Reklama

Reklama

V kriminálním dramatu se představuje Bradley Cooper jako mladý ambiciózní umělec s nadáním zmanipulovat lidi díky vhodně zvolených slov, který se spojí s psychiatričkou (Cate Blanchett), která je však mnohem nebezpečnější než on sám. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (264)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Stopadesátiminutový remake filmu, jež jsem neviděl a měl jsem to štěstí, že mě bavil po celou dobu. Pro noir filmy mám velkou slabost a celkem se bojim, že po absolutním fiasku v kinech bude podobných filmů vznikat ještě méně, za mě si ale myslím, že plátno není úplně potřeba a užil jsem si to i doma. Ne, že bych si strastiplnou cestu za slávou Bradleyho Coopera chtěl pustit znovu, ovšem del Toro tomu umí dodat tu patinu neortodoxního filmu, který rozhodně nezaujme každého a málokoho vyloženě strhne, mně se však trefil do vkusu ač jsem jej sledoval natřikrát. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy, co mě připomínají výborný dezerty, kdy jednou kousnu, strašně mě to chutná a celý bych to co nejrychleji sežral, ale já si ho naopak začnu pomalu vychutnávat. Úplně stejné je to s tímto filmem. Hned od úvodu mě celá ta stylizace a atmosféra neskutečně sedla a já si sledování filmu vysloveně vychutnával. Mám rád, když tvůrci ví co vyprávět a jak vyprávět a tady Guillermo del Toro věděl co dělá a má dělat úplně ve všem. Nádherný, neuspěchaný vyprávěný, které se mě zmocňovalo pomalu, ale s naprostou jistotou. Doslova geniálně prostřihaný scény, třeba ani né minutová s otcem Stantona Carlisle, vypadá nenápadně, ale má v sobě hroznou krutost. Oči rovněž zažili dokonalou pastvu, ať už v kompozicích kamery nebo v jedinečné barevnosti. Samostanou ligou je pak výkon Bradley Coopera, ten chlap táhne 150 minut neskutečným způsobem a vše vyvrcholí vysloveně odou na herectví v samotným finále. Rovněž i ostatní postavy jsou zahrány velmi dobře.  Tohle je po čase opravdu mimořádně lvalitní podívaná a filmařsky mimořádně kvalitní dezert. Vůbec nevylučuji, ještě přehodnocení na 5* ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Nejděsivější noční můry na své oběti bezesporu nečíhají v temných stínech, za mlžnou oponou, či v jiných světech, ale skrývají se v hlubinách lidských myslí. A tak můžeme sledovat příběhy o přízracich, které nejsou vidět, a přesto, nebo snad právě proto, mohou mít nad svými nositeli vskutku osudovou moc. Málokterý z nich je ale obdařen takovým balením jako je tomu právě v tomto případě, kdy velmi pomalé vyprávění jde ruku v ruce s krásnou stylizací se smyslem pro detail a kdy se za přispění výtečných hereckých výkonů a v postupně houstnoucí atmosféře odehrává dramatický vývoj hlavní postavy až do krajnosti strhujícího závěru a nekompromisně škodolibého dovětku. 80 % ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Dle všeho to vypadá, že klíčem k tomu si tenhle film užít, je neznat předlohu. Což je můj případ a tak jsem se naopak velmi bavil pozvolným rozšiřováním rozsahu děje a jeho nečekanými posuny, díky čemuž je vlastně prakticky celá první polovina filmu pouhou expozicí. Pokud jsem to ale během ní nerozeznal, přijde mi to v pohodě. Bavila mě zachovaná ta noirová naivita a dialogová těžkopádnost, stejně tak to převedení noirových vizuálních schémat pod aktuální natáčecí techniku. Nightmare Alley nikdy nevypadá jako věrná iluze doby, naopak je velmi scénická a vypulírovaná, což nám na jednu stranu posílá děj do laciných interiérů cirkusových šapitó, na stranu druhou nás to zas pozve do nejstylovější kanceláře všech dob, jejíž reálné vybudování by muselo stát přibližně stejně jako stavba Taj Mahalu. Podobně působily videohry kolem roku 2010 (předtím, než začal být trendy gritty look) typu FEAR, Deus Ex: Human Revolution či Doom 3. Vše se lesklo a působilo nepřirozeně čistě, včetně špíny. Často jsem si během sledování taky vzpomněl na Verbinskyho Cure For Wellness. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Guillermovi del Torrovi pravdepodobne po oscarovej (a skvelej!) The Shape of Water nabobtnalo ego a povedal si, že aj on dokáže natočiť vyše dva a pol hodinový filmový spektákl. No ... nedokáže a jeho Nightmare Alley má tak bližšie k priemernému Crimson Peak, než práve k tej oceňovanej Tváre Vody. V Nightmare Alley je pritom mnoho vecí na správnom mieste. del Torovi sa opäť darí na plátno priniesť jeho typickú guillermovskú takmer až gotickú, resp. tentoraz skôr noirovú atmosféru, zasadiť to celé do pútavého retro vizuálu, obsadiť skvelými hercami a sprostredkovať zaujímavý audio-vizuálny zážitok. Aj keď oproti jeho predošlým filmom značne umiernený. Problémom je tentoraz skutočne zbytočne prepálená stopáž, kde ten film polovicu času mláti prázdnu príbehovu slamu a nič by sa nestalo pokiaľ by sa z neho vystrihla aj celá jedna hodina, postavy ktoré ani jedna nedýchajú životom a viac menej len plynú príbehom ako figúrky na šachovnici, s čím súvisí aj absolútne minimum emócií, ktoré ten film dokáže vyvolať a neprekvapivý dramatický oblúk, ktorý je predvídateľný prakticky od začiatku, ale film sa k nemu strastiplne dopracováva cez dve hodiny. Škoda, pretože vďaka hercom a atmosfére sa na to nepozerá zle, no vo výsledku je to len taká chabá variácia na The Prestige. CELKOVO: 6/10 ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Film byl natočen na mnoha místech v USA a Kanadě. Ačkoli město zobrazené ve filmu má být Chicago, film se většinou natáčel v Torontu. Po počátečním natáčení v Torontu se filmový štáb přemístil do Buffala, druhého největšího města amerického státu New York. (Trajektt)
  • I přesto, že je Bradley Cooper první postavou, která se ve filmu objeví a ukáže se skoro v každém záběru, neřekne prvních 11 minut a 19 vteřin ani slovo. (GOtoUCSC)
  • Většina úvodních scén byla natočena poté, co natáčení bylo přerušeno kvůli pandemii covid-19. Bradley Cooper během přerušení stačil zhubnout 7 kilo, díky čemuž působí v první polovině filmu o něco mladší. (NiWi)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Reklama

Reklama