentář bych ale rád pověnoval hercům, kteří až neuvěřitelně vyrovnanou kvalitu utvářeli. Jared Harris je pro mě bezchybný a musím si dohledat, kde všude hrál. Je to pro mě takové to zpětné zjevení, kde si říkáte: "Jo, tak on hrál tady jo,, jaktože jsem si ho nevšiml". Stellan Skarsgård (s vlasy) dokáže být hodně charismatický, ale toho už všichni známe. Paula Rittera v roli Ďatlova nenávidíte. Bravo. I spousta dalších rolí byla skvělá. Člověk však nejvíc musí ve finále obdivovat hrdinství a nasazení všech (ne)vědíc, že se ráno nemusí probudit úplně stejní (na horníky nikdy nezapomenu). Děkuji za tuto seriálovou radioaktivní perlu. Už velice dlouho se mi nestalo, abych se tak těšil na další díl a odešel po každé tak spokojen. Hodnocení k poslednímu dílu berte jako shrnutí i za díly ostatní - 98% a jedním slovem відмінно. ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

|| TV-MA || HBO || "I know what is the cost of a truth. Now I ask...what is the cost of a lie?" Závěrečná epizoda přichází s monstrprocesem, který by snad v měřítku našel srovnání pouze s Norimberským soudem. Nejen, že nás čeká neuvěřitelně silné finále a dozvíme se, co se vlastně stalo před explozí, kterou si seriál šikovně šetřil celou dobu. Vše je nám ke všemu podáno a vysvětleno takovým způsobem, že před tím musí smeknout nejeden jaderný fyzik, ale také všechny dokumenty a pořady o Černobylu. Tato epizoda by se měla (a možná už ano) přednášet všem, kteří se chtějí o katastrofě co nejvíce a nejsrozumitelněji dozvědět. Stručně řečeno to pochopí jak Jana Drábová, tak i Standa z Brna. V příběhu pak sovětské vedení, které je mnohy tvořeno z naprosto nekompetentních lidí. Střih mezi procesem a výbuchem šlape na jedničku stejně jako efekty, kdy každý pohled do reaktoru vyvolává pocity jako při pohledu do pekla. A ačkoliv víme, jak to s Legasovem dopadne, stále se daří udržovat napětí i emoce. Jako např. ve scéně venkovní pauzy mezi Legasovem a Ščerbinou, ze kterého se vyklube poslední soukromý rozhovor potvrzující jejich postupný přerod z politicky motivovaných rivalů v opravdové přátele. Konec se dle očekávání nese v hořkém duchu tak, jak je v SSSR zvykem. Ovšem nemůžu vynechat perfektní tečku v podobě epilogu představující skutečné hrdiny a události, kdy je potřeba otevřít oči a uvědomit si, že nic z toho nebyla fikce, ale pravda. Vichnaya pamyat. 100%. ()

ricola 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvůli této epizodě se vyplatí sledovat celou sérii. V žádném dokumentu jsem neviděla tak názorné a srozumitelné vysvětlení toho, co se přesně stalo. A závěrečná scéna byla důstojnou poctou lidem, kterým havárie poznamenala život. Před shlédnutím série jsem měla obavy, aby to celé nevyznělo jako agitka proti jaderné energetice, ale moc příjemně mě překvapilo, jak přesně zde byli pojmenování viníci. Ne jádro, ale zločinecký politický režim vytvořil systém, který k tragédii přímo vedl a ještě nakonec stíhal lidi, kteří se snažili napravit škody a zabránit dalším tragediím v budoucnosti. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (3)

  • Když je Valerij Legasov (Jared Harris) po své soudní výpovědi odveden do prázdné místnosti, velice opatrně se rozhlédne a podívá se i za otevřené dveře. KGB totiž na toto místo ráda umisťovala popravčí, aby vězně zezadu zastřelili. (vojtaruzek)
  • Profesor Valerij Legasov (Jared Harris) počas súdneho procesu povie, že černobyľský reaktor 4 sa stal jadrovou bombou. Toto tvrdenie je značne zavádzajúce, keďže nie je možné, aby v jadrovom reaktore nastal jadrový výbuch. (koba)
  • Jedna ze scén, která se má odehrávat v Moskvě, je natočena v Kyjevě. (jakubweber)

Reklama

Reklama