Reklama

Reklama

Morbius

  • USA Morbius (více)
Trailer 4

Na stříbrné plátno přichází jeden z nejpodmanivějších a nerozporuplnějších hrdinů filmového světa značky Marvel, jehož představitelem je Oscarem oceněný Jared Leto, který se ve snímku mění v charismatického antihrdinu Michaela Morbiuse. Doktor Morbius trpí vzácnou a smrtelnou krevní chorobou. S úmyslem zachránit druhé, kterým hrozí stejný osud, se Michael rozhodne k zoufale riskantnímu činu. Zdánlivý úspěch přinese lék, který je však dost možná nebezpečnější než sama smrtelná choroba, neboť promění léčitele v lovce. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (450)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Temná Marvelovka. Docela jsem se divil, jak mě to chytlo, ale opravdu se mi tahle upířina líbila. A to díky dobrému obsazení, Leto zahrál skvěle, záporák též perfektní, potěšil i závodník Tyrese Gibson v roli detektiva, akce byla hodně fájn, efekty parádní - top scéna na lodi a v metru. Já jsem si Morbiuse užil, výborná oddychovka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne spatny, tady asi nefunguje vubec nic. Fajn herci, ktery nemaj co hrat, naprosto tuctovej nezajimavej pribeh jak nekde z devadesatek, akcni sceny sice ze zacatku fajn, ale postupem casu znacne stereotypni, triky na urovni lepsi videohry. Proste naprosta zbytecnost, ktera se navic bere smrtelne vazne, zlatej Venom a jeho hlasky. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Jared Leto si coby doktor Michael Morbius tyká s netopýry. Jejich DNA totiž smíchal s lidskou. Od té doby má neodolatelnou chuť konzumovat lidskou krev a po vzácné krevní chorobě, kterou odjakživa trpěl, není ani památky. Účinky séra se ale rozhodne zneužít jeho protivník, kterého vždy považoval za svého bratra. Comiscové hrátky od Marvelu s hororovou příchutí, které byly předlohou filmu, jsou v našich končinách velkou neznámou. S tím ovšem u mě nevyvstal problém. Film má docela průbojný náboj, nebojí se šlápnout, respektive rád by šlápl do krvavější explicitnosti (krev je digitální a je nutno si její zvýšený poměr domyslet), ačkoliv je limitován přístupností. A hlavní hrdina umí využít své charisma. Jeho soupeř v podání Matta Smithe už ale značně zaostává a většina vedlejších postav přílišné zajímavosti nepobrala. A postupem času film začne upadat do jakési režijní rutiny (viz bezinvenční finále). I tak snímek celkem delší dobu vzdoruje rutinnímu pojetí a má náběh na určitou formu novátorství v dané filmové oblasti. Letovu tvář trikoví specialisté prohnali digitálním morfingem, z hlediska maskérství se sice nejedná přímo o (r)evoluci, nějaký děsivý rozměr jeho vampýr určitě má. Trikově to mělo velmi blízko k Bladeovi, což je film z dnešního pohledu značně letitý. U comicsových adaptací pochopitelně nečekám psychologickou studii postav, respektive ústředního hrdiny, bylo ale malinko naznačeno, že film má nějaké povědomí o snímcích typu Moucha. Je dobré zjištění, že režisér Daniel Espinosa si nějakým způsobem uvědomoval nedostatky scénáře, tudíž se mu daří je redukovat, ne až tak eliminovat, přičemž se vyskytly scény, které jaksi nebyly zcela objasněny, ještě lépe, nevylučuje se, že mně jejich úplná smysluplnost unikla vlivem neadekvátního střihu. Jared Leto si vyprodukoval komiksárnu, která naznačuje budoucí týmové sloučení (viz Michael Keaton v po titulkové scéně). Návrat jeho krvežíznivého hrdiny sice tolik jistý není, ovšem svůj dosavadní prostor na scéně zužitkoval obstojně. 7/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nakonec lepší, než jsem čekal. Jared Leto coby nadaný doktor medicíny, trpící vzácnou chorobou krve, konečně udělá poslední krok s vlastním experimentálním přípravkem využívajícím netopýří DNA. Jeden „problém“ tím vyřeší, další ovšem probudí. Navíc je tu ještě stejně zdravotně podlomený kamarád z dětství (šmejdové Mattu Smithovi jdou), který je na rozdíl od hodného Jareda po ochutnání rudé sveden na stranu zla. A nadlidskou sílu začne využívat po svém. O dalších postavách je zbytečné se bavit, jednoduše nikoho nezajímají. Snad jen Adria Arjona, ta ovšem z jiného důvodu. A na duo úporně se tvářících detektivů bych raději zapomněl. Režírující Daniel Espinosa, který ale jinak docela umí, zvolil nenáročnou cestu, emoce má na nule, nepohlídal si ani zvláštní skoky ve scénáři a předložil poměrně fádní akci. Navíc je jí málo a působí jakoby navíc. Nemluvě o tom, že je hnusně digitální. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Trailer ma nepresvedčil a hodnotenie tiež nebolo lákavé. Po filme však musím skonštatovať, že ma to bavilo viac ako väčšinu, pretože mne to také zlé vôbec neprišlo. Je to sto krát lepšie ako druhý Venom. Daniel Espinosa už v predošlom filme ukázal, že pútavú atmosféru vie a Morbius ju nie lenže potrebuje, ale aj ju dostal. Konečne sme dostali komiskovu, ktorá nebola iba vtip sem, akcia tam. Príbeh je síce taký štandard, ale bavil ma hlavný hrdina. Jared Leto je v ďalšej komiksovej úlohe znova fajn a prvá polka filmu, kde hrdina zisťuje a objavuje aké má schopnosti, ma bavila viac ako akčné finále. Akcia super, jemne hororová atmosféra tiež, efekty slabšie, záporak ako vždy moc neponúkne, ale vyložene nie je zlý. Mňa to prekvapivo bavilo a teším sa na to čo bude ďalej, keďže scény za titulkami napovedajú, že sa chystá niečo väčšie. P.S.: za titulkami sú dve scény. 65% - 3* ()

Galerie (29)

Zajímavosti (20)

  • Na začátku filmu říká mladý Michael (Charlie Shotwell) mladému Milovi (Joseph Esson), že jsou jako původní Sparťané. Jde o narážku na herní sérii „Halo“. V pozdějiší scéně testuje dospělý Michael Morbius (Jared Leto) upíří sérum na myši, kterou nazývá „Pokusný objekt 117“. Jde opět o narážku na herní sérii „Halo“, jejíž protagonista je Master Chief John 117. (spacemaster)
  • Michael Morbius (Jared Leto) se za účelem provedení „upířího“ experimentu plaví na nákladní lodi jménem Murnau. Jedná se o odkaz na německého režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, tvůrce Upíra Nosferatu (1922). V době uvedení Morbiuse již sto let starý snímek je jedním ze zásadních zástupců německého expresionismu v kinematografii a zároveň jedním z nejikoničtějších filmů s upíří tematikou. (Stanislaus)
  • Dr. Emil Nicholas (Jared Harris) se ptá Mila (Matt Smith), jaká je jeho bolest na stupnici od 1 do 10. Milo odpovídá: „11.“ Jde o narážku na seriál Doctor Who (od r. 2005), kde si Matt Smith zahrál jedenáctého Doktora. (spacemaster)

Související novinky

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

03.03.2024

Před dvěma lety se i měsíce po premiéře kina stále bortila pod nápory nadšených fanoušků, kteří dotlačili tři pavoučí hrdiny k obřím tržbám ve filmu Spider-Man: Bez domova. Právě tento film ukázal,… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Reklama

Reklama