Reklama

Reklama

Jeho temné esence - Série 1 (2019) (série)


Lyra's Jordan (S01E01)

(epizoda)
  • USA Lyra's Jordan
Ukázka z filmu

VOD (1)

Svět osiřelé dívky Lyry Belacquové se od základů změní poté, co se po dlouhé době vrátí ze severu její strýc. Okouzlující paní Coulterová navštíví Jordana College se zajímavým návrhem. (HBO Europe)

Recenze (32)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zlatý kompas jsem kdysi viděl, krutě nebavil a pravděpodobně už jej nikdy neuvidím znovu. Ale původní příběh přepracovaný do seriálu od HBO a BBC mě lákal podstatně více, hlavně kvůli Dafne Keen (teprve třetí herecká štace!) a McAvoyovi. Ale zjišťuji, že to holt nebude nic pro mě, nudil jsem se a Pilot dokoukal načtyřikrát. Ale ještě díl nebo dva zkusím a pak si eventuálně dám sestřit nejlepšího.. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím maximální spokojenost. Knižní série je perfektní a seriál má dokonalý předpoklad pro to, aby byl jednou z nejlepších adaptací posledních let. Zvířata jsou na "TV" produkci parádní, obsazení většiny rolí skvělé (hlavně McAvoy je jednoznačná trefa) a vizuál naprosto vymazlený. Liška správně démonická a delikátní vizuál je něčím, na čem si smlsne každý anglofil. Zatím si nemám opravdu na co stěžovat a doufám, že si tvůrci udrží laťku stejně vysoko. Ještě dneska si jdu sehnat všechny 3 díly předlohy i s prequelem, protože už je to nějaký ten pátek, co jsem je četl naposledy. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Lyra mohla byť roztomilejšia. McAvoyova postava mohla byť ľudskejšia, keďže ho mám rada. Ale inak celkom príjemne prekvapenie, matne som si pamätala, že seriál mal zlé recenzie, tak som bola celkom pozitívne prekvapená. (Knihu som nečítala, videla som film pred pár rokmi.) ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním díle mám z esence v hlavě guláš. S vysvětlením čehokoli si tvůrci v žádném případě nelámou hlavu, takže nečtenář netuší, proč se démoni mění, kdo/co je Magistérium, ani proč je hrdinka na akademické půdě v bezpečí. Kromě toho je celý koncept se zvířecími dušemi (křesťan by zaplakal) docela legrační. Postavám a jejich pohnutkám také nerozumím. Dafne Keen v jednu chvíli totálně ignoruje svého jediného kamaráda, jako by byl duch, a následně tvrdí, jak ho má ráda. (Spoiler) Kantor se snaží někoho zabít, ale má dobrotivý hlas, proto mu Dafne věří. Podle názvu to mělo být temné, ale vypadá to jako jednička Harryho Potera. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Pro nečtenáře (já) je první díl jako otevřít Pandořinu skříňku. Netušíte, o co v tom jde, ale přeci vás to baví... ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilot pomalejší, než by bylo ideální, ale je tam vidět jasný potenciál. Výprava, triky a především herci jsou na velmi vysoké úrovni. Zlatý kompas jako film mám vcelku rád, i když se nejedná zrovna o převratný zážitek. Doufám, že seriál nabídne spoustu nových momentů oproti filmu, základ tam totiž je dost kvalitní. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čítal som knižnú predlohu. Prvé kapitoly knihy opisovali reálie sveta (Čo je Magistérium, ako funguje Jordánske kolégium, komunita Cigoínov, kto je Lord Fa). Od seriálu by som očakával, že sa vďaka svojej dlhšej stopáži bude venovať vysvetľovaniu stanovísk jednotlivých postáv. Ale on tomu venuje rovnako málo času, ako film Zlatý kompas, ktorý bol ale pre deti. Keď v knihe stojí, že Lyra je ryšavá, prečo tomu tak nie je vo filme? Nemali na farbu na vlasy? A prečo bola Nicole Kidman ako pani Culterová 3-krát charizmatickejšia? Ja teda s hereckým obsadením nie som vôbec spokojný. Navyše považujem za smutné, že seriál dabujú do CZ až 14 dní po premiére. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Auč, tak to bolelo. Zlatý kompas jako film sice nasekal soustu chyb, ale měl alespoň svůj půvab a švih. Tenhle seriál "vypadá" jako televizní adaptace, která svoji neschopnost ukáže hned v první minutě. Máte sice celou sérii na to, abyste fantastický svět a jeho postavy přiblížili, ale stejně si musíte pomáhat ůvodními titulky. Tomu se říká neschopnost, stejně jako nadbytečné rozšiřování knižního příběhu, které slouží jenom tomu, by se vyprávění natáhlo na potřebný počet dílů. Příběhu také nepomáhá, že je ztvárněný asi tak záživně jako firemní porada ve tři odpoledne. Tohle by měl být přece dobrodružný příběh, který mladý čtenář/divák hltá. A Dafne Keen zatím neprokázala, že by její herecký um překračoval meze stanovené Loganem. ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, po zkušenosti se Zlatým kompasem jsem u celé série byla skeptická. Jako nadšená čtenářka Philipa Pulmanna mám laťku hozenou hodně vysoko. Ale už první díl mě uklidnil. Scénář, jak se zatím zdá, se drží předlohy. Vypadá to dokonce, že jsem si při četní představovala děj před očima na 99,9% identicky. Kulisy skvělé, CGI skvělé, hudba skvělá, herecké výkony výbordelné! Těším se na další díly! ()

Adramelech odpad!

všechny recenze uživatele

Většinou se na seriály nedívám, ale tady mě zaujal název. His Dark Materials překládám jako Jeho temné materiály. O čem by to tak mohlo být? Že by o člověku, který byl členem KSČ, školil se na rozvědčíka, po převratu překabátil a dokonce kandidoval na funkci prezidenta? Film by mohl všechny kompromitující materiály vynést na světlo, mohli by tam promluvit pamětníci atd. Na to bych se docela rád podíval, ale nebylo to o tom. Ani český překlad Jeho temné esence mnoho nenaznačuje. Slovo esence znamená podstata nebo výtažek. Co si pod takovým titulem představit? Já jsem si představil příběh nějakého černocha. Scénář by mohl být pojatý jak rasisticky, tak protirasisticky, dalo by se to napsat tak i tak. Nešlo však ani o tento případ. O čem to tedy bylo? Navzdory tomu, že jsem sledováním této epizody ztratil hodinu času, to nevím. Bylo to cosi zabalené do hávu jakéhosi sračkoidního okultismu. Sbohem, další díly seriálu! Obloukem vám vyhnu! ()

TeraBum 

všechny recenze uživatele

To, že po prvním díle vůbec nevím která bije, by mi nevadilo (předpokládám že se vše v pravý čas dozvím), ale to že jsem se nudila už problém byl. Navíc mi lehce lezl na nervy střih a některé scény (vážně musela Lyra na konci ten aircraft dobíhat? Když bylo jasné, že chce odjet, a navíc se objevila záhada kterou vyřeší jen když odjede?). ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujalo ma to. Dievcenska predstavitelka uz v Logan-ovi ukazala talent a na tuto rolu zivej, zvedavej "Rebeky" sa perfektne hodi. Zrejme po Stranger Things, It a podobnych, filmari zbadali, ze i detski herecki predstavitelia mozu mat svojho divaka aj starsieho, ako su oni sami. Prostredie je fajn, napad tiez a nevidno tu ani ziadne rozpoctove diery. Uvidime, nakolko bude serial originalny. Rozbeh je zatial slusny a herecky sa taktiez nesetrilo. Urcite pozeram dalej. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Takové nemastné neslané. Chování a motivace postav nedávají moc smysl. Alespoň už jsem přišel na to, proč mi to připomíná Zlatý kompas :). Asi tomu dám ještě díl šanci a pokud se to nezlepší, tak sbohem a šáteček. ()

Khalia 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(Obsahuje malý spoiler) Předně píšu, že jsem opravdu velký fanoušek předlohy a od tohoto jsem měla skutečně velká očekávání. 90% z nich byla naplněna. V prvé řadě mě oslnila hudba a herecké výkony, všichni mě naprosto ohromili; Dafne, McAvoy a Ruth Wilson zatím dokonalí. Zvyknout si musím asi jen na herečku Ma Costy, možná lorda Faa. Vztah Lyry a Asriela skvěle pojatý, stejně jako postavy mistra a knihovníka, překvapilo mě, kolik se toho dá vměstnat do hodiny tak, aby to nebylo příliš ukvapené. SPOILER: Chyběla mi postava Tonyho Makariose, která má být pro příběh zásadní. Uvidíme, jak si poradili s tímto - předpokládám, že místo něj použijí Billyho Costu, stejně jako ve filmu. ()

DarweyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předlohu jsem nečetl, pouze viděl kus filmu podle adaptace a říkal si, že svět je velice zajímavý, ale potřebovalo by to ještě trochu toho pilování. Věřím že tento seriál naplní mé očekávání. ()

Reklama

Reklama