Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že film dobře i poutavě udělaný, tu nemáme žádné "indiány", ale poměrně dost "náboženství", které do westernů samozřejmě také patří. V co věřil Judd (Joel McCrea) je to nejspíš spravedlnost a přátelství. Zřejmé je to i u Gilla (Randolph Scott). Heck (Ron Starr) věří v lásku, i když dost zmateně; ještě zmateněji Elsa (Mariette Hartleyová), u které by se dalo očekávat, že jako jediná ženská charakterní role bude mít i nějakou víru (to je ale u Peckinpaha běžné, a navíc to byl její první filmová role). Při jízdě vysočinou si to každý průběžně ujasňuje - až je to všem, a jednomu o druhém, naprosto jasné. V co však věřilo těch pět hamounů (pardon: Hammondů), že se všichni nechali postřílet? Pozn."Otce" a "soudce" tu přehlížím, protože oba nevěřili asi ničemu a v nic. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý western. Sam Peckinpah svým druhým snímkem plně vystihl svůj pohled na western, zatím sice bez brutality, ale jeho úcta ke starým tradicím a pohrdání koncem Divokého Západu je tu jasně patrná. Soustředí se také více na mužské protagonisty, ženy jsou pouze na okraj. Slabou stránkou filmu je bohužel jeho krátká stopáž. V tomto případě 90 minut nestačí. Kdyby se film natáhl o dvacet minut, bylo by to jistě lepší. Ale i tak od ranných děl velkých géniů nelze čekat zázraky. Sam Peckinpah si zde teprve budoval formu na "Majora Dundeeho", "Divokou bandu" nebo "Pata Garetta a Billyho Kida". Zůstává nám atraktivní western o dvou vysloužilcích ve výtečném podání taktéž dvou westernových vysloužilců, Randolpha Scotta a Joela McCreay. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název by napovídal, že se jedná o pokračování sci-fi Vnitřní vesmír, ve kterém se cestuje nedostatečně vysušeným salámem z koncernu, který už Andrej vůbec nevlastní, ale nenechte se zmást. Peckinpahův s exteriéry se mazlící western ukáže k nelibosti Johna Waynea odvrácenou stranu Divokého západu a dvě staré páky v doprovodu hejska, kterému se kvůli maskulinní farmářce přesune mozek pod úroveň opasku, dovede k finále, které se snaží nebýt úplně tuctové. Chyběl při něm jen Anton Chigurh, aby hříchu se vyhýbajícímu Steveu Juddovi položil svou lehce filozofickou otázku: „Jesi tě pravidla, kterých ses držel, dovedly sem, k čemu ti takový pravidla byly..?“ ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Skvělý western, po V pravé poledne asi nejlepší, jaký jsem kdy viděl, jen těsně uniklo nejvyšší hodnocení. Nejspíš kvůli pomalému začátku, který ale film náležitě zúročí v druhé polovině, možná kvůli použití některých tradičních klišé, i když příběh sám je originální a jeho rozuzlení překvapivé. Každopádně teď vím, u jakých záběrů mám při sledování dalších Peckinpahových filmů zbystřit pozornost na nejvyšší míru - viz. pohled kamery zblízka na zobající slepice, když se hrdinové v závěru přibližují k ranči. 9/10 ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Western ... takže přestřelky by patrně měly být tím nejlepším ... nebo - když trošku slevím, alespoň by neměly být tím nejhorším, co lze v průběhu stopáže potkat. Pro tentokrát je to ale naopak - akční scénky obstarožních pistolníků poněkud shazují vcelku vydařenou dramatickou linii. A jen tak mezi námi: Pokud budete prakticky při každé příležitosti roztrubovat do široširého světa, že hodláte přes hory a doly převážet ZLATO vykoupené přímo od zlatokopů, nevsadím si na váš život ani zlámanou grešli. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (2)

  • Jako bonus se na soundtracku objevují i skladby z Bassmanova projektu z roku 1964, komediálního westernu Mail Order Bride. (Terva)

Reklama

Reklama