Reklama

Reklama

Euforie - Série 1

(série)
Trailer 1
USA, (2019–2021), 9 h 22 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Jacob Elordi, Sydney Sweeney, Austin Abrams, Alexa Demie, Algee Smith, Alanna Ubach, Maude Apatow, Storm Reid, Eric Dane (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (65)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První sezóna neodstartovala nejlépe. Tedy, z mého pohledu. Pilotní epizoda mě docela otrávila, a kdybych už celou záležitost neměl doma, asi bych už ve sledování nepokračoval. Tvůrci ale v dalších dílech zlepšovali svůj výkon takovým způsobem, že byl střed řady velmi dobrý, což mě ukolébalo, a zhoršování kvality, které nastoupilo s blížícím se závěrem, mě překvapilo. Moji rostoucí nespokojenost pak ještě prohloubily oba speciály (zvlášť ten první byl jen nudnou, prázdnou žvanírnou). K nadšení mám sice daleko, ale druhou sezónu určitě uvidím, protože ji mám taky doma, tudíž je to nevyhnutelné. / Poučení: Kam čert nemůže, nastrčí dealera aneb Kdo neznásilňuje, není bílý heterosexuál. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rue utíká před vlastním strachem, každopádně ona „tenhle systém nestvořila, ani ho nezkurvila.” Prostě je tady a snaží se nějak přežít. I pomocí chlastu a všemožných drog. Což je pro její vrstevníky děsivá norma. Velkou část uplynulého léta strávila na odvykačce. Nechala tu několik přátel, nové získala. Třeba Jules, která se přistěhovala z města. Zkažených kusů tady bude ovšem víc. Prakticky v každém díle tvůrci někoho blíže představili a vzápětí rozjeli sice nepříliš hutný děj, ale všechny ty tematické vztyčené prostředníky mnohé vynahrazují. Euphoria se zkrátka na uzdě rozhodně nedrží. Násilí, hledání sama sebe, sociální média, drogy, traumata, nahota, vrtkavá přátelství, vlastní tělo vnímající jako mechanický stroj. Postavy jsou jízlivé a sebeironické. Obsahově je to zneklidňující. Několik dílů bylo na pět hvězd (třeba lunaparková jízda – čtvrtý díl nebo ten ledvinový předposlední), herecky v čele se Zendayou je to skvostné. Tvůrci navíc po celou první sérii pracovali se svérázným vizuálním a hudebním mixem a téhle generaci, která sportuje zejména pomocí hbitých palců, nic nedarují. Scenárista a režisér Sam Levinson se vytáhnul. Velká pochvala, těším se na příště. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Euforie mě pochopitelně neminula už v době svého uvedení, tehdy mě tématika drog netáhla ovšem vůbec, Zendayu jsem ještě moc nevnímal a seriál, co působil jen jako zpověď jedné mladé rebeliózní feťačky, nebyl ani trochu mým šálkem čaje. Když jsem ale zásluhou momentální euforie kolem Euforie k seroši zkusil najít novou cestu, objevil jsem klenot. Se zjištěním, že každá epizoda rozkrývá příběh někoho z Ruina bezprostředního okolí, jsem si tenhle výplod na chvilku i dokonce zamiloval. Hodnocení víceméně ve finále ovlivnily hlavně dva dodatky k sérii, které si tvůrci mohli ušetřit. [viděno na HBO GO] ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Novembrová Eufória, určite som čakal niečo iné, ale takto, nebolo to až tak zlé. Asi najrealnejšie vyobrazenie dnešnej teen komunity. Lgbt ako sviňa. Treba pochváliť hlavnú predstaviteľku ktorá zahrala celkom fajn. Čo ale iritovalo bol jej Český dabing. Absolútne sa jej nehodil a bol otrasný. Ak bude druhá séria a na další rok si poskytnem službu Hbo Go, možno tomu dám ešte šancu. 3* ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: 65 % Velice nadhodnocená podívaná. Scénáristé se očividně řídili motem "nějak tu show splácej, hlavně ať jsou tam naháči". Goal accomplished. Žádné velké umění to není – ne, že by to cílové skupině vadilo. V podstatě je to velmi uvědomělý projekt. Nesnaží se mít morální přesah, souvislý děj nebo podobné blbosti. Euforie se drží toho, co umí – záběrů penisů a poprsí. Cílem je...? Asi divácký prožitek. Nechme to být. Zendaya hraje výborně, příběh o ní má stokrát větší hodnotu než osudy ostatních postav, včetně směšně dvojrozměrného záporáka Nata. Při sledování jsem spíše než euforii zažíval dysforii. Štve mě, jak je to klišovité a tupé a dějové linky zůstávají otevřené, což naznačuje, že se k nim budeme muset vrátit ještě ve 2. řadě, na kterou nevím, jestli se kdy podívám. Kde exceluje Sex Education, tam tato show euforicky lapá po dechu, asi se předávkovala vavřínů a víry, že Zendaya to sama utáhne. Neutáhla. Mrzí mě absence jakéhokoliv humoru, vidím to jako promarněnou příležitost. Z toho důvodu mi scény, kde bylo více teenagerů pohromadě přišly umělé. Vytáčí mě, že se to bere tak vážně, v kontextu tématu působí zápletky s drogovými dealery či bipolárním psychopatem nepatřičně, přepáleně, zavání snahou o nemístnou velkolepost. Akorát tak ještě více narušují pospolitost děje, ovšem toto už se nemile tře i s ústředním motivem, čímž je puberta. To mě přivádí k závěru. Sere mě, že se to dá všechno ospravedlnit tvrzením, že Euforie je o pubertě a puberta je zmatená. Omyl. Puberta je sice zmatená, ale Euforie je o hovně. P.S.: Zhlédl jsem i 2 bonusové díly. Zprvu jsem měl radost, že konečně můžeme odhodit balast vedlejších postav a soustředit se jen na ty dvě, ale pak jsem zjistil, že obě dvě epizody jsou koncipované jako jeden velký hodinový dialog. Problém je v tom, že moc nebylo o čem si povídat. Ačkoli se na tom scénáristé vyřádili (nebojte, i na naháče došlo), tak zhruba v polovině jsem u obou dostal pocit, že se promluvy začínají opakovat a jednoduše není co říct. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy Rue (Zendaya) zastrašuje nápadníka své mladší sestry Troye (Tyler Timmons) tím, že jmenuje osoby, se kterými se seznámila na odvykačce, užívá jména známých gangsterů ze seriálu The Wire - Špína Baltimoru (od r. 2002), tedy Avon, Stringer, Bodie, Marlo, Omar, bratr Mouzone a Wee-Bey. Poté řekne, že tihle „zmrdi“ si na něm pohrajou s letlampou a kleštěma, což je pro změnu odkaz na hlášku mafiána Marselluse Wallace z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994). (H34D)
  • Názov epizódy je narážka na pieseň "03 Bonnie and Clyde" od dua Jay-Z a Beyoncé. (dwdb)

Reklama

Reklama