Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Já jsem milovník válečných filmů a tento je podle skutečné události. ALE !!! Nemělo to žádný konzistentní děj, bylo to strašně roztříštěné na malé skutečnosti a hodně blbě se tady sledovaly osoby. Navíc mi to strašně přišlo jako kopírka Čety, Černého jestřába, Foresta a mnoho dalších filmů...Vzhledem k úctě padlých vojáků nebudu hnusná a pouze bez komentáře dávám 3*. Za mě 65% ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Umístit základnu na takový místo mohl fakt jenom idiot. Ani vlastně pořádně nechápu myšlení amíků, pro jakou blbost tam poslali svoje vojáky…Ale k filmu. Měl jsem dost problém orientovat se v postavách, s helmama na palicích vypadalo 80% vojáků stejně. A vlastně si tak ani k nikomu nemůžete pořádně získat sympatie. Skoro polovina filmu dost chladná, kdy se pořádně nic neděje, po útoku Talibánu na základnu se to ve druhý polovině zvedne - 60%. ()

Reklama

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 50 minut je příšerných je nám představeno několik vojáků z 53 (tuším) z nichž všichni jsou tak bezvýznamní , že si pamatuji jen jednoho a to jen kvůli tomu, že byl jediný černoch mezi 52 bělochy (Že tam hrál Orlando a umřel jsem ani nepostřehl) . Následně sledujeme jejich obranu základny, která je na debilním terénu a ta obrana spočívá v tom , že po nich zaútočí asi jeden Talibanec několikrát vystřelí a oni ho zabijou a pak jejich auto sjede z silnice a na ně někdo zaútočí na mostě. Dialogy a scény jsou příšerné borec se hádá s jiným borcem a ten mu řekne já tě ošukám (tak se opravdu asi baví dospělí lidé tohle mě přijde jako spíše dialog do homosexuálního porna ne do válečného filmu) druhý borec si ho honí nad fotkou manželky jednoho vojáka a jeden si dělá dobře nad kalhotkami Marie Kirilenko (pochybuji, že by mu je poslala) Až posledních zhruba 30 minut stojí za to je zde dá se říct nonstop útok většího počtu Talibanců a jejich obrana proti němu. Bohužel to kazí scény typu naperu to bazukou do amerického vojáka a on v pohodě žije odpálím bombu u dvou amerických vojáků jeden umře druhý žije úplně v pohodě dokonce nezraněn naopak hodím granát po Talibancích 3 jich zabiju. Na konci zjistíme kdo získal jaké ocenění což je škoda mě by více třeba zajímali ti co tam umřeli (8 tuším) a kolik zabili Talibanců. 40 procent vynechat zhruba 50 minut (ta stopáž je uvalená ty první události stačilo dát pouze do úvodního textu třeba) a nebyl by to vůbec špatný film. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

V Afghánistánu si americká armáda postaví přesunutou základnu uprostřed hor, a to doslova, protože tábor je v jakémsi kotlíku a nad ním se do všech stran tyčí hory. A z těch hor každou chvíli dolů střílí Talibánci, protože mají dobrý rozhled. Takhle to vymyslelo americké vedení a umístěná rota se tak nechtěně stala hrdiny, aniž by pro to udělali něco navíc. V podstatě byli takto popraveni. A tento film byl natočen jako oslava jejich hrdinství. Celá první polovina filmu (hodina) se zabývá nezáživným tlacháním jednotlivých postav a už to pak je fakt nuda. Následuje téměř hodinová bitva, která je natočena velmi kvalitně, ale i ta je omezena převážně na výstřely do kopců a na záplavu výbuchů v údolíčku. Na konci je klasický přehled padlých a vyznamenaných vojáků. Spíš by se hodil seznam potrestaných velitelů, kteří toto způsobili. Bitva celkový dojem z filmu nezachránila, skoro ztráta času. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Popravdě kdo vymyslel vojenskou základnu na tak debilním místě, to musel být stratég jako prase! Ale to tady samozřejmě řešit nebudeme... První hodina filmu je celkem nudná, ukazuje nám běžnej den vojáků na misi a tak nějak opatrně nás seznamuje s postavama, nic moc zásadního se tam neděje, sem tam přestřelka, a to je všechno. Pak ale přijde hlavní útok na základnu a od té chvíle se rozjede akční, válečný peklo, který trvá cca 45 minut a je samozřejmě vrcholem celýho filmu. Je to hnusný, nepříjemný, máte pocit, že jste tam s těma mladýma klukama a všechno to lítá kolem. A závěr, kde vidíme ty reálný vojáky (někteří si mimo jiné zahráli i přímo ve filmu) ve věku do 30 let, je dojemnej a smutnej. A vůbec tady nehodlám řešit, jestli jsou USA darebáci nebo ne. O tom ten film fakt není. P.S.: Role O. Blooma, kterej nepadne v boji, ale umře naprosto debilním způsobem, byla trochu divná a zbytečná. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)
  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama