Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle jednoho z nejznámějších románů bratrů Strugackých. Lidstvo třetího tisíciletí dokázalo vyřešit většinu svých problémů a vydává se hledat další civilizace. Výzkumný tým na oběžné dráze nad planetou Arkanar sleduje život na planetě na velkých obrazovkách. Používá k tomu kamer v očích průzkumníků převlečených za významné osobnosti místní společnosti, která je na úrovni našeho temného středověku. Jeden z průzkumníků, Anton - na Arkanaru Rumata, stojí tváří v tvář krutosti a nespravedlnosti před otázku, zda porušit zákaz vměšování do záležitostí místních obyvatel, nebo zda na pomoc těm osvíceným použít nejmodernější pozemské zbraně. (MI-380)

(více)

Recenze (26)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

´Trudno Byť Bogom! Ne zrovna velký rozpočet, ne zrovna velký počet komparzu, kulisy které jsou všechny jednobarevné a polorozpadlé (což třebas při scénách na královském dvoře působí poněkud nepatřičně a to obzvlášť, pokud se porovná se scenériemi jinými, kde to u chudiny vypadá v podstatě stejně). Ono to ale vůbec nevadí, příběh samotný je nosný, herec v hlavní roli mě bavil, šedomodré vlasy/paruky postupem času vypadali čím dál lépe a zábavněji... Jen bych možná pokrátil stopáž o pár minut v druhé polovině filmu, která by mohla vnitřnímu přerodu postavy xy (nebo také postav, nebo koně, nebo kamene, nebo také vědra na vodu - antispoiler, ha!) sloužit lépe. Závěr krásně funguje a já se jdu zbičovat kabelem od napájení mého počítače, protože jsem ke své smůle ještě nečetl předlohu, kaji se, já bídný červ. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Ani polsko-rakousko-rusko-francouzské "herectví" nezničilo sílu předlohy... Svým zvláštním způsobem v osudovosti dost jiné, ale myšlenkou nakonec poměrně věrné mému oblíbenému románu... Btw. proč tu v "hrají:" je pár osob, ale nikoli představitel hlavní mužské ani dvou hlavních ženských rolí, to nějak nechápu. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vedeckofantastický mišmaš, ktorý svoje šance na veľkolepú sci-fi a svetový úspech utopil pod ťažobou zdĺhavosti a v neposlednom rade, aj napriek na svoju dobu veľkorysému rozpočtu ( zdroje hovoria až o 50 mil. markách ), v pomernej lacnosti. Myšlienka románovej predlohy je zaujímavá, vo filme ale nemá akosi váhu. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Perou se ve mě dvě protichůdné věci: moje láska k sci-fi a odpor k historickým filmům. Proto jsem si i tento film nechával "na později", protože mě dvouhodinová stopáž historického dramatu s prvky sci-fi odrazovala. Nakonec mě výsledek vcelku pozitivně překvapil. Minimalistická výprava filmu není vůbec na škodu, právě naopak. Předlohu jsem zatím nečetl, ale pustím se do toho, protože téma mě chytlo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Předlohu mám rozečtenou, mám za sebou asi 30 stránek a doteď mě to vůbec nezaujalo. A jelikož knihu asi nedočtu, tak jsem se rozhodl se rovnou podívat na jednu z těch filmových adaptací a upřímně - moc mě to nezaujalo i tak. Hodně se mi tu líbí kamera, líbil se mi výběr lokací a vzhled planety. Má to co říct a je v tom i pár chytrých myšlenek, které ale i tak jsou za celé dvě hodiny jen načrtnuty a nejsou pořádně rozvedené. Jinak děj mě (stejně jako v předloze) moc nechytl, připadalo mi to utahané a občas mírně chaotické. A taky přehnaně akční. Vlastně kromě pár scén (a výše zmíněných kladů) mě na Je těžké být Bohem nezaujalo nic. Někdy kouknu i na tu tříhodinovou ruskou verzi (ze které mám popravdě obavy už teď), každopádně tuhle verzi vidím na slabé 3*. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Premiéra se měla původně konat 27. 7. 1989. Režisér ji však z důvodu nespokojenosti se střihem přesunul na 25. 1. 1990. (Hans.)
  • Havárie reaktoru v Černobylu zhatila plány zahájit v okolí Kyjeva natáčení v létě 1986. Prvním natáčecím dnem se tak stal až 7. květen 1987 na Jaltě. (Hans.)

Reklama

Reklama