Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Opět Amíci, kteří šíří demokracii (čti rozesírají stát, aby se mohlo chrastit zbraněmi, bo získat ropu) v cizí zemi, opět si to osazenstvo dané země pochopitelně nenechá líbit, takže útočí a Amíci se na nějakém místě brání a opět je to podle skutečné události. Kolikrát to tu ještě bude? Benghází, Na život a na smrt, Základna, Černý jestřáb... Že by mindráček? Jinak, budu nosit dříví do lesa, když napíšu, že postavit základnu na tak stupidním místě, tak se člověk diví, že si Amíci vůbec umějí zavázat tkaničku od bot. Co jako čekali? Krevety? A rating byl jaký, PG-13? Mimochodem, jedna věc je velmi vtipná. Vezměte si, že jste zelený mozek, vlezete okupovat cizí zemi, do které vám nic není, tam vás odkráglujou a vy posmrtně dostanete medaili za CHRABROST? Jako vážně?!! Klauni ty zelené mozky, jen co je pravda. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na to, jak nemám válečné filmy zrovna dvakrát v oblibě, tak The Outpost musím zařadit určitě k tomu lepšímu, s čím jsem měl v tomto žánru se tu čest kdy setkat. V podstatě chci této podívané totiž vytknout snad jen jedinou zásadnější věc, a to časté výkyvy v tempu filmu, způsobené především hromadou vážně nudných a zbytečných dialogů, kdy prostě jen vojáci melou zcela nevěcně o úplných hovnech a nepřesvědčivě u toho non-stop fuckují, čímž si zřejmě tvůrci mysleli, jak díky tomu budou ti kluci v uniformách působit strašně cool, ale opak se stal pravdou. Jinak se musím přiznat, že jsem měl krapet zmatek ve většině vedlejších postav, které se tam střídali jak zboží na páse v obchoďáku s potravinami, a tak si může divák udělat obrázek tak akorát u postav ztvárněných mladým Eastwoodem a výstředním Landry Jonesem, zbytek ale vážně působí jen jako rychlokompars do počtu. Se vším ostatním jsem ale již poměrně spokojen. Zápletka je tedy velmi jednoduchá, zároveň ale i dostatečně účelná na to, aby se kolem ní dala vytvořit slušná válečná akce, což se povedlo, přestože se v ní ale i projevil také hlavní důvod, proč zrovna tomuto žánru neholduji, a to kvůli nepřehledné, chaotické akci, kdy sice chápu, že se tvůrci snaží být co nejautentičtější a válečná vřava prostě taková je, ale já mám rád v tomto ohledu maximální přehlednost, tudíž mě to pak až tolik nebaví, nicméně uznávám, akce je zde dost a má i docela grády, jen mohla být ještě i klidně o něco syrovější, což se týká ale i atmosféry, která též nepůsobí vůbec špatně, spíš naopak, ale její pojmutí mohlo být zkrátka také řekněme odvážnější. Tvůrci se tu jinak docela častokrát pokoušeli i o navození emocí, což mě ovšem minulo, na druhou stranu jsem je tu ale nepovažoval za až tak důležité, stejně tak jako napětí, které též nefungovalo, ale ani to jsem tu nijak zvlášť nevyžadoval. Zkrátka je to ale tak, že kdo má rád válečné filmy, myslím, že bude s touto podívanou vážně dost spokojený, no a zbytek, jako třeba já, nadšením sice nevystříkne, ale těch dvou hodiny u toho strávených litovat bude také snad jen málokdo. ()

Reklama

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že po shlédnutí snímku jsem nebyl nadšený. Byl jsem někde na šedém průměru. Postavy se mi celý film motaly. První polovina je jedna velká opakující se nuda. Jenže jsem se na to 2x vyspal a zjistil, že toho vlastně jsem tak nějak plný. Že na to jak jsem nebyl nadšený si občas během dne vzpomenu, že ta druhá půlka byla vlastně docela vostrá. Že nezáleží na tom, zda umřela hlavní postava... prostě to ve mě nevysvětlitelně vyklíčilo. A nebo to vše má jednoduché vysvětlení. Snímku se podařilo vykreslit, přesně to co vykreslit chtěl. Tedy to, že když se umírá nejsou vedlejší a hlavní postavy. Jsou jen ti co měli víc štěstí a ti co ho měli méně. Že krev máme všichni červenou a že válka je prostě na hovno. Kdyby mi někdo dva dny zpět řekl, že si to na mě takhle sedne, vysmál bych se mu. 70 procent za zážitek, který sílu nabírá až postupem času. (FR) ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené, dobře obsazené a je to velmi zajímavé téma, nicméně většina postav není dobře napsána, vyjma obou hlavních rolí, a divák nedostane prostor dostatečně si je oblíbit/poznat. První půle a celá estráda s jejich veliteli nezáživná a pro samotný příběh zbytečná. Dost mi ale vadil útok Talibanu na základnu, který je klasicky hollywoodsky přitažený za vlasy, a neustále roztřesenou kamerou se režisér snaží zamaskovat svojí neschopnost, natočit útok alespoň trochu nápaditým způsobem. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Já jsem milovník válečných filmů a tento je podle skutečné události. ALE !!! Nemělo to žádný konzistentní děj, bylo to strašně roztříštěné na malé skutečnosti a hodně blbě se tady sledovaly osoby. Navíc mi to strašně přišlo jako kopírka Čety, Černého jestřába, Foresta a mnoho dalších filmů...Vzhledem k úctě padlých vojáků nebudu hnusná a pouze bez komentáře dávám 3*. Za mě 65% ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama