Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shoky a Morthy jsou kamarádi od školních let a zároveň youtubeři s našláplou kariérou. Morthyho však už jejich dětinské pranky přestávají bavit, také díky vlivu jeho přítelkyně, ambiciózní influencerky Sáry. Když poslední video kluků sklidí na sítích vlnu kritiky, jejich kanál přestane vydělávat a vyslouží si za něj veřejně prospěšné práce, vypadá to na jejich definitivní rozchod. Jedinou šancí, jak si napravit youtuberskou pověst, je společný plán na „poslední velkou akci“. Shoky, Morthy, Sára, svérázná lovkyně duchů Lucie a prodejce vysavačů (a neúspěšný youtuber) Radomil se vydávají po dálnici D1 na divokou jízdu vstříc objasnění záhady Devíti křížů. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (399)

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

7/10 – Shocky a Morthy bezesporu nejsou dokonalým, ba ani oscarovým počinem, přesto mi tento snímek, ve kterém si to ostravský Tygr střihnul s fotbalistou Lavickým, udělal velkou radost, jako se to už dlouho žádnému českému filmu nepovedlo. Tato lehce zoomersky založená komedie s několika až hororovými prvky vnáší do českého rybníčku svěží vzduch. Je neskutečně osvěžující po záplavě Troškových taškařic a Langmajerových frajeřin sledovat film, ve kterém se příjemně přirozeně a až zázračně koukatelně řeší témata jako přátelství, sláva a youtuberství, navíc s vtipem, množstvím trefných parafrází na tuzemskou YouTube scénu a nevídanou grácií. Chápu, že to mnozí nezkousnou, jelikož je pro ně YouTube spíše takový nájezdník do volnočasového života jejich dětí, kterému pořád nějak nepřišli na kloub. Zároveň přiznávám, že zrovna tak jako některé scény a vůbec celkově dějové oblouky působí tak trochu navíc, jiné se zase naopak přímo dožadují bližšího rozpracování a prozkoumání, ke kterému nedošlo, protože Shoky a Morthy museli opět rychle chvátat k nějaké jiné akční události, aby se divák snad nestihl přestat usmívat. Rovněž některé herecké výkony jsou diskutabilní, třebaže Tomáš Magnusek pro jednou nebyl za Bastarda. Narážím tím na ženské postavy – zvlášť heterochromní vymítačka strašidel mě nejprve svým odtažitým hraním vyděsila k smrti. Bál jsem se totiž, že se s ní odehraje jeden z nejpředvídatelnějších zvratů v historii komedií se Štěpánem Kozubem. Naštěstí (a ke zdaru věci) se to s ní vyvinulo jinak. Nejvíce šokující věcí na celém snímku není ani tak to, že ostravský Tygr konečně zahrál roli, která není daleko za hranicí trapnosti a skutečně má i svoji vážnost – což neskutečně kvituju –, nýbrž nečekané množství goru a tedy i krve, o čež v závěrečných 15 minutách opravdu není nouze. Jen pro vaši představu, ve finálních hrátkách nechybí ani mačeta. Top hláška (a že jich bylo): "Ahoj! Jmenuju se Ráďa, je mi jednačtyřicet a jsem – pedofil. Takže za prvé jsem – pedofil. Za druhé jsem – pedofil. Pro vaši informaci, za třetí jsem – pedofil. Kdo má mozek na svém místě, ten jasně vidí, že jsem – pedofil. A myslim to dobře... :-)" Děkujeme, Magnusku. Bastard až do smrti, co? ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Není to tak vypravěčsky "čisté" jako Nenasytná Tiffany nebo Pěstírna, ale nepochybně je to zábavné, vtipné, nápadité, řemeslně zručné a skvěle zahrané (Magnusek!!!) propojení nízkorozpočtového hororu a komediálního buddy movie, které si mě naprosto získalo především propracovanou reflexí a chytrým zesměšňováním největších zločinců současnosti - youtuberů. Z Andyho Fehua roste autor sebevědomých a osobitých žánrovek, které nemají zapotřebí být jen ucházejícími kopiemi slavnějších a úspěšnějších vzorů. Už teď se moc těším na jeho další projekt. 75 % ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Možná to je nejlepší česká komedie za poslední roky, ale co to vlastně vypovídá o stavu našeho filmu? Navíc nebýt dementů z YT, tak tvůrci ani nemají pořádný materiál, z kterého by si mohli dělat srandu. Obsazení Magnuska je ovšem geniální tah, protože se skutečnému Kovářovi velmi podobá a jako režisér je podobně nenáviděný. Vzhledem k tomu, co u nás předvádějí influenceři na sociálních sítích, bych však čekal větší jízdu. Především ke konci to má dost hluchých míst. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Andy Fehu je obrovský talent a na svou úplnou pecku stále ještě čeká. Líbí se mi, že pracuje s českým prostředím trošku jinak než ostatní. Jeho postavy jsou velmi zajímavé a člověk s nimi rád tráví čas. Ještě více než ústřední duo mě ovšem bavil pro mě do té doby herecky neznámý Tomáš Magnusek. Jeho Radomil to vždy spolehlivě zabil. 70% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Český pokus o horor, proč ne? Zpočátku jsem měl z filmu jisté obavy, ale nakonec to stálo za to. Obsazení není nijak závratné, ale je hezké vidět Štěpána Kozuba v celovečerním filmu. Jakub Štáfek na něj sice herecky nemá, ale tahle role mu sedla. Ti dva hrají youtubery, kteří už neví, co vymyslet, aby zaujali své fanoušky. Svůj poslední kousek dost přepísknou a jejich popularita klesá. Napadne je tedy natočit dokument o pověsti o krvavé nevěstě u Devíti křížů. Spolu s dalšími lidmi dojedou na místo a začnou pátrat. Věci se ale nevyvíjí tak, jak by chtěli a začíná to vypadat na neúspěch. Nakonec se ale všechno změní a díky nečekaným okolnostem to skončí úplně jinak. Konec je dost ujetý, ale mě to pobavilo. "Tvoje máma mě měla v hubě minulou středu." :D ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • V čase 1:28:00 je slyšet známý zvukový efekt, tzv. Wilhelm scream. (NiWi)
  • Film pojednává o záhadě devíti křížů, které se nacházejí u obce Lesní Hluboké v okrese Brno-venkov, na silnici II/602, nedaleko exitu 168 dálnice D1. V blízkosti je hotel Annahof (původně motorest Devět křížů). Avšak místo s devíti kříži, které vidíme ve filmu, se nachází na zcela jiném místě – na lesnatém jižním svahu nad obcí Nedvědice, cca 35 km od křížů u dálnice D1. Zde se také nachází hotel Myslivna, v němž probíhalo natáčení. (no2)
  • Film obsahuje potitulkové scény. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama