Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že film dobře i poutavě udělaný, tu nemáme žádné "indiány", ale poměrně dost "náboženství", které do westernů samozřejmě také patří. V co věřil Judd (Joel McCrea) je to nejspíš spravedlnost a přátelství. Zřejmé je to i u Gilla (Randolph Scott). Heck (Ron Starr) věří v lásku, i když dost zmateně; ještě zmateněji Elsa (Mariette Hartleyová), u které by se dalo očekávat, že jako jediná ženská charakterní role bude mít i nějakou víru (to je ale u Peckinpaha běžné, a navíc to byl její první filmová role). Při jízdě vysočinou si to každý průběžně ujasňuje - až je to všem, a jednomu o druhém, naprosto jasné. V co však věřilo těch pět hamounů (pardon: Hammondů), že se všichni nechali postřílet? Pozn."Otce" a "soudce" tu přehlížím, protože oba nevěřili asi ničemu a v nic. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jízda vysočinou je prozatím první Peckinpahův snímek, kterému dám plné hodnocení. Pokud jde o westernovou tvorbu, tak zde režisér drží nejvíce tu klasickou westernovou atmosféru a to i přesto, že podobně jako v ostatních zde popisuje sklonek divokého západu, což je patrné z počáteční scény. Následně však servíruje příjemný příběh se solidní zápletkou, dávkou jisté naivity a sentimentu. Film se odehrává v krásné přírodě, hlavní role ztvárnili sympatičtí herci a celkově mám z tohoto počinu příjemný pocit. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Nadprůměrný western tehdy začínajícího režiséra Sama Peckinpaha. Postarší bývalý šerif je najat bankéři jako ochranka pro transport zlata ze zlatokopecké osady v horách nebezpečnou stezkou. Jako parťáka si vezme bývalého přítele, který však má ještě s mladým pomocníkem vlastní zištné zájmy. Cestou se k nim přidá naivní mladá dívka, která se jede provdat za horníka v osadě. Horník a jeho drsní bratři zvyklí na lehké ženy a holdující alkoholu však mají o manželství zcela jiné představy než ona. Závěr filmu prověří charaktery jednotlivých hrdinů a jejich přátelství. Při druhém shlédnutí se mi tento film líbil ještě více než poprvé. Trailer: http://www.csfd.cz/film/7179-jizda-vysocinou-ride-the-high-country/videa/ ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Film, kterýmu vděčim za usmíření se s žánrem westernu, k němuž byl můj postoj, vlastně neopodstatněně, značně negativní, pohrdavej. Pak se ke mně dostaly už jen špičky žánru, jako Tenkrát na Západě, Nesmiřitelní, Hombre, Divoká banda a další... ale Jízdu žádnej z nich trumfnout nedokázal. Ten nejtypičtější prvek Peckinpahovejch westernů, kdy jsou proti sobě na opačný strany zákona postaveni bývalí přátelé, je právě tu, d.m.s.n., nejmistrovštěji zpracován. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název by napovídal, že se jedná o pokračování sci-fi Vnitřní vesmír, ve kterém se cestuje nedostatečně vysušeným salámem z koncernu, který už Andrej vůbec nevlastní, ale nenechte se zmást. Peckinpahův s exteriéry se mazlící western ukáže k nelibosti Johna Waynea odvrácenou stranu Divokého západu a dvě staré páky v doprovodu hejska, kterému se kvůli maskulinní farmářce přesune mozek pod úroveň opasku, dovede k finále, které se snaží nebýt úplně tuctové. Chyběl při něm jen Anton Chigurh, aby hříchu se vyhýbajícímu Steveu Juddovi položil svou lehce filozofickou otázku: „Jesi tě pravidla, kterých ses držel, dovedly sem, k čemu ti takový pravidla byly..?“ ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Jako bonus se na soundtracku objevují i skladby z Bassmanova projektu z roku 1964, komediálního westernu Mail Order Bride. (Terva)
  • Film byl natočen za 26 dní. (Marek06)
  • Joel McCrea byl původně obsazen jako Westrum a Randolph Scott jako Judd. Na začátku natáčení však každý z herců sám zašel za producentem, byl nespokojený a připravený odejít, a tak se role prohodily. (Marek06)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno