Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (524)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Už si ani nepamatuju, kdy by mě nějakej historickej film takhle uchvátil kombinací neskutečnýho herectví a castingu (Timothée jako vždy božskej a Pattinson, na to, jak měl málo prostoru, mi v hlavě bude sedět nejspíš ještě hodně dlouho), neuveřitelně realistický výpravy, cílevědomý režie, parádní hudby a naprosto luxusního scénáře (dialogy!). Neznalost historie je v tomto případě spíše výhodou - nebo alespoň pro mě byla. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

421. verze toho, jak jsou angličtí králové čestní, stateční a vzdělaní, zatímco příslušníci francouzského panovnického rodu jsou dekadentní, namyšlení a mluví francouzsky (dokonce i když mluví anglicky). Pochvala za to, že je to po dlouhé době historický film, který není jen kostýmní soap opera, facka za většinu toho ostatního. Historicky naprosto nevěrohodné. Už jen to, že to ve skutečnosti byl sám Jindřich, kdo byl válečným štváčem a okolí se ho naopak snažilo od války odradit, tedy naprostý opak toho, jak je to podáno ve filmu. Hotspurovo povstání se odehrálo deset let předtím, než se Jindřich dostal na trůn, Jindřichův bratr Thomas zahynul ve Francii v bitvě u Baugé roku 1421 a ne ještě předtím, než se Jindřich dostal na trůn a tak dále a tak dále. Dodatek: Jo, měl bych asi ocenit, že je tam zmíněno české království a můj jmenovec král Václav IV. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Po všeobecne pozitívnom prijatí The Kinga som očakával výraznú historickú drámu s vynikajúcim hlavným hrdinom, aká sa mi dostala pri minuloročnom Outlaw King. V novinke Davida Michôda som sa ale s kľúčovou postavou Henryho V. nevedel príliš stotožniť a stopáž mi na množstvo dialógov prišla nadmerne dlhá. Nemohol som sa navyše ubrániť pocitu, že tvorcovia dali Pattinsonovi príliš malý priestor. Po toľkej kritike to môže znieť, ako keby sa mi The King nepáčil, čo nie je pravda. Veľmi som si užíval napríklad postavu Joela Edgertona a jeho komunikáciu s Chalametom. Pôsobivý bol taktiež samotný soundtrack a celkový vizuál vrátane kostýmov. Snímka ma ale v žiadnom smere nedrovnala a navyše mi v nej chýbali emócie ako soľ. Celkom som si ju užil, ale nebudem tvrdiť, že som neočakával viac. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Částečně inspirovaný Shakespearovými hrami o "Jindřiších", částečně skutečně životopisný film o tom, jak těžké je být silným a dobrým králem. A taky jak těžké je prosadit mír a jednotu v situaci, kdy není jisté, komu se dá věřit. Přiznávám, že filmy zasazené do období středověku moc nevyhledávám, ale tenhle mi kupodivu přišel hodně poutavý, napínavý a dokonce chvílemi i zábavný. Bavil mě především Robert Pattinson v roli slizkého samolibého Francouze. A co se týká hlavní role, Timothée Chalamet opět dokázal, že umí zahrát lecos. V roli mladého krále z něj čiší patřičný respekt a charisma, a to rozhodně není jen tak. Do teď jsem ho viděla spíše v rolích zjemnělých kluků nebo floutků, takže mě příjemně překvapilo, že "uhraje" i něco takového a opravdu mu to divák věří. Film jako takový má navíc silný a lehce překvapivý závěr, který utkví. Zkrátka historické drama, jak má být. ~(4,1)~ ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu ako si to historicky klasicky anglosasky vymýšľa a domýšľa (Dauphin Louis pri Agincourte ani len nebol, Henry bol fanatik, ktorý v sebe videl vykonávača vôle božej a nie pacifista atd.) výborný film s presvedčivým výkonom Chalameta a epickým stvárnením agincourtských jatiek francúzskej šľachty. Na päť hviezdičiek to ale dotiahlo len vďaka realpolitickej prednáške od Kataríny de Valois (Lily Rose Depp). Plantagenetovci robili stále tú istú chybu keď sa ženili s capetovkami, ktoré podľa zákona mužov nemali nárok na trón. 9/10 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • Bitka pri Agincourte bola natáčaná 2 týždne s 300 mužmi a 80 koňmi na poliach v Maďarsku. Aby tvorcovia dosiahli bahnitý terén bojiska, štáb nechal kone behať po poli. Nakoľko však bolo príliš veľké teplo, bahno rýchlo vysychalo, a tak posunuli bojisko viac vľavo a celý proces zopakovali niekoľkokrát. (Wargoo)
  • Hlavní velitel francouzských vojsk byl Charles I of Albrecht , který v bitvě padl a společně s ním také tři vévodové, pět hrabat, devadesát baronů, jeden arcibiskup a pravděpodobně stovky, podle některých zdrojů dokonce tisíce, urozených rytířů. (messenger)
  • Jizva, kterou Jindřich má na levé tváři, odkazuje na zranění, které skutečně utrpěl. V roce 1403 byl téměř smrtelně zraněn šípem, který mu uvízl ve tváři. Život mu zachránil lékař, který vymyslel speciální pomůcku, pomocí které šíp ze tváře dokázal vytáhnout. (Wishkah)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama