Reklama

Reklama

Delhi Crime

(seriál)
  • Indie Delhi Crime (více)
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Dillí je v šoku z hromadného znásilnění. Náročné pátrání po pachatelích probíhá pod vedením zástupkyně ředitele policie Vartiky Chaturvedi. Podle případu Nirbhaya 2012. (Netflix)

Recenze (51)

verbal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inspektorka Soňa Čonkova její tým CSI Chánov pátrají po vítězích indické ligy v tamějším nejpopulárnějším národním sportu – hromadném znásilňování. Musím říct, že sledovat jejich divné čurákování v hnusné, zasmogované a cigoši se středověkou mentalitou přelidněné skládce jménem Dillí je vskutku děsivá záležitost a nutí to jednoho až k drobnému přehodnocení situace, protože zjevně na světě existují ještě i o trošililinku horší a depresivnější svraby k žití než Česká Agrofertilní s.r.o. včele s bezskrupulózní hrabivou kundou - agentem Burešem. Ale nejásejme předčasně. Pokud ta většina dosud mlčících přizdisráčů záhy nedá najevo nelibost a podřídí se anarchokapitalistickému diktátu pseudomorálky zmrdů z globalizačních korporátů, stavějících se pomalu ale jistě nad stát a jeho zákony, jsme ve středověkém Pandžábu natoTata. Prostě lehce manipulovatelné stádo unifikovaných spotřebitelů a laciných výrobních prostředků, pasené hrstkou privilegovaných zkurvysynů, majících k dispozici tolik kusů dobytka, že je jim úplně u prdele, v jakých podmínkách a v jakém bezpečí ta hovada živoří. Hlavně že pokojně přežvykují a na požádání tupě táhnou povozy s plánovanými zisky. Perverzně zajímavý, přiměřeně zábavný a kulturně kroutihlavý spektákl a mrazivé memento, kam až na stromy se může i relativní civilizace klidně vrátit, když nechá živelně rozrůstat Luník IX a nadnárodní nenažrance a levicové smažky budovat nové světopořádky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Exotický indický procedurální krimi seriál coby sonda do bezútěšné reality indického hlavního města Dilí na pozadí seriálové rekonstrukce otřesného činu z roku 2012...práce a status quo indické policie jsou tedy opravdu našimi západními kritérii jen ztěží uchopitelné - bytí vyšetřovaných, opakované vypínání elektrického proudu na policejní stanici kvůli neplacení elektřiny, několikadenní přesčasy bez spánku a odpočinku, služební auta ze 60. let, když už tedy policisté ve službě nemusí jezdit vyšetřovat autobusem či rikšou, jelikož indická policie strádá nedostatkem benzínu...k tomu připočtěme povstalecká území ovládaná komunisty a hromadná znásilnění coby běžný trestný čin a máme tu skutečné peklo na zemi...Indie z odvrácené strany... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kvalitní indická procedurálka podle skutečné události, která podrobně pitvá vyšetřování a přitom podává výpověď o stavu policie v Dillí a oslavuje ji. Policie je silně podfinancovaná - policejní stanici pravidelně odpojují elektřinu, což v žádném jiném krimi seriálu neuvidíte - a při vyšetřování čelila nátlaku politiků, médií a veřejnosti a nic z toho unaveným vyšetřovatelům nepomáhalo. Moje nízké hodnocení jde na vrub toho, že procedurálky moc nemusím a dokázal bych si to představit o půlku kratší. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pochmurný kriminální seriál z neokoukaného indického prostředí. Dějově je soustředěn zejména na vyšetřování případů, který před necelými deseti lety a dostal se do povědomí celého světa. Přestože se jedná o seriál, který umně využívá indické scenérie, jeho postupy a zaměření na diváka jsou ryze západní. V ústřední roli je tu asertivní DCP Vartika Chaturveda, která tu není jen jako policejní důstojník, ale zejména jako silná ženská postava, která dodává celému vyšetřování zosobňující prvek. Zastupuje jak matku od rodiny, která případ dokáže vnímat z mateřského hlediska, tak i všechny ženy v Dillí, které se nechtějí smířit s k nim nepřátelským městem. Obě roviny jsou pak viditelně zastoupeny i ve vztahu k vlastní dceři, které chce Vartika dokázat, že život v Dillí má i spoustu dobrých stránek a i ty špatné pomalu ustupují. Zároveň je Vartika středem celého vyšetřování a musí bojovat nejen s klasickými problémy, ale i s indickým prostředním, které pro diváka mnohokrát glosuje. Samotné vyšetřování probíhá dle tradičnějších metod, než je u podobných seriálů zvykem. Prim tu hrají kontakty, výpovědi svědků a spousta komunikace. Jedna z postav dokonce sebeironicky navrhuje získat důkazní materiál dle postupů, které zná z amerického kriminálního seriálu. Seriál by mohl ubrat něco ze své délky, tím, že by méně děje bylo soustředěno na slepé odbočky či nepříliš zábavnou repetičnost, neubralo by mu ta však na věrohodnosti? Ve vyšetřování kriminálních případů určitě tyto aspekty hrají důležitou roli. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Čím větší je rozdíl mezi chudými a bohatými, tím horší je kriminalita. K tomu přidej zdejší nevzdělanou mládež. Nemají žádnou sexuální výchovu, ale spoustu porna na internetu. Objektivizují ženy a přejí si to ve svém životě. Když se jim toho nedostane, tak si to vezmou bez ohledu na následky.“ Asi neznáme moc policejních služeben, které by odpojovali od elektřiny, ve kterých by se několik příslušníků zohýbalo nad jediným počítačem, důležitá fakta zapisovali křídou na tabuli nebo v terénu sloužili i dva dny v kuse. Případně by jedna z vyšetřovatelek pronesla, že zpracovává místa činu 15 let, ale vůbec poprvé na jednom z nich vidí forenzní tým. Prostě indická policie je silně podfinancovaná, Dillí neDillí. Tam hromadně znásilněná veterinářka, která útok nepřežila, jinde zapálená dívka, která měla u soudu vypovídat jako oběť znásilnění: případy brutálního násilí na ženách roky hýbou Indií. Možná je fajn, že se o problematice mluví (začalo mluvit), ale na nějakém razantním ústupu rozhodně není. Tenhle zločin každopádně překročil veškeré meze. A po Bombaji druhé největší město Indie s takřka 14 miliony obyvatel má sakra problém. Na okamžik se po jednom brutálním znásilnění pozornost celého světa zaměřila právě na tohle město. A na jeden v noci jedoucí autobus, ve kterém se odehrálo zhruba hodinové peklo. Třiadvacetiletá studentka medicíny byla na zadním sedadle hromadně znásilněna, po něm jí navíc jeden z násilníků dovnitř skrze vaginální i anální otvor strčil želenou tyč. A soudě podle vážných zranění, ke vsunutí a vyjmutí tyče došlo opakovaně. Kusy střev doslova vyrvali vaginálním otvorem ven. Po šestici násilníků intenzivně pátrá zástupkyně policejního ředitele Vartika Chaturvedi, případ bere do svých rukou absolutně zodpovědně a pustí k sobě jen nejdůvěryhodnější podřízené. A znovu vnímá velmi tenkou hranici mezi úspěchem a prohrou, protože se na několika situacích přesvědčí(me) o vrtkavosti indického justičního systému, kdy jedna chyba (ač se muži doznali a existuje spousta důkazů) může ohrozit celý případ a násilníci můžou být volní. A ani lokální politici situaci zrovna nepomáhají. Vyšetřování baví, seriál sází na neokoukané prostředí, je věrohodný, velmi slušně zahraný a má poměrně solidní spád. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Problém vidím v tom, že seriál je poměrně přesná rekonstrukce případu a zároveň se snaží o to, aby měl každý díl "hollywoodský cliffhanger", který má jakože navnadit na další epizodu, přičemž se vždy ukáže, že vyprchá úplně do ztracena právě proto, že se sveřepě drží realit. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na indickou produkci mám averzi, ale tato kriminální rekonstrukce na to jde naštěstí jinak a neukazuje Indii jako barevné místo, kde všichni tančí, ale jako temné a špinavé místo s neschopnou policií. Delhi Crime není vzhledem ke skutečné předloze klasickou detektivkou, ale poctivou rekonstrukcí vyšetřování znásilnění, od začátku do konce. Problém je právě hlavně v tom, že se zde zpracovává skutečný případ, protože to tvůrcům dost svazuje ruce a třeba otevřené konce všech dílů jsou vyloženě na sílu. Ale určitě doporučuji, už jen k zobrazení místa i vyšetřování, které je jak ve středověku. ()

rikitiki

všechny recenze uživatele

Nechci sérii hodnotit, protože by se jí dalo ledacos vytknout. Ale zobrazila skutečný případ, který zasáhl celý svět a doufám, že aspoň v Indii napomohl částečně změnit veřejné mínění, zákony a snad někdy i přístup k obětem sexuálního násilí (I když určitě ne u všech, protože dle wiki po několika letech indický ministr financí pronesl, že "jeden malý případ znásilnění" stál Indii miliardy dolarů, protože počet ženských turistek do země po případu klesl o více než 30 %...). ____ Série se díkybohu nezaměřuje na samotný útok, ale na vyšetřování. Hlavním cílem režiséra je vyzdvihnout práci dillijské policie, která se v sedmnáctimilionové metropoli musí potýkat s absencí dostatečného rozpočtu a tím pádem i nedostatkem policistů, natož ještě kvalitních. Vyprávění je zaměřeno na dopadení šestice pachatelů, pak také částečně na osud brutálně znásilněné dívky a dopady na veřejné mínění. Tento případ má mnoho aspektů a dal by se uchopit různě, režisér si z nich vybral policejní práci. Proč ne? Jakoby natočil apel, aby se vláda o policii více zajímala a poskytla jí dostatečné prostředky na fungování. Nahlíží přitom i do soukromí některých policistů a ukazuje jejich práci, trpělivost, nasazení a mnohdy i chytrost, kterou museli prokázat při vyšetřování. ___ Vadila mi však druhotná viktimizace druhé oběti - mladíka, který dělal dívce doprovod. Neznám případ do podrobna, a tak nevím, jestli měl či neměl poskytnout médiím rozhovor, jestli měl po útoku jen pár oděrek (protože jsem četla, že měl zlomeniny). Ale tvrdit, že se měl šestici mužů postavit a dívku bránit i za cenu vlastního života, jak v sérii také padne, to mi k němu přijde krutě nespravedlivé. ____ Tenhle útok byl děsný, nelidský, brutální a navíc evidentně podnícený nenávistí k ženám. Vzhledem k dalším podobným násilným činům, které se od té doby udály, tohle bohužel mnohdy v lidech přetrvává. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

"Dillí, Indie. Hlavní město. Má tolik obyvatel jako malá země. Každý rok je nahlášeno 11 000 kriminálních činů, které policie nezvládá, protože téměř polovina policie řídí provoz nebo chrání VIP. Město odvrací tvář, protože musí. Protože tomu tak vždy bylo. Ale jednou se stalo něco, co to změnilo. Na okamžik se pozornost celého světa zaměřila na Dillí. Byl to zločin, který město dovedl na hranu." ... Pamatuju se, když o tom tenkrát psali v médiích. Teď navíc vím, co přesně se stalo. A * SPOILER * že ta zdevastovaná bytost žila ještě 13 dní ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce skutečného případu hromadného brutálního znásilnění v Dílií. Ještě si pamatuji, když o tom všude psali. Reálně vykreslená práce policie s jejich přístupem k činu bez akce či přestřelek. O brutálních scénách se jen mluví, nic neuvidíte, i tak je to velmi silný divácký autentický zážitek. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

skvělá indická kriminálka na základě reálného případu,která dokáže strhnout od samého začátku a nepustit až do konce.Navíc krom toho,že je to opravdu dobrá krimi,je tu pak ještě - s dovolením použiji verbalovo slovo - kroutihlavý efekt,protože to co se během celého vyšetřování děje prostě Evropan není schopen pochopit a pobrat.Jasně,že indická kultura je specifická,ale tady se to ukazuje snad víc než kde jinde - nebo minimálně víc než v tom co sem doposud viděl,protože indickou kinematografii zase nemám nějak extra nakoukanou...80% ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som váhala, že tomu 5 * nedám, ale seriál za sprznené titulky nemôže a ani za to, že som mala verziu v Angličtine vďaka čomu som, ale zase videla hrôzu tých titulkov. Netlflix hanba ti. V konečnom dôsledku som rada, že som videla seriál, kde Indická polícia bola vykreslená v pozitívnom svetle. A príbeh skutočne zaujal, ani nie tak krutosťou spáchaného činu, ako skôr jednotlivými postavami a ich prístupom k pátraniu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Byt policistou v Dilli asi nikdo nechce... Ale i tam to nekdo delat musi. Myslim, ze povedeny serial o jednom trestnem cinu. Ktery zvlast v Indii nebude nijak ojedinely, bohuzel. I mimo Bollywood je indicka tvorba sva a nektere momenty mohou byt pro evropskeho divaka usmevne, je zde ale i cela rada velmi dobrych zaberu, myslenek a dialogu. Po technicke strance nelze nic vytknout, ma to spad, atmosferu i dobre herecke vykony. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tenhle případ brutálního znásilnění propíral celej svět a myslím, že ho seriál velmi citlivě zrekonstruoval. Povaha zločinu byla šokující sama o sobě, ale jinak se zase tak moc nešokovalo. Vyšetřování se obešlo bez superpolicajtů, stříleček a dějovejch zvratů. Všechny divácký empatie režisér jednoduše hodil na záda těm utahanejm a nevyspalejm policajtům, a i když jak bylo známo to neskončilo št'astně, jejich mravenčí úspěch jsem si vychutnal. Holt skvělej oddíl, kterýmu dominoval nadlidskej výkon tý DCP vrchní policajtky. Jednu hvězdičku přidávám za to, že ti kluci policajtský ani jednou nevytáhli policejní pouta. To je frajeřina! Není ovšem od věci si přečíst, kolik let se případ ve skutečnosti tahal po soudech. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle seroš mne velmi bavil. Nejde totiž "pouze" o zločin, ale hlavně o jakousi sociální sondu do nitra indické policie. Série mě především naprosto uchvátila neokoukaným prostředím. Špína, přelidnění, zvýšená kriminalita, chaos.. V žádném jiném detektivním seriálu se vám snad nestane, že na policejní stanici odstřihnou pro nezaplacené účty proud. Služby se tu kroutí doslova od nevidím do nevidím a standardem bývají dva dny v kuse. Atmosféru zcela vystihuje: "Všiml jsem si otisků zůbů na těle oběti, možná bychom je mohli spojit s pachateli" - "A jak?" - "Nevím, viděl jsem to v americkém seriálu". Navíc se jedná o zločin podle skutečné události. Tak děsivý, že si ho ze zpráv i po letech pamatuji. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Aké zbrane? Stačia palice. Aké putá? Stačí chytiť za ruku. Aká forenzná analýza? Stačí pohrabať sa kadekde... Psychicky narušení cvoci tu vždy boli a budú, ale nie je vždy zvykom, aby sa k nim pridávali ostatní haljzli (haljzli píšem preto, lebo si myslím, že nik ďalší z tých ostatných piatich nebol cvok, skrátka boli iba hajzli). Dobre, India - vegetariáni, k zvieratám sa asi správajú lepšie, ako k ženám. Zasratí hinduisti, kurwa celý svet kýva hlavou zhora nadol, keď s niečím súhlasí, iba drbnutí cigoši kývajú zľava doprava, akoby im hlava išla odpadnúť. Dohodnuté manželstvá, objetivizácia žien, korupcia v každom sektore... Vidíme tu iba jeden prípad z mnohých (stavím sa, že mrte rovnako brutálnych je zatajených). V rámci toho, že India má 1,3 miliardy obyvateľov... Na Slovensku máme halzlov tiež, ale tam ich je así oveľa viac... ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Další pěkná práce od Netflixu. Aktuální téma - hromadné znásilnění - netřeba rozebírat. Více než to mě zajímal průběh vyšetřování, celkově mentalita indického obyvatelstva a prostředí, ve kterém musí žít. Jenom mi trochu uniklo proč se tak střídal používaný jazyk - hindština s angličtinou. ()

Luciášek 

všechny recenze uživatele

Jsem už hodně otrlá, ale tohle...to se nedá nijak pobrat. Tohle už opravdu hodně kruté. Už nesnesitelné. To, co ta dívka zažila je nepopsatelné peklo. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Zejména díky Netflixu jsem v posledních měsících viděl seriály z různých končin světa. Teď se mi o zábavu postarali pračlověci, jejichž policajti vodí vězně místo v klepetech za ruku, princip práce se sádrou jim musí osvětlit obsluha drogerie, a pokud se do toho opřou, seženou za pár týdnů za účelem sběru důkazů i fotografa. Cením si upřímnosti tvůrců tohoto indického seriálu, jejich země je kvůli přelidnění skutečně v takové prdeli, že musí vzít případ jedné na následky znásilnění umírající holky každého diváka za srdce. Já budu patrně ta výjimka potvrzující pravidlo. Bylo mi to jedno v podstatě od začátku, dlouho jsem si myslel, že se půjde i po něčem jiném a větším, po většinu času, když jsem zrovna nekroutil nevěřícně hlavou nad poměry, ve kterých tam žijí, jsem se u toho nudil. Nedoporučuji nikomu, je to naprostá ztráta času. Na těch aktuálních 84 procent nedejte, hodnotí to tady snad nějací Indové, nebo nějaká jiná podobná diagnóza. ()

Reklama

Reklama