Reklama

Reklama

VOD (1)

Neposlušný princ Hal nastoupí po otcově smrti na anglický trůn a musí zvládat palácové intriky, zděděnou válku a celkový chaos. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (525)

castor 

všechny recenze uživatele

Zatímco angličtí rytíři před bitvou shodili brnění a téměř všichni sesedli z koní, francouzští sokové, ač v mohutné přesile, doplatili na rozblácený terén po deštích. Brodili se, klouzali, v bahně byli neobratní a méně pohybliví. The King sice začíná jako čistokrevné dobové dialogové drama, vše nicméně směřuje k jednomu z nejdůležitějších střetnutí stoleté války: čerstvý anglický král Jindřich V. porazil v bahnité řeži několikrát početnější vojsko francouzského krále Karla VI. Start je ovšem zmiňovanou politickou strategickou hrou, kdy se vyhublý a otcem zavržený Jindřich (nechtěně) usazuje na trůn, tápe, hledá se, poslouchá i odporuje svým pobočníkům. A snaží se nedostat do války, kterou vyprovokoval jeho otec. Režie je soustředěná a neprvoplánová, z herců jako Harris, Pattinson či Edgerton čiší charisma, talentovaný Timothée Chalamet je pak samostatnou kapitolou. Tenhle hošan může mít sakra zajímavou budoucnost. Výprava je u toho všeho příjemně špinavá, hudba poutavá a kamera se nebrání nehezkým detailům. Ač tedy neříkám, že nějaký ten zdlouhavější dialog by neškodilo prostřihnout. 70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Netflix se pochlapil a natočil ponurý, špinavý a velmi věrohodný historák, který se může směle srovnávat s těmi nejlepšími v daném žánru. Nedočkáme se sice žádných opulentních bitev za hřmotné muziky Zimmera, ani kamerových hrátek s digitálním Colloseem, přesto něco málo akčnění tam je a žádnou ostudu si tvůrci v tomto aspektu neudělali. The King jde ale jiným směrem a je to žrejmé už od počátku. Veskrze tiché, plíživé drama o politikaření, pletichaření a špinavém středověku, kde jsou jen poddaní a nebo nepřátelé. King stojí a padá především na realistickém podání látky o které pojednává a na Chalametovi, který zraje jako víno. A když nakráčí před vojáky se svým proslovem, je vymalováno. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe je celkom v kurze povenovať sa kráľovnám, a to predovšetkým z filmového hľadiska, keď si taktiež zároveň i myslím, že ak sa takýchto zaujímavých projektov ujmú talentovaní ľudia za kamerou, tak svetlo sveta uzrú trebárs-Kráľovna Anna (posledná z rodu Stuartovcov) alebo, napríklad aj Mária, kráľovná škótska, čo určite nie sú úplne filmy len tak na zahodenie, skrátka-majú čosi do seba, pokiaľ im je náležite venovaná i dôkladná starostlivosť, že potenciál do budúcnosti by tu určite jestvoval, pretože ešte je toľko nesfilmovaných príbehov, ktoré čakajú na tú správnu chvíľu. Tentokrát tu mám Henricha V. , anglického kráľa, ktorý sa priamo vyznamenal v bitke pri Agincourte (25. októbra 1415), čiže podľa daného roku si môžete presne určiť, v ktorom storočí sa to uskutočnilo s tým, že austrálsky režisér David Michôd, s produkčnou spoločnosťou Brada Pitta (Plan B), za asistencie jedného z najtalentovanejších mladých hercov súčastnosti, ktorý bol ešte pred piatimi rokmi len synom Matthewa McConaugheyho, keď odvtedy už vypil toľko mlieka, že takmer sám na svojich pleciach utiahne pozoruhodný, historický veľkofilm, ktorý sa zaoberá nielen touto citovanou udalosťou, ale aj tomu, čo jej predchádzalo, a aké to malo následky ? Pod svoje ochranné krídla si týchto všetkých zúčastnených vzal GIGANT-NETFLIX, ktorý je na neustálom vzostupe, z filmu na film sa čoraz viac zlepšuje, a ja zrejme zatiaľ považujem tohto “Kráľa” za to vôbec najvydarenejšie, čo som z tejto dielne doteraz zhliadol. Zdá sa mi, že v blízkej budúcnosti bude veľkým konkurentom hollywoodskych štúdií, ktoré asi zaženie do kúta... ? The King je veľmi kvalitným snímkom, ktorý ma akúsi charizmu. PS: výborná hudba Nicholasa Britella. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Kterak král Jindra k vítězství a pravdomluvné francouzsce přišel. Chytrý a věrohodný historický snímek, který se zavrtá pod kůži. Důsledné vykreslení charakterů a uvěřitelnost chování je pro Michôda na prvním místě. Větší akce je jedna a to zabahněná tlačenice u Agincourtu, zbytek jsou úvahy o válčení s baculatým Edgertonem, nějaké to obléhání a královské pletichy, kde se Chalamet velice schopně připravuje na roli Muad'Diba ve Villeneuvově Duně. Pattinson je za opovrženíhodného sráče (skvělá scéna s malými chlapci v lese) a vyloženě se v té poloze rochní. Král vypadá jako film z jiné doby, stará škola přesto s moderními postupy a vychytávkami. Potěší i zmínka o Českých zemích. Silná hudba. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Všetci tu v prvom rade vychvaľujú ponurosť, no mne to až tak ponuré neprišlo. Možno iba tak udalosťami, ktoré obklopovali mladého Henricha V. Najviac oceňujem peknú výpravu a fantastických hercov, kde som si mohol vychutnať aj slizkého Patizóna napríklad - nemá veľa záporných postáv, a táto mu išla skvele. No na druhú stranu ale, dauphin? To ako vážne? Ten kto písal scenár asi ani nevie čo to znamená. Tiež sa mi zdá, že tam na jednom mieste poplietli Henricha IV. a Henricha V. No ale to sú len také drobnosti, ktoré na kvalite neuberajú. A tá záverečná bitka mala tiež niečo do seba - také priam až apokalyptické, atmosferické... žiadna obyčajná rúbanica. V každom prípade spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (21)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. (rafix)
  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)
  • Početní stav obou armád podle odhadů nebyl tak jednostranný jak se myslelo. Podle posledních zjištění byly počty na obou stranách kolem 10 000 mužů. Zbroj i vybavení byli také na obou stranách prakticky totožné. Rozdílné bylo nasazení lukostřelců, kteří byli na straně Krále podle odhadů v počtu 4 000 oproti 1 500 kuším nasazeným a prakticky nevyužitým na francouzské straně. Toto bylo pravděpodobně rozhodující pro bitvu, která se odehrála v bahnitém terénu, kde těžcí rytíři na koních nedokázali manévrovat a ve statickém boji byli zmasakrováni v přímém boji s lehce oděnými lukostřelci. Jeden z mnoha důvodů prohry byla mentalita francouzské elity, která boj až do hořkého konce brala jako turnajový zápas a do poslední chvíle se domnívali, že když se vzdají, tak se jim nic nestane. (messenger)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama