Reklama

Reklama

Černý Mercedes

  • Polsko Czarny Mercedes
Trailer
Polsko, 2019, 117 min

Režie:

Janusz Majewski

Předloha:

Janusz Majewski (kniha)

Scénář:

Janusz Majewski

Hrají:

Maria Dębska, Aleksandar Milićević, Artur Żmijewski, Andrzej Zieliński, Łukasz Sikora, Sonia Bohosiewicz, Andrzej Mastalerz, Izabela Dąbrowska (více)
(další profese)

Vlivný varšavský právník se ujme své bývalé studentky, židovky Anety, a poskytne jí identitu své uprchlé manželky. Pracuje v ilegalitě, ale ve snaze zakrýt svou skutečnou činnost se spřátelí s důstojníkem SS. Když je Aneta zavražděna, vyšetřování se ujímá kriminální rada a pomalu rozplétá řetězec nešťastných událostí, které stály život několika lidí... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Nevidel som veľa detektívnych filmov v spojitosti s druhou svetovou vojnou. Tento je toho príkladom. Je situovaný do Varšavy a jeho geta v roku 1942. Išlo o najväčšie zo všetkých židovských get v nacistami okupovanej Európe. Vplyvný varšavský právnik začne chrániť svoju bývalú žiačku, Židovku a poskytne jej identitu svojej manželky, ktorá utiekla z Poľska. Keďže pracuje v ilegalite, aby mohol kryť svoje vystupovanie, spriatelí sa s dôstojníkom SS. A práve okolo neho sa začnú objavovať mŕtvoly, prvou je práve táto chránená Židovka Aneta. Film nám predkladá zaujímavý príbeh zakázaných citov a vzťahov a nebojí sa poukázať aj na prehrešky dôstojníka SS voči Hitlerovej idey čistej rasy. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Poláky považuji za filmové mistry, jakých je ve světě málo. Tato válečná kriminálka byla ale, podle mého názoru, trochu příliš překombinovaná. S každou novou scénou vycházely na povrch další skutečnosti, další osoby, další důkazy, až z toho byl docela zmatek. Takže za mně ne, už si tento film nikdy více nepustím. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Veskrze originální, svižná, napínavá a parádně natočená i zahraná pšontkovská krimiválka s přehledem ukočírovaná téměř stoletým frajerem, která má kromě negrů snad úplně všechno – židy, nežidy, heteronacisty, homonacisty, tranzistory, odbojáře, kolaboranty, masouna, úchyla, horkožaludového romantického milovníka i Lindu. Parádní počin, kterému někteří zdejší mongololidé, co mají zjevný problém najít vlastní prdel, aby si z ní mohli vytáhnout hlavu, tudíž nezvládají více než jednu časovou rovinu či dialogy nevydávající svvvvist a vžžžžžum, hystericky a naprosto nespravedlivě dokurvili rejtynk. Čili plnotučnou čtyřku zvyšuji na polotučnou pětku v rámci projektu na záchranu soudného hodnocení filmů s názvem „Vyvaž toho blahoslaveného rozumbradáče na protilehlé petriho misce“. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

nevím jestli zrovna tohle chtěl film sdělit:jak to dopadne když i v čisté rase se najdou lidi se svým tajemstvímZa mě dosti svižný děj se zvraty od fanatismu (aby si důstojník zachránil krk, muselo zemřít pár lidí)po tragedii vyhlazování.Mělo by to být mementem pro každou válku ale lidi jsou nepoučitelní. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

To je tak, když si nepřečtu obsah, a pak jsem překvapený, na co se to vlastně dívám. Čekal jsem, že Poláci natočili film o protinacistickém odporu plný konspirace, doplněný sem tam o nějaké to zabití a k mému překvapení jsem dostal jakousi noir kriminálku plnou konspirace, doplněnou o občasnou vraždu. Pravda, ocenil bych, kdyby se tvůrci rozhodli samotné vyšetřování více prokreslit a kdyby si dali více práce s postavami, protože zatímco takový šmírácký hrabě neměl chybu, jiné figury zůstaly jaksi bez hloubky a nezajímavé. Tím chci říct, že snímek rozhodně nebyl bez chyby, ale i přesto jsem se po celou téměř dvouhodinovou stopáž dobře bavil. Poučení: Opět jsem se přesvědčil o tom, že pod svícnem bývá největší tma. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Film sa natáčal vo Varšave, vo Wroclawi a v Tatrách. (Arsenal83)

Reklama

Reklama